Close up view of IKEA blue sign for family car parking on white clouds background. Europe. Sweden. Uppsala.

Nem titkolja tovább az IKEA: ennyit keres egy kezdő pénztáros, eladó

2021. július 20. 05:45

Úton-útfélen kiskereskedelmi álláshirdetésekbe botlani, hiába szippantotta fel a szektor a pandémia alatt a turizmus-vendéglátást kényszerből elhagyók egy jelentős részét, úgy tűnik, még mindig van hová fejlődni. Míg a diszkontláncok, és nyomukban több más ágazati szereplő is már évek óta transzparensen kommunikálja az általuk kínált bruttó és nettő belépő béreket, addig sokan vannak, akik következetesen elzárkóznak ez elől, mondván az általuk kínált csomagot nem érdemes számszerűsíteni. Sokáig az IKEA is így gondolta, most azonban kivételt tettek, és a Pénzcentrum kérdésére elárulták a cég People & Culture Menedzsere, mekkora bruttó kezdőbérre számíthatnak két különböző munkakörben a hozzájuk jelentkező munkavállalók.

Pénzcentrum: Mennyire viselte meg a pandémia az IKEA-t? Kellett-e munkatársakat elbocsátani a bezárások miatt?

A 2020-as pénzügyi évet (2019. szeptember 1-től 2020. augusztus 31-ig) a globális járványhelyzet okozta nehézségek ellenére a magyarországi IKEA 8,5 százalékos növekedéssel, és így 98 milliárd forint teljes árbevétellel zárta. A pandémia miatt nem történtek elbocsátások, sőt, munkatársaink létszáma 13 százalékkal növekedett ebben az időszakban.

2020-ban a korábbi évekhez képest arányaiban több vagy kevesebb részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalója volt az IKEA-nak?

A részmunkaidőben foglalkoztatottak aránya 2020-ban enyhén csökkent, 31 százalékról 28 százalékra.

Jelenleg is folyik a toborzás: hány munkatársat keresnek és melyek a legkritikusabb pozíciók, amelyeket nehéz feltölteni?

Folyamatosan bővülünk, ennek köszönhetően jelenleg is több mint 60 nyitott pozícióba több mint 100 munkatársat keresünk.

Több új vidéki átviteli pont nyílt az utóbbi időben, mennyire népszerűek ezek, illetve hány ember szükséges egy-egy átvételi pont üzemeltetéséhez?

A vidéki Átvételi Pontokat külsős szolgáltatópartnereink működtetik saját munkatársaikkal. Az IKEA áruházak esetében nincs eltérés a kezdőbérben a lokációk között.

Mekkora kezdőbérre számíthat ma egy munkavállaló, ha az IKEA-t választja? 

Vegyünk például két munkakört. Egy kezdő teljes munkaidős pénztáros alapbére bruttó 240.000,- Ft, míg egy kezdő eladóé 260.000,- Ft. Erre jönnek rá a pótlékok és egyéb juttatások mint például a kedvezményes dolgozói étkezés. Ezekben a pozíciókban munkatársaink hétvégén és délutáni műszakban is dolgoznak, ez az alapbérüket megközelítőleg 15 százalékkal emeli meg.

A fizetés megállapításánál figyelembe vesszük a munkatársaink szakértelmét, kompetenciáját, illetve teljesítményét is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy friss jelentés szerint 2021-ben a munkatársak bére átlagosan közel 10 százalékkal emelkedett – mely pozíciókban dolgozók bére emelkedett a legnagyobb mértékben, és kik azok, akiké egyáltalán nem?

Az IKEA célja, hogy munkatársai részére versenyképes, tisztességes és egyenlő alapbért biztosítson, amely tükrözi a munkakörhöz tartozó egyéni teljesítményt és kompetenciákat.Ezért munkavállalóink béremelésének mértékét három tényező határozza meg: a munkakör (munkavállaló bére a bérsávhoz viszonyítva), a teljesítményértékelés és a kompetenciaszint.

Ezen elvek alapján a legnagyobb mértékben a minőségellenőrök, a lakberendezési tanácsadók, a főpénztárosok, az eladási csoportvezetők és az eladó munkatársak bére növekedett. De például átlag felett növekedett a pénztárosok, az éttermi munkatársak és vevőszolgálati munkatársak bére is.

Béremelésben csak azok a munkatársak nem részesültek, akiknek nem volt megfelelő a teljesítménye, illetve akiknek a jogviszonya az IKEA-nál 6 hónapnál rövidebb volt, vagy akiknek az aktuális bére már elérte a bérsáv maximumát. A bérsávokat évente vizsgáljuk felül.

Tervezik valamely vidéki városban új üzlet, átvételi pont nyitását a közeljövőben?

A célunk, hogy még elérhetőbbek és még megfizethetőbbek legyünk vásárlóink számára. Folyamatosan keressük az újabb és újabb lehetőségeket, hogy szebb hétköznapokat teremtsünk az emberek többsége számára. Már hat Átvételi Pontot nyitottunk országszerte (Győr, Veszprém, Hajdúdorog, Szeged, Zalaegerszeg és Pécs), ezen felül két mobil átvételi pontot is létrehoztunk (Balatonboglár és Siófok).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm