1 °C Budapest
Petrochemical engineers work slowly and heavily with smart tablets in the oil and gas industry at night.

Az éjszakai pótlék számítása: éjszakai pótlék kalkulátor, éjszakai pótlék 2021

2021. május 15. 15:02

A munkavállalók számára elérhető bérpótlékok általánosságban hozzájárulnak a jobb anyagi körülmények megteremtésével ahhoz, hogy a kevésbé keresett, többműszakos állások is vonzóbbá váljanak. Na de mi a különbség a műszakpótlék és az éjszakai pótlék között? Melyikkel járunk jobban?

Habár a többműszakos munkalehetőségek első hallásra ijesztőek lehetnek azok számára, akik a nappali, nyolcórás munkarendtől eltérő munkát még nem végeztek, ezek az álláslehetőségek is számos jó tulajdonsággal rendelkeznek. Azokban az esetekben, amikor a munkavégzés eltér a megszokottól (például éjszakai munkavégzést, ügyeleti időt állapítanak meg), a munkavállaló jogosult különféle bérpótlékok igénybevételére.

Cikkünkben az éjszakai munkavégzés és ehhez kapcsolódóan az éjszakai bérpótlék témakörét járjuk körül: eláruljuk, mikor jár az éjszakai pótlék, az éjszakai pótlék hány százalék az alapbérhez képest és az éjszakai pótlék hány órától, meddig jár. Gyakori hiba az éjszakai pótlék és a műszakpótlék összekeverése: most fényt derítünk arra, mit jelent az éjszakai pótlék és a műszakpótlék, illetve melyik eshetőséggel jár jobban a munkavállaló!

Bérpótlékok Magyarországon

Mivel minden munkakör más-más módon működik, változhatnak a műszakok és a munkáltatói elvárások, illetve egyes esetekben a munka még a munkaszüneti napokon sem állhat meg. A munkavégzés jellegétől függően a következő bérpótlékokat különböztetjük meg:

  • éjszakai pótlék: az alapbér 15%-a;
  • készenléti pótlék: az alapbér 20%-a;
  • műszakpótlék: az alapbér 30%-a;
  • ügyeleti pótlék: az alapbér 40%-a;
  • vasárnapi pótlék: az alapbér 50%-a;
  • túlóra pótlék: az alapbér 50%-a;
  • munkaszüneti pótlék: az alapbér 100%-a.

Mikor jár éjszakai pótlék 2021 évben?

Akkor jár a 15%-os éjszakai pótlék, ha a munkavállaló éjjel 22:00 és reggel 06:00 között napi 1 órát meghaladó időintervallumon keresztül dolgozik.

Az éjszakai műszak rendhagyó munkarendnek számít, amely után a munkavállaló minden esetben köteles kifizetni a 15%-os bérpótlékot – elméletben. A gyakorlatban sajnos számos kiskapu található a különféle bérpótlékok kifizetésének mérséklésére. Az éjszakai műszakok beosztása jobb esetben a munkavállaló személyes beleszólásával, családi hátterét figyelembe véve történik, azonban a foglalkoztató sok esetben nem tartja tiszteletben a magánszférát.

Az éjszakai pótlék számítása: éjszakai pótlék kalkulátor

A megadott idősávban minden teljesített munkaórára jár a 15%-os bérpótlék, az alapbérünk után. Ha tudni szeretnénk, mennyi az éjszakai pótlék összege az adott időszakra, számoljuk össze, hány órát dolgoztunk éjszakás műszakban, majd az ismert munkabérünk munkaórára vonatkoztatott alapját szorozzuk be 1,15-tel - így megkapjuk, mennyivel keresünk többet éjszaka.

Mikor jár műszakpótlék 2021 évben?

A műszakpótlék mértéke az alapbér 30%-a, amit az alapbéren felül kap meg a munkavállaló. Akkor jár a műszakpótlék, ha az erre jogosító időben, este 18:00 és reggel 06:00 között végzi a dolgozó a munkáját. A műszakpótlék további szabálya, hogy a munkaidő kezdetének rendszeresen változnia kell (egy adott hónapban a munkanapok minimum 1/3 részénél a munkaidő kezdetének legalább 4 órában el kell térnie egymástól) a dolgozó személyes munkaidő beosztása alapján.

Ha ezek a feltételek teljesülnek, a munkavállaló jogosult a 30%-os műszakpótlék kifizetésére. Azt is tudnunk kell, hogy egy többműszakos munkarend nem feltétlenünk jelent műszakpótlékot, ugyanis annak kiszámítása mindig a dolgozó egyedi munkarendjén alapszik – az a gyakoribb eset, amikor nem jár műszakpótlék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Éjszakai pótlék vagy műszakpótlék? Nem mindegy!

Ha valaki jogosult a műszakpótlékra, annak nem jár az éjszakai pótlék akkor sem, ha 1 órát meghaladóan végzett munkát este 22:00 és reggel 06:00 között. Mivel a műszakpótlék értéke magasabb, 30%-os bérpótlék, ez a juttatás felülírja az éjszakai pótlék 15%-át.

A bérpótlékok halmozása

A bérpótlékok a munkavégzés formájától függően halmozhatóak, azonban vannak olyan bérpótlékok, amelyek nem összeegyeztethetőek egymással – ilyen például a műszakpótlék és az éjszakai pótlék. Az éjszakai pótlék összegén felül igénybevehető bérpótlék:

  • a vasárnapi pótlék;
  • a munkaszüneti pótlék;
  • és a túlóra pótlék.

Az éjszakai pótlék mellett nem igényelhető:

  • a műszakpótlék;
  • a készenléti pótlék;
  • és az ügyeleti pótlék.

A Munka Törvénykönyve sem tud mindig megvédeni

A Munka Törvénykönyve 2012 óta rögzíti a magyar munkavállalók jogait és kötelezettségeit, beleértve a különféle bérpótlékokat is – azonban a Munka Törvénykönyve sem képes minden esetben megvédeni a munkavállalót és biztosítani számára a megfelelő fizetést. A munkáltató a törvénykönyv alapján dönthet úgy, hogy nem az egyedi munkaidőbeosztás, hanem átalány alapján adja meg a dolgozóknak a műszakpótlékot, vagy beépítheti azt az alapbérbe – ezek felülírják a tételes számítást. Ez az eshetőség egy, a dolgozók érdekeit szem előtt tartó munkahelyen akár pozitív eltérést, jobb fizetést is jelenthet, de nem mindig van így.

A foglalkoztató másik lehetősége a műszakpótlék vagy az éjszakai pótlék „megúszására” az egyedileg megfogalmazott kollektív szerződés. Ha a munkavállalóval kötött ilyen jellegű megegyezést rögzíti a munkaszerződés, a munkáltató akár azt is megengedheti, hogy semmilyen ilyen jellegű pótlékot ne fizessen. Az éjszakai pótlék esetében külön vannak még kiskapuk: a dolgozó munkája napi 1 órában átcsúszhat az éjszakai munkavégzésbe úgy, hogy a munkáltatónak mégsem kell fizetnie (tipikus példa a 22:00 és 23:00, vagy a 05:00 és a 06:00 közötti munkaóra, ami nem haladja meg az 1 órát).

Számos esetben a többműszakos munkavégzésnél éppen a megígért előnyös tulajdonságokat veszik el a dolgozóktól, amelyek miatt megéri a rendhagyó munkaidőt választani – éppen ezért minden esetben tájékozódjunk alaposan, mielőtt munkaszerződést írunk alá olyan foglalkoztatóval, aki többműszakos munkavégzést vár el. Legyünk mindig tisztában azzal, milyen bérpótlékokat biztosít a munkáltató és ha gyanítjuk, hogy a rendhagyó munkaidő mellett nem vagyunk jogosultak a pótlékokra, lehetőleg ne írjuk alá azzal a munkáltatóval a munkaszerződést.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
hrdoktor  |  2024.03.11 09:47
A súlyos testi-szellemi kimerültség érzése a CFS tünete is lehet! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.04 10:19
Ma egy olyan témáról fogok írni, amely sok házaspár életét érinti: azokról a pillanatokról, amikor ú...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm