14 °C Budapest
Éjszakai pótlék kalkulátor 2023: mutatjuk, mennyi az éjszakai pótlék 2023 évében!

Éjszakai pótlék kalkulátor 2023: mutatjuk, mennyi az éjszakai pótlék 2023 évében!

2023. február 5. 15:01

A hagyományosnak mondható, napi 8 órás, nappali munkaviszony mellett számos formában végezhetünk munkát – ezeknek egy része sajnos kevésbé kedvező feltételek között zajlik, a munkavállalók részéről kedvezőtlenebb időpontokban, például éjszaka. Hogy a munkavállalók számára ezek a munkalehetőségek is vonzóbb alternatívát képviseljenek, egyben kompenzálják a munka miatt meghozott áldozatokat, olyan bérpótlékokat fizetnek az alkalmazottaknak, mint az éjszakai pótlék vagy a műszakpótlék.

Cikkünkben eláruljuk, mi az éjszakai pótlék lényege, milyen más bérpótlékokkal lehet együtt igényelni és milyen bérpótlékokkal nem összeegyeztethető az éjszakai pótlék fizetése. Tudd meg, mennyi az éjszakai pótlék összege, avagy az éjszakai pótlék hány százalék az alapbéren felül, az éjszakai pótlék mikor jár a dolgozóknak! Milyen eszközökkel bújnak ki a munkáltatók az éjszakai pótlék 2023 évi fizetési kötelezettségei alól, melyek azok a munkahelyek, amelyeket célszerű emiatt messziről elkerülni? Hogyan történik az éjszakai pótlék számítása az éjszakai pótlék kalkulátor segítségével?

Mikor jár éjszakai pótlék a magyar dolgozóknak?

Minden munkahelyen más munkáltatói elvárásokkal szembesülünk: bizonyos munkahelyeken a munkavégzés folyamata nem szűnhet meg, még munkaszüneti napokon sem, így a munkavállókra is folyamatosan szükség van. Hogy az ún. „rendkívüli munkaidőben” végzett munka ne maradjon kompenzáció nélkül, a Munka Törvénykönyve különféle bérpótlékokat állapít meg, amelyek vonzóbbá teszik ezeket a munkaköröket is. A következő pótlékokkal találkozhatunk a munka világában:

  • éjszakai pótlék: az alapbér 15%-a;
  • készenléti pótlék: az alapbér 20%-a;
  • műszakpótlék: az alapbér 30%-a;
  • ügyeleti pótlék: az alapbér 40%-a;
  • vasárnapi pótlék: az alapbér 50%-a;
  • túlóra pótlék: az alapbér 50%-a;
  • munkaszüneti pótlék: az alapbér 100%-a.

Éjszakai pótlék 2023 tudnivalók

Az éjszakai pótlék 2023 évében – ahogy az „éjszakai pótlék” elnevezésben is benne van – az éjjeli munkavégzésre jár, abban az esetben, ha a munkavállaló éjjel 22:00 és reggel 06:00 között napi 1 órát meghaladó időintervallumon keresztül dolgozik. Az éjszakai munkavégzés egyértelműen rendhagyó munkarendnek számít, így az alapbéren felül az éjszakai munkára jár a +15%-os éjszakai pótlék kifizetése is.

Éjszakai pótlék VS műszakpótlék

Az éjszakai pótlék esetében is lehetőségünk van a bérpótlékok halmozására, ám nem mindegy, hogy mivel akarjuk kombinálni. Az éjszakai pótlék 2023 évében is kifizethető a vasárnapi pótlékkal, a túlóra pótlékkal és a munkaszüneti pótlékkal együtt, azonban az éjszakai pótlék nem jár műszakpótlék (magasabb, 30%-os bérpótlék), készenléti pótlék és ügyeleti pótlék mellé. Mielőtt betöltenénk egy állást, mindenképpen tájékozódjuk arról, hogy milyen pótlékok tartoznak munkarendünkhöz!

Az éjszakai pótlékkal szemben a műszakpótlék, ami az alapbér 30%-a, akkor jár, ha az erre jogosító időben, este 18:00 és reggel 06:00 között végzi a dolgozó a munkáját. A munkaidő kezdetének rendszeresen változnia kell (egy adott hónapban a munkanapok minimum 1/3 részénél a munkaidő kezdetének legalább 4 órában el kell térnie egymástól) a dolgozó személyre szabott beosztása alapján. Ha valaki jogosult a műszakpótlékra, annak nem jár az éjszakai pótlék akkor sem, ha 1 órát meghaladóan végzett munkát este 22:00 és reggel 06:00 között. Mivel a műszakpótlék mértéke magasabb, felülírja az éjszakai pótlék összegét.

Éjszakai pótlék kalkulátor: mennyi az éjszakai pótlék?

Az éjszakai pótlék számítás igazán egyszerű, bármelyik éjszakai pótlék kalkulátor könnyen kiszámolja nekünk, hogy mennyit emelkedik a fizetésünk, ha az éjszakai pótlék juttatását is beleszámoljuk. Már megvan a válaszunk arra a kérdésre, hogy az éjszakai pótlék hány százalék: az alapbérünkön felül a megadott, éjszakai munkának minősülő időszakban +15%-át kapjuk meg a bruttó bérünknek. Nézzünk egy egyszerű példát az éjszakai pótlék számítása kapcsán!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az éjszakai pótlék számítása egyszerűen

Ha feltételezzük, hogy egy magyar dolgozó éjszakai munkát végez (nem műszakban dolgozik, hanem helyette az éjszakai pótlék nevű bérpótlék jár neki!), vegyük alapul a bruttó órabérét és szorozzuk meg 1,15-tel. Ez az egyszerű éjszakai pótlék számítás máris kiadja, mennyivel emelkedik a bérünk, ha rájön az éjszakai pótlék 2023 évében. Például: feltételezett 3.000 Ft-os órabér esetén az éjszakai pótlékkal növelt bruttó bér 3.000 X 1,15 = 3.450 Ft.

Az éjszakai pótlék hány órától jár?

Szintén gyakori kérdés az éjszakai pótlék kifizetése kapcsán, hogy az éjszakai pótlék hány órától jár (mikor jár éjszakai pótlék), azaz mettől meddig minősül éjszakai munkavégzésnek a kereső tevékenységünk a Munka Törvénykönyve szerint. Ahogy a fentiekben is említettük, az éjszakai pótlék 2023 évében is akkor jár, ha a munkavállaló este 22:00 és reggel 06:00 között napi 1 órát meghaladó időintervallumon keresztül dolgozik.

Vigyázat! Így bújnak ki a munkáltatók az éjszakai pótlék alól!

Sajnos a munkáltatók az alkalmazottak bérén való spórolás céljából minden lehetőséget megragadnak, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni, így élnek a Munka Törvénykönyve adta kiskapuk lehetőségeivel. Ilyen többek között a kollektív szerződés, amelyet, ha a dolgozó aláír, a munkáltató akár azt is megengedheti magának, hogy semmilyen ilyen jellegű pótlékot ne fizessen. Az éjszakai pótlék esetében szintén kiskapu, hogy a dolgozó munkája napi 1 órában áttolódhat az éjszakai munkavégzésbe úgy, hogy a munkáltatónak mégsem kell fizetnie az éjszakai pótlék összegét (tipikus példa a 22:00 és 23:00, vagy a 05:00 és a 06:00 közötti munkaóra, ami nem haladja meg az 1 órát).

További kiskapu az éjszakai pótlék kifizetése esetében, hogy a munkáltató a törvénykönyv alapján dönthet úgy, hogy nem az egyedi munkaidőbeosztás, hanem átalány alapján adja meg a dolgozóknak a műszakpótlékot, vagy be is építheti azt az alapbérbe – ezek felülírják a tételes számítás rendszerét. Mielőtt aláírnánk a munkaszerződést egy olyan munkáltatóval, aki éppen az éjszakai munkavégzés vagy műszakban történő munkavégzés előnyeitől akarja a dolgozóit megfosztani, járjunk utána alaposan, hogy mire számíthatunk a későbbiekben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.30 14:04
A számviteli törvény a kiegészítő melléklet tartalmára – néhány kivételtől eltekintve – általánosan...
hrdoktor  |  2023.03.27 06:35
Az alacsony oxigénszinttől a kabin száraz levegőjén át a munka és a magánélet eltolódott egyensúlyái...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?