8 °C Budapest
Mikor jár túlóra pótlék a magyar dolgozóknak? Ennyi a túlóra pótlék 2021 évben

Mikor jár túlóra pótlék a magyar dolgozóknak? Ennyi a túlóra pótlék 2021 évben

2021. május 12. 11:30

Sokat túlórázol, de nem tudod, mennyi túlóra pótlék jár érte? Nem fizet a munkáltató a túlórádért? Tudd meg, milyen esetekben mennyi a túlóra pótlék és milyen eshetőségek írják felül azt!

A túlórázás nem ismeretlen fogalom a legtöbb magyar munkavállaló számára: mindannyiunkkal előfordult már, hogy egy kicsit többet, vagy éppen sokkal több időn keresztül kellett munkahelyünkön maradnunk az elvártnál, mindezt a magánéletünk rovására. A szabadidőnkbe átlógó túlmunkának azonban ára van, ami nem is olyan alacsony: tudd meg, mennyi túlóra pótlék jár érte és hogyan oldják meg egyes munkahelyek, hogy ne kelljen túlóra pótlékot fizetniük! Kompenzálható a túlóra pótlék hiánya más engedményekkel?

A munka és a túlórázás alapszabályai

A köznyelven túlórának nevezett „rendkívüli munkaidő” olyan probléma, amelyet a fejlett országokban dolgozó munkavállalóknak rendszeresen, akár heti szinten több alkalommal is el kell viselniük – azonban a túlórázásnak nem szabad kompenzálatlanul maradnia. A magyar munkavállalók többsége hozzá van szokva ahhoz, hogy a munkáltatója sajnos semmilyen módon nem kompenzálja a túlórát – ám ezesetben könnyen létrejöhetnek munkahelyi konfliktusok és nem lesz váratlan vendég a főnök irodájában egy-egy felmondó levél sem.

Mivel a túlóra úgymond normális jelenség a nyolcórás dolgozók életében, sokan választják helyette az egyenlőtlen munkaidőbeosztású álláslehetőségeket vagy a vállalkozói létet, ahol sokkal rugalmasabban és kevésbé kötötten tudnak dolgozni. A fix munkaidős munkavállalók érdekeit védi a Munka Törvénykönyve, ami meghatározza, milyen esetben vagy rendkívüli munkaidőben milyen bérpótlékok járnak az alkalmazottak számára. Tipikus eset például az éjszakai pótlék és a műszakpótlék kifizetése.

A túlórázás kompenzálása

Sokaknak nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a túlórát nem csak túlóra pótlék fizetésével lehet kompenzálni. A túlóra pótlék fizetése mellett bevett szokás a pihenőnap beiktatása, vagyis a „lecsúsztatott szabadság”, amelynek lényege, hogy a túlteljesített órák felhalmozódása esetén a dolgozó elmehet egy bizonyos számú szabadnapra. Mondanunk sem kell, ez a megoldás jóval gazdaságosabb a munkáltatók számára, hiszen a borsos árú túlóráért gyakorlatilag semmit sem kell fizetniük.

A lecsúsztatott szabadnap mint túlórakompenzáció még mindig a jobbik eset, hiszen rengeteg munkahelyen a dolgozóknál elvárt magatartás a túlórázás, viszont semmilyen anyagi vagy szabadidős juttatást nem kapnak cserébe. Kérdéses, hogy a túlóra pótlék vagy a több szabadnap éri meg a munkavállalóknak a túlórázást: nagyon sokan örülnek a limitált számú fizetett szabadság mellett annak, ha alkalomadtán a sok túlóra viszonzásáért megigényelhetnek néhány „ingyen” szabadnapot.

Nem lehet korlátlan mennyiségben túlórázni, de mégis

Hivatalosan minden, a munkaidőnkön felül munkával töltött óra túlóra, amire jár a túlóra pótlék. A Munka Törvénykönyve szerint egy munkavállaló naponta maximum 12 órát, hetente pedig összesen 48 órát dolgozhat, az összes túlórával együtt. Emellett kötelező tartani a heti két pihenőnapot és a minimum nyolcórás pihenőidőt, a munkaszüneti napokra pedig külön szabályok vonatkoznak.

A 2021-es munkatörvények évi 250 túlórában korlátozzák a teljesállású munkavállalók teljesítményét, de kollektív szerződés – ami nem csak a túlóra pótlékot, hanem más bérpótlékok kifizetését is felülírhatja - esetén kibővíthető 300 órára. Ha átszámoljuk, rájöhetünk, hogy ezek a számok igen magasak, mintha 30-37 munkanappal megtoldottuk volna az évet – azonban az elvett szabadidőt senki sem fogja annak az alkalmazottnak visszaadni, aki csak a munkájának él.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mikor jár a túlóra pótlék 2021 évben?

A munkáltató nem köteles biztosítani magas túlóraszám mellett sem a túlóra pótlék kifizetését, élhet a szabadidős kompenzációval is – mindez attól függ, milyen munkaszerződésbe mentünk bele. Ha a munkáltató biztosítja a túlóra pótlék kompenzációját a dolgozónak, akkor a túlóra pótlék minden órányi, munkaidőn felül elvégzett munkáért jár.

Mennyi a túlóra pótlék 2021 során?

A túlóra pótlék az alapfizetés 50%-kal megnövelt értéke. Ha a túlóra heti pihenőnapra vagy munkaszüneti napra esik, akkor a munkabér plusz 100%-át kell a munkáltatónak kifizetnie – utóbbi esetben a pihenőnap biztosítása esetén is jár az 50%-os túlóra pótlék.

A munkaidő és a túlóra szabályzása

A munkáltató kitolhatja az alkalmazott munkaidejét heti 40 óráról 48-ra, azonban meg kell adnia a lehetőséget a munkaidő átcsoportosíthatóságára – heti minimum 36, maximum 44 óra. Mindenképpen fontos szem előtt tartanunk – mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalról -, hogy a túl sok túlóra, akár jár a túlóra pótlék, akár nem, visszaüt a dolgozó magánéletére, majd közvetetten az elvégzett munka minőségére is, így egyik oldalnak sem kellene, hogy érdeke legyen a munkavállaló túldolgozása.

Normális esetben a túlóra tényleg megmarad „rendkívüli” munkaidőnek és nem képezi részét a dolgozók rendes munkavégzésének. Tartsuk szem előtt, hogy bármelyik cég esetében adódhatnak nehézségek, létrejöhetnek nehéz időszakok, szigorú határidők, amikor a dolgozók is nagyobb igénybevételnek vannak kitéve – azonban mindig figyeljünk oda a megfelelő értékű kompenzációra. Egy állásra történő jelentkezéskor, illetve a munkaszerződés aláírása előtt mindig tájékozódjunk alaposan arról, hogy jár-e a túlóra pótlék a munkavállalónak, és ha nem, hogyan van kompenzálva a túlmunka.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem