Two workers wearing green shirts and blue pants work underneath a car in an automobile factory.  There are assembly lines, partially constructed cars, tools and electrical equipment in the background.

Durván kilőttek Magyarországon a csoportos leépítések: ők vannak a legnagyobb veszélyben

2022. november 2. 14:02

Az utóbbi időben sokat hallhattunk arról, hogy nagyon magas itthon foglalkoztatás, ráadásul emellett komoly emberhiánnyal kellett megküzdeni a cégeknek. Most viszont nagyon úgy tűnik, fordul a kocka a munkaerőpiacon: június óta csökken az itthon dolgozók száma, a nyár során pedig a tömeges elbocsátások száma bőven meghaladta azoknak a számát, akik egész 2021-ben így veszítették el a munkájukat.

Itthon az utóbbi egy évben rendkívül magas foglalkoztatottságot tapasztalhattunk, ráadásul emellett van itthon komolyan munkaerő- és szakemberhiány. A KSH foglalkoztatottsági adatai szerint 2022 szeptemberében 4 millió 708 ezer fő dolgozott itthon, ami 74,6%-os foglalkoztatási arányt jelent. Ugyan ez alapján nagyon magas azoknak az aránya, akiknek van munkája itthon, azonban az utóbbi hónapokban több aggasztó jelet is utalt arra, hogy vége szakadhat a folyamatosan növekedő foglalkoztatásnak itthon.

Már elkezdődött az elbocsájtási hullám?

A válság közeledtét a munkapiacon jól mutatja, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat statisztikája szerint az utóbbi hónapokban jelentősen nőtt itthon a csoportosan elbocsátott munkavállalók száma.  Az adatok alapján különösen a májustól augusztusig tartó időszakban szűnt meg így rengeteg munkavállaló állása. A csúcsot augusztusban láthattuk, akkor 2086-an vesztették el így az állásukat, de a három hónap alatt összesen majdnem 3 700 ember bocsájtottak el így. Ez jóval magasabb ahhoz képest, hogy 2021-ben egész évben nem közelítette meg ezt a számot a tömeges elbocsájtások aránya, ráadásul tavaly 975 volt a legtöbb munkavállaló száma, aki egy hónapban így vesztette el a munkáját.

A KSH statisztikái szintén megerősítik azt a trendet, hogy itthon a válság közeledtével csökkenni kezdett a foglalkoztatás: míg júniusban még 4 millió 739 ezren dolgoztak itthon, addig szeptemberre ez a szám már 31 ezerrel alacsonyabb volt, ráadásul nyár óta folyamatosan csökken az itthon dolgozók száma. Ez a szám egyrészt már elég magas ahhoz, hogy jelezze, csökkenésnek indult a hazai munkaerőpiac, másrészt a foglalkoztatás folyamatos csökkenése az utóbbi negyedévben aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, mi jöhet itthon a téli hónapokban.

Még csak most jöhet a neheze

A tömeges elbocsájtások megnövekedésébe könnyen belejátszhatott, hogy a kormány pont a nyáron jelentette be a rezsiárak jelentős emelkedését itthon, ez pedig negatívan hathatott az amúgy is nagy energiaigényű hazai cégekre. Könnyen lehet, hogy több munkaadó azért döntött az elbocsátások mellett, hogy előre felkészüljön a brutális téli rezsiszámlákra. Ráadásul sok cégnek az ősszel jár le a tavaly megkötött áram- és gázszerződése, úgyhogy jó pár munkaadónak fog jelentős költségtöbbletet jelenteni az őszi szezon. Ez pedig azt vetíti előre, hogy a tömeges elbocsátások folytatódhatnak itthon, miközben a foglalkoztatás tovább csökken.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.02.08 14:11
A cikksorozat második részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentésre köte...
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 8. szerda
Aranka
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53