2 °C Budapest
Éjszakai pótlék kalkulátor 2023: mutatjuk, mennyi az éjszakai pótlék 2023 évében!

Éjszakai pótlék kalkulátor 2023: mutatjuk, mennyi az éjszakai pótlék 2023 évében!

2023. február 5. 15:01

A hagyományosnak mondható, napi 8 órás, nappali munkaviszony mellett számos formában végezhetünk munkát – ezeknek egy része sajnos kevésbé kedvező feltételek között zajlik, a munkavállalók részéről kedvezőtlenebb időpontokban, például éjszaka. Hogy a munkavállalók számára ezek a munkalehetőségek is vonzóbb alternatívát képviseljenek, egyben kompenzálják a munka miatt meghozott áldozatokat, olyan bérpótlékokat fizetnek az alkalmazottaknak, mint az éjszakai pótlék vagy a műszakpótlék.

Cikkünkben eláruljuk, mi az éjszakai pótlék lényege, milyen más bérpótlékokkal lehet együtt igényelni és milyen bérpótlékokkal nem összeegyeztethető az éjszakai pótlék fizetése. Tudd meg, mennyi az éjszakai pótlék összege, avagy az éjszakai pótlék hány százalék az alapbéren felül, az éjszakai pótlék mikor jár a dolgozóknak! Milyen eszközökkel bújnak ki a munkáltatók az éjszakai pótlék 2023 évi fizetési kötelezettségei alól, melyek azok a munkahelyek, amelyeket célszerű emiatt messziről elkerülni? Hogyan történik az éjszakai pótlék számítása az éjszakai pótlék kalkulátor segítségével?

Mikor jár éjszakai pótlék a magyar dolgozóknak?

Minden munkahelyen más munkáltatói elvárásokkal szembesülünk: bizonyos munkahelyeken a munkavégzés folyamata nem szűnhet meg, még munkaszüneti napokon sem, így a munkavállókra is folyamatosan szükség van. Hogy az ún. „rendkívüli munkaidőben” végzett munka ne maradjon kompenzáció nélkül, a Munka Törvénykönyve különféle bérpótlékokat állapít meg, amelyek vonzóbbá teszik ezeket a munkaköröket is. A következő pótlékokkal találkozhatunk a munka világában:

  • éjszakai pótlék: az alapbér 15%-a;
  • készenléti pótlék: az alapbér 20%-a;
  • műszakpótlék: az alapbér 30%-a;
  • ügyeleti pótlék: az alapbér 40%-a;
  • vasárnapi pótlék: az alapbér 50%-a;
  • túlóra pótlék: az alapbér 50%-a;
  • munkaszüneti pótlék: az alapbér 100%-a.

Éjszakai pótlék 2023 tudnivalók

Az éjszakai pótlék 2023 évében – ahogy az „éjszakai pótlék” elnevezésben is benne van – az éjjeli munkavégzésre jár, abban az esetben, ha a munkavállaló éjjel 22:00 és reggel 06:00 között napi 1 órát meghaladó időintervallumon keresztül dolgozik. Az éjszakai munkavégzés egyértelműen rendhagyó munkarendnek számít, így az alapbéren felül az éjszakai munkára jár a +15%-os éjszakai pótlék kifizetése is.

Éjszakai pótlék VS műszakpótlék

Az éjszakai pótlék esetében is lehetőségünk van a bérpótlékok halmozására, ám nem mindegy, hogy mivel akarjuk kombinálni. Az éjszakai pótlék 2023 évében is kifizethető a vasárnapi pótlékkal, a túlóra pótlékkal és a munkaszüneti pótlékkal együtt, azonban az éjszakai pótlék nem jár műszakpótlék (magasabb, 30%-os bérpótlék), készenléti pótlék és ügyeleti pótlék mellé. Mielőtt betöltenénk egy állást, mindenképpen tájékozódjuk arról, hogy milyen pótlékok tartoznak munkarendünkhöz!

Az éjszakai pótlékkal szemben a műszakpótlék, ami az alapbér 30%-a, akkor jár, ha az erre jogosító időben, este 18:00 és reggel 06:00 között végzi a dolgozó a munkáját. A munkaidő kezdetének rendszeresen változnia kell (egy adott hónapban a munkanapok minimum 1/3 részénél a munkaidő kezdetének legalább 4 órában el kell térnie egymástól) a dolgozó személyre szabott beosztása alapján. Ha valaki jogosult a műszakpótlékra, annak nem jár az éjszakai pótlék akkor sem, ha 1 órát meghaladóan végzett munkát este 22:00 és reggel 06:00 között. Mivel a műszakpótlék mértéke magasabb, felülírja az éjszakai pótlék összegét.

Éjszakai pótlék kalkulátor: mennyi az éjszakai pótlék?

Az éjszakai pótlék számítás igazán egyszerű, bármelyik éjszakai pótlék kalkulátor könnyen kiszámolja nekünk, hogy mennyit emelkedik a fizetésünk, ha az éjszakai pótlék juttatását is beleszámoljuk. Már megvan a válaszunk arra a kérdésre, hogy az éjszakai pótlék hány százalék: az alapbérünkön felül a megadott, éjszakai munkának minősülő időszakban +15%-át kapjuk meg a bruttó bérünknek. Nézzünk egy egyszerű példát az éjszakai pótlék számítása kapcsán!

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az éjszakai pótlék számítása egyszerűen

Ha feltételezzük, hogy egy magyar dolgozó éjszakai munkát végez (nem műszakban dolgozik, hanem helyette az éjszakai pótlék nevű bérpótlék jár neki!), vegyük alapul a bruttó órabérét és szorozzuk meg 1,15-tel. Ez az egyszerű éjszakai pótlék számítás máris kiadja, mennyivel emelkedik a bérünk, ha rájön az éjszakai pótlék 2023 évében. Például: feltételezett 3.000 Ft-os órabér esetén az éjszakai pótlékkal növelt bruttó bér 3.000 X 1,15 = 3.450 Ft.

Az éjszakai pótlék hány órától jár?

Szintén gyakori kérdés az éjszakai pótlék kifizetése kapcsán, hogy az éjszakai pótlék hány órától jár (mikor jár éjszakai pótlék), azaz mettől meddig minősül éjszakai munkavégzésnek a kereső tevékenységünk a Munka Törvénykönyve szerint. Ahogy a fentiekben is említettük, az éjszakai pótlék 2023 évében is akkor jár, ha a munkavállaló este 22:00 és reggel 06:00 között napi 1 órát meghaladó időintervallumon keresztül dolgozik.

Vigyázat! Így bújnak ki a munkáltatók az éjszakai pótlék alól!

Sajnos a munkáltatók az alkalmazottak bérén való spórolás céljából minden lehetőséget megragadnak, hogy minél kevesebbet kelljen fizetni, így élnek a Munka Törvénykönyve adta kiskapuk lehetőségeivel. Ilyen többek között a kollektív szerződés, amelyet, ha a dolgozó aláír, a munkáltató akár azt is megengedheti magának, hogy semmilyen ilyen jellegű pótlékot ne fizessen. Az éjszakai pótlék esetében szintén kiskapu, hogy a dolgozó munkája napi 1 órában áttolódhat az éjszakai munkavégzésbe úgy, hogy a munkáltatónak mégsem kell fizetnie az éjszakai pótlék összegét (tipikus példa a 22:00 és 23:00, vagy a 05:00 és a 06:00 közötti munkaóra, ami nem haladja meg az 1 órát).

További kiskapu az éjszakai pótlék kifizetése esetében, hogy a munkáltató a törvénykönyv alapján dönthet úgy, hogy nem az egyedi munkaidőbeosztás, hanem átalány alapján adja meg a dolgozóknak a műszakpótlékot, vagy be is építheti azt az alapbérbe – ezek felülírják a tételes számítás rendszerét. Mielőtt aláírnánk a munkaszerződést egy olyan munkáltatóval, aki éppen az éjszakai munkavégzés vagy műszakban történő munkavégzés előnyeitől akarja a dolgozóit megfosztani, járjunk utána alaposan, hogy mire számíthatunk a későbbiekben!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem