35 °C Budapest
Shot of  young woman  looking at laptop late night work in bedroom at home.

Túlóra 2022: hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében, mit tegyünk, ha nem fizetik ki?

2022. október 16. 17:02

Az aktívkorú népesség jelentős részének nem ismeretlen fogalom a túlórázás: magyarok ezreinek kell nap mint nap a magánéletük rovására tölteniük idejüket a munkájukkal – ilyenkor viszont a Munka Törvénykönyve túlóra pótlék kifizetésére kötelezi a munkáltatót. Tudd meg, mi az a túlóra törvény, mikor jár a túlóra pótlék, hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében és mi a teendő a túlóra ki nem fizetése esetén!

Cikkünkben eláruljuk, mit kell tudnunk a túlóra 2022 évi szabályai kapcsán: mi a túlóra pótlék lényege, mennyi túlóra lehet egy hónapban szabályosan és mit tegyünk ki nem fizetett túlóra esetében! Tudd meg, mennyi túlóra pótlék jár vasárnap vagy munkaszüneti napokon, mikor jogosult valaki 50%-os túlóra pótlék vagy 100%-os túlóra pótlék kifizetésére! Munka Törvénykönyve túlóra 2022 – ezek a hatályos jogszabályok vonatkoznak a túlóra 2022 évi kifizetésére!

Munka Törvénykönyve túlóra 2022

A munka világában nem számít szokatlan jelenségnek a túlóra, hiszen a teljesítendő feladatok sokszor nem férnek bele a munkaidőnkbe, főleg, ha szoros határidő nyomja a vállunkat. Maga a túlóra (minden, a munkaidőn, munkaidőbeosztáson felül munkával eltöltött óra), hivatalos nevén „rendkívüli munkaidő” a normál, 4-6 vagy 8 órában, alkalmazotti munkaviszonyban dolgozók esetében jelent kiemelt kérdést – mások előnyben részesítik a rugalmas munkaidő beosztást, illetve a vállalkozó létet, ahol a munkavégzés nincs konkrét munkaidő keretei közé szorítva.

A fix munkaidős munkavállalók jogait a Munka Törvénykönyve védi, ami megállapítja, hogy rendkívüli munkaidő esetén bérpótlék jár a dolgozóknak – itt jön a képbe a túlóra pótlék, ám ezt korántsem fizeti ki minden munkáltató. Azt, hogy ki jogosult túlóra pótlék formájában történő kompenzációra, azt a munkaszerződés dönti el – azonban, ha valakinek nem jár túlóra pótlék, vannak más lehetőségek is a rendkívüli munkaidő kompenzálására – erre a későbbiekben visszatérünk.

Mennyi túlóra lehet egy hónapban, évben?

A túlóra pótlék 2022 évi szabályai nem csak a munkavállalót védik a kizsákmányolás ellen – a dolgozó sem túlórázhat korlátlan mennyiségben, hogy a munkáltató terhére nagymennyiségű, pótlékkal emelt bérhez jusson! A Munka Törvénykönyve túlóra 2022 szabályai szerint egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig maximum 48 órát dolgozhat, az összes túlórájával együtt. A munkáltatónak és a munkavállalónak is kötelessége betartani a heti 2 db pihenőnapot, illetve a minimum 8 órás pihenőidőt.

A túlóra 2022 évi szabályait felülírhatja kollektív szerződés, ami a túlóra pótlék és más bérpótlékok (pl. műszakpótlék) esetében egyéb feltételeket adhat meg. A Munka Törvénykönyvében megállapított évi maximum 250 túlóra 300-ra emelhető, ami jelentős mennyiségű rendkívüli munkaidő kitöltésére adhat lehetőséget.

Hány százalék a túlóra pótlék 2022 évében?

A túlóra pótlék 2022 évében nem tér el a túlóra 2021-es szabályzásától: a túlóra 2022 során az előző évekhez hasonlóan alapesetben az alapbér 50%-kal megnövelt értéke (pl., ha valakinek az alapbére bruttó 2.500 Ft/óra, akkor egy túlórája a munkáltatónak ennek az 1,5-szeresébe kerül, azaz 3.750 Ft/óra). A túlóra pótlék 2022 évében is magasabb akkor, ha a túlóra heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik – ilyenkor a túlórapótlék 100%-os bérpótlék (a dolgozónak a munkaidőn felül, ilyen napon végzett munkája az alapbére duplájába kerül – 2.500 Ft-os órabér esetén 5.000 Ft jár neki). Utóbbi esetben, ha biztosítanak a dolgozónak pihenőnapot az elvesztegetett helyett, akkor is jár az 50%-os túlóra pótlék.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Túlóra pótlék helyett mit kínálhat egy munkahely?

Ahogy a fentiekben említettük, egyáltalán nem biztos, hogy új munkahelyünk túlóra pótlék fizetésével kívánja kompenzálni az alkalmazottak szabadidejére terhelt munkát. A magyar és a külföldi cégeknél is bevett szokás a lecsúsztatott szabadnap, amikor a túlórákért cserébe a dolgozó nem bérpótlékkal megemelt bért, hanem bizonyos számú szabadnapot kínál (a munkáltató szemszögéből ez egy sokkal költséghatékonyabb megoldás, mint az emelt munkabér kifizetése).

A lecsúsztatott szabadság még mindig a korrektebb megoldások közé tartozik, ugyanis a munkáltatók jelentős részénél alapelvárás a túlóra, viszont a munkáltató sem túlóra pótlék, sem lecsúsztatott szabadság biztosításával nem kompenzálja a túlteljesítést. Na de mit lehet tenni a túlóra ki nem fizetése esetén, hogyan orvosoljuk az ilyen egyoldalú felállást munkavállalói szemszögből?

Mi a teendő ki nem fizetett túlóra esetén?

Amennyiben a túlóra pótlék nem kerül kifizetésre, a munkaidején felül rendelkezésre álló dolgozónak jogában áll követelni a pótlékkal emelt bérét, elmaradt munkabér formájában, akár késedelmi kamattal emelve (+ eljárási költségek). A munkáltató akkor köteles ezt a pótlékot, akár kamattal kifizetni, ha nem tudja vitatni, hogy munkaidőn felüli munkavégzés történt.

Amennyiben a túlóra pótlék ennek ellenére sem kerül kifizetésre, a munkáltatót ellenőrző munkaügyi hatóság is megállapíthatja a szabálytalanságot, bírságot szabhat ki, mindemellett a jogsértés további következményekkel is járhat. Ilyen esetekben mindig fel kell tudnunk mutatni a túlóra tényét, lehetőség szerint dokumentáljuk pontosan munkavégzésünket, hogy az elszámoltatható legyen bármelyik fél jogsérelme esetén.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.17 10:23
A Z-generáció, a 15-29 éves korosztály tagjai a legfiatalabbak, akik még csak mostanában léptek be a...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 17. szerda
Endre, Elek
29. hét
Július 17.
Emoji világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 11:30
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem