2 °C Budapest
Ezek a legnépszerűbb gyorstalpaló szakmák Magyarországon: álomfizu vár arra, aki elvégzi őket?

Ezek a legnépszerűbb gyorstalpaló szakmák Magyarországon: álomfizu vár arra, aki elvégzi őket?

2023. május 31. 22:35

A folyamatos technológiai fejlődés és a változó gazdasági környezet fokozott igényt támaszt mind a munkavállalók, mind a gazdasági társaságok felé. A vállalatok versenyelőnyhöz juthatnak, ha felismerik, hogy megéri a tehetséges és lojális munkavállalók tovább- vagy átképzésébe invesztálni.

Az új kihívásokkal teli gazdasági környezetben a vállalatoknak ki kell használniuk a felnőttképzés által nyújtott előnyöket. A DEKRA Akademie tapasztalatai alapján a cégek egy jelentős része felismerte, hogy a folyamatos tanulás és fejlődés révén versenyképesek maradhatnak, sőt könnyebben megtarthatják a tehetséges munkavállalókat, ezzel is növelve a termelékenységüket. A vállalatok számára nagy segítséget jelent a rugalmas, vállalati munkaidővel összeegyeztethető szervezés, illetve a kihelyezett képzési forma szintén a céges partnerek életét könnyíti. A felnőttképzés lehetőséget nyújt arra, hogy a munkavállalók tudásukat frissítsék, és megismerjék a legújabb technológiákat és módszereket. Új ismereteikkel, többlettudásukkal pedig a vállalat is nyer.

Az agrárium területén a gépkezelői képzések segítségével a munkavállalók megtanulhatják az új generációs mezőgazdasági gépek, alkalmazások működését, amellyel hatékonyabbá teszik a termelési folyamatokat. Jó példa erre a családi gazdaságok és kisebb mezőgazdasági vállalkozások körében is népszerű aranykalászos gazda képzés, amellyel egyszerre többféle gépkezelői jogosítvány is megszerezhető, növelve egy vállalkozás verseny- és piacképességét. A bizonyítvány mellé egy mezőgazdasági gépkezelő jogosítvány is megszerezhető, amely alapján 37 kW teljesítményhatár feletti, a szántóföldön alkalmazható traktor, önjáró mezőgazdasági betakarítógép is vezethető, de lehetővé teszi a fejő- és tejkezelő-, és egyes keltetőgépek kezelését is.

Az építőiparban egyes cégek szintén felismerték, hogy a villamossági képzések lehetőséget adnak arra, hogy a munkavállalók az elektromos rendszerek területén fejlesszék szakértelmüket, és elvégezhessék a legkorszerűbb technológiákat igénylő villanyszerelési feladatokat. E vállalatok körében egyre népszerűbbek azon tanfolyamok, amelyek villamosipari előképzettségre épülő szakképesítéseket adnak, és amelyek lehetővé teszik, hogy kis-, akár középfeszültségű szerelőként, villamos alállomás-kezelőként, felülvizsgálóként vagy megújuló és egyéb energiaforrású kis-erőmű létesítőjeként is tevékenykedhessen a munkavállaló. A munkáltatók részéről egyre nagyobb az igény a feszültség alatti munkavégzést lehetővé tevő szaktudásra is.

Az energiaválság és a magyar építőipart érintő változások megnövelték az energiahatékonysági beruházásokhoz kapcsolódó szakmák iránti képzési keresletet.

Egyre több vállalat érdeklődik az olyan képzések iránt, mint a nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelő, valamint a napelem telepítő. Azon ügyfelek, akik a nyílászáró- és árnyékolástechnikai szerelő képzést keresik, jellemzően kisebb építőipari vállalkozások. 2022-ben 100 fölötti létszámban végeztek a felnőttképző tanfolyamain ezen a területen. A napelem telepítő képzésre tavaly szintén megugrott a kereslet, mintegy 90 fő fejezte be sikeresen a kurzusokat. A várakozások szerint, amennyiben újra megnyílnak az energiahatékonyságot célzó támogatási lehetőségek, további növekedésre lehet számítani.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A felnőttképzés viszonylag rövid idő alatt megszerezhető szakképesítést ad, a tanfolyamok gyakran, évente többször is indulnak.A képzések jellemzően olyan formában – akár online vagy jelenléti – valósulnak meg, amelyek megengedik a vállalatok munkavállalóinak, hogy a munka mellett tanuljanak – a rugalmas időbeosztás és az online tanulási lehetőségek révén a saját tempójukban fejleszthetik szakmai tudásukat. Ez pedig lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy munkavállalóik a megfelelő időpontban és módon képezhessék magukat a munka mellett, s a megszerzett új ismereteket pedig szinte azonnal be is építhetik a meglévő munkájukba.

Nem túlzás azt állítani, hogy a vállalatok dolgozóikat úgy tudják megtartani, ha képezik, fejlesztik őket.

A felnőttképzés vonzóvá teszi a vállalatot a jelenlegi és leendő kollégák számára is. A támogatott szakmai fejlődés voltaképpen motivációt jelent a munkavállalók számára, és így a cégek szempontjából hozzájárul a tehetségek megtartásához és megtaláláshoz. A vállalatok számára érdemes kihasználni ezeket az előnyöket, és befektetni munkavállalóik továbbképzésébe, hogy versenyképesek maradjanak a piacon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem