11 °C Budapest
Bekeményített az oltatlan dolgozókkal szemben az IKEA: Magyarországon is ez vár rájuk?

Bekeményített az oltatlan dolgozókkal szemben az IKEA: Magyarországon is ez vár rájuk?

2022. január 14. 14:31

A napokban jelentette be a brit IKEA, hogy a nem fertőzött, karanténba kényszerült, de nem oltott munkatársak táppénzét csökkenti. Ennek kapcsán kérdeztük meg a cég magyarországi leányvállalatát, itthon mire számíthatnak a dolgozók. 

A napokban írta meg a BBC hírportálja, hogy a brit IKEA a nem fertőzött, karanténba kényszerült, nem oltott munkatársak táppénzét csökkenti, annak ellenére, hogy komoly munkaerőhiányt okoz az angliai üzletekbe az omikron variáns gyors terjedése. Sőt, árat is kényszerültek emelni, az ellátási gondokra hivatkozva.

Angliában jelenleg a legalább két oltással rendelkező kontaktoknak nem kell karanténba vonulniuk, az oltatlanoknak viszont igen: ők mostantól tehát csak egy minimális összeget kapnak az idő alatt, amíg nem tudják ellátni a munkájukat. A cél nyilván az, hogy minél többen vegyék fel az oltást.

A szigetországban nagyjából 10 ezer munkavállalót foglalkoztató cég hetente átlagosan 400-450 fontnyi bért fizet (170-190 ezer forint), ez függ az áruház forgalmától, elhelyezkedésétől. Munkaerőből azonban komoly hiány van, több nagyvállalat is jelezte, hogy az új variáns hipersebességű terjedése miatt tömegesek a hiányzások.


Kíváncsiak voltunk, itthon mi a helyzet, ezért megkérdeztük a Magyarországon nagyjából 1500 embert foglalkoztató céget, okoz-e munkaerőproblémákat az omikron variáns felfutása, megkülönböztetik az oltott és az oltatlan munkavállalókat, ha táppénzre kell menniük, egyáltalán mi a helyzet azzal, aki karanténba kerül, de nem fertőzött, dolgozni azonban értelemszerűen nem tud bemenni?

A hiányzó munkaerőt a munkaidő áttervezésével, folyamatos kapacitástervezéssel pótoljuk

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 - válaszolta a vállalat sajtóosztálya a megkeresésünkre, és hozzátették:

Magyarországon a társadalombiztosítási szabályok alapján járunk el minden esetben. Ha valaki bármilyen ok miatt keresőképtelen állományba kerül, a jogszabályban meghatározottak szerint kap ellátást. Emellett az IKEA Magyarország nem gyűjt információt arról, hogy a munkatársak felvették- e a koronavírus elleni védőoltást mindaddig, amíg azt jogszabály nem teszi kötelezővé, így nem különbözteti meg az oltott és az oltatlan munkavállalókat.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Branstetter Sándor

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2023.03.22 12:59
Készülnek a számviteli beszámolók, így most a pénzügyi-számviteli munkatársak eléggé elfoglaltak. A...
laskainelli  |  2023.03.22 07:59
A tartós kapcsolatban, mikor túl vannak a párok az építkezés szakaszán és létrejött mindaz, amit cél...
vezetoi-coaching  |  2023.03.21 13:05
Egy angol nyelvű párbeszéd egy AI-val. Semmit se javítottam rajta, még a saját elírásaimat, misspell...
hrdoktor  |  2023.03.20 06:08
A súlyos következményekkel fenyegető magas vérnyomás Magyarországon a becslések szerint minden negye...
legacykft  |  2023.03.17 19:36
A munkahelyi motiváció kérdése egy nagyon sokat emlegetett téma, már-már „lerágott csont”, de egyben...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?