2 °C Budapest
Serious mid adult creative businessman using computer. Male freelancer is writing in book at home office. He is sitting on chair at table.

A rezsiköltségeken múlik minden: ez dönti el, mi lesz a home office-szal télen?

2022. november 6. 16:02

A koronavírus-járvány kirobbanásakor egyik percről a másikra kellett átállni a home office-ra rengeteg magyar munkaadónak. Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy ilyen széles körben terjedjen el itthon a távmunka, és nagyon úgy tűnik, hogy ha nem is teljes mértékben, de legalább részben meg is marad hosszú távon. A munkáltatók nagy része inkább azt választaná, hogy több időt töltsenek a beosztottjai az irodában, ezt azonban nagyban felülírhatják a megnövekedett rezsiköltségek az idei fűtési szezon alatt.

A koronavírus miatti lezárások, majd a különböző korlátozások miatt rengeteg munkahelyen vált megszokottá az utóbbi két és fél évben a távmunka Magyarországon is. A Covid alatt olyan gyorsan és széles körben terjedt el a home office Magyarországon, ahogy azt korábban senki nem tudta volna elképzelni. Ugyan a koronavírus  miatti korlátozásokat már régen visszavonták, mégis sokan továbbra is otthonról dolgoznak. Bár a legtöbb munkahelyen elvárás legalább heti néhány napot az irodában dolgozni, az biztos, hogy a home office hosszú távon velünk marad, aki pedig nem engedélyezi az otthoni munkavégzést, az nagyon könnyen jól képzett szakembereket veszíthet emiatt.

Nem csak gazdaságos, szórakoztató is?

A home office-nak elég egyértelmű előnyei vannak munkavállalói szempontból: rengeteg időt és pénzt spórolunk meg azzal, hogy reggelente nem kell bejárni, majd a késődélutáni csúcsforgalom idején hazautazni, és persze se benzint, se bérletet nem kell vásárolni, ha home office-ban dolgozik valaki. Az így megspórolt időben pedig rengeteg mindent lehet csinálni: a Yahoo cikke szerint például azok a fiatalok, akik részben vagy teljesen otthonról dolgoznak, jóval aktívabb társasági életet élnek, úgyhogy ez alapján mondhatjuk, hogy távmunka szórakoztató is lehet. A gyermeket nevelőknek pedig több idejük marad a családra, a háztartásra és a főzésre. Mindemellett az összes korosztályban megfigyelhető, hogy többet tudtak aludni, mikor otthonról dolgoztak.

Arról már mi is írtunk korábban, hogy az irodai bejárás akár komoly tízezreket húzhat ki a munkavállalók zsebéből havonta, különösen a mostani árak mellett. Aki tömegközlekedéssel utazik, annak bérletet kell vásárolnia, az autóval közlekedőknek viszont nem csak a benzinköltségekkel kell számolni, hanem a parkolással is, ami ráadásul ősztől sok városban jelentősen emelkedett. Ehhez mg hozzájön az is, hogy a munkába járás mellett sokaknak nincs ideje otthon főzni, így kénytelenek a munkahelyük közelében ebédelni, vagy ételt rendelni. A megnövekedett élelmiszer- és energiaárak miatt ez szintén komoly költségeket jelenthez azoknak, akiknek be kell járni az irodába.

A távmunkával nagyon sokan nem csak időt spórolnak, amit aztán szórakozással vagy a családjukkal tölthetnek, de komoly összegeket is.

Hirtelen jött, sokáig marad?

A járvány előtt valóban rengeteg cégnél elképzelhetetlennek tűnt, hogy a munkavállalók havi 1-2 napnál többet otthonról dolgozhassanak, mivel sok magyar munkáltató úgy tekintett korábban a home office-ra, mint egyfajta nem hivatalos szabadságra.

Az otthonról dolgozók száma egyértelműen 2020 április és alatt volt a csúcson, mikor a teljes foglalkoztatottak 15,4%-a dolgozott részben vagy telejsen otthonról, azonban idén július és szeptember közöttt is 7% volt ez az arány. Ráadásul idén csak nagyon kis mértékben csökkent a távmunkában dolgozók aránya, úgyhogy sok munkahelyen mindenképpen rutinná vált az otthoni munkavgézés

Felmerül ezzel kapcsolatban a kérdés, hogy a távmunka megítélése hogyan változott az utóbbi két és fél évben, illetve szerinte részévé válhat-e a home office a magyar kultúrának hosszú távon is. Ezzel kapcsolatban Toldi Gábor HR-szakértő egy korábbi interjúban úgy nyilatkozott a Pénzcentrumnak, biztosan hogy velünk marad a távmunka.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen néhány ikonikus vállalat, ahol az első számú vezető teljesen tiltja a home office-t, munkavállalói oldalról viszont akkora a nyomás, hogy ebből nem lehet visszalépni. Nagyon sok vállalat ismerte fel, hogy már más típusú működés kell, ebben pedig a hibrid lehet az új, megfelelő működés

– mondta a szakértő a Pénzcentrumnak a távmunka jövőjével kapcsolatban.

A rezsiárak dönthetnek el mindent

Ugyan a munkavállalók számára anyagilag és időben is megéri otthonról dolgozni, a végső szó továbbra is a munkáltatóké azzal kapcsolatban, kötelezővé teszik-e az irodába járást, és ha igen, akkor heti hány napra. A munkahelyi jelenlétnek természetesen komoly előnyei vannak, például a könnyebb kommunikáció, a munkahelyi kapcsolatok építésének lehetősége, és a nagyobb kreativitás a közös ötleteléseken.

Könnyen lehet viszont, hogy idén nem ezek az érvek fognak dönteni azzal kapcsolatban, be kell e járnunk a munkahelyünkre, hanem a megemelkedett rezsiszámlák.

A rezsidíjak emelkedése minden nem lakossági fogasztóként lényegében minden munkáltatót érint itthon, és sok cég most ősszel szembesül csak azzal, mennyivel többet kell majd fizetnie az áramért is a fűtésért idén télen. Sorra hallunk olyan híreket, hogy uszodák, múzeumok és más intézmények kénytelenek bezárni a brutális, akár hatszoros energiaszámlák miatt, ezt a drágulást pedig a munkáltatók is érezni fogják a megnövekedett irodai és telephelyi költségeken. Könnyen lehet, hogy míg 2020 márciusban az emberi élet biztonsága miatt kezdtek százezrek otthonról dolgozni, addig 2022 telén azért fognak rengeteg home office-ban maradni, hogy ezzel a munkaadójuk spórolhasson a brutális rezsiköltségeken.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem