Businessman working on phone

Nesze neked minimálbér-növelés: ezek a magyarok egyáltalán nem számítanak fizetés emelésre

2021. október 1. 12:32

Bár az idén 7,8 százalékkal nőtt a huszonévesek nettó fizetése, a dolgozó fiataloknak csak a 23 százaléka számít 3-5 százalékot meghaladó fizetésemelésre a következő egy évben egy friss, reprezentatív kutatás szerint. Igaz, ez az arány magasnak számít a felmérés történetében, a többség, az érintettek 49 százaléka továbbra is kisebb mértékű béremeléssel számol a jövőben, 24 százalékuk pedig nem vár vastagabb „borítékot”. A pesszimisták aránya pedig minimális, mindössze 3 százalékos.

A jelek szerint a dolgozó fiatalok egy része borúlátónak mondható, ha a fizetésük alakulása kerül napirendre. Ugyanakkor vannak optimisták is - ez derül ki a K&H ifjúsági indexéhez az idei második negyedévben készült reprezentatív felmérés és a hivatalos KSH-adatokból.

Mennyit kaptak a fiatalok?

Az idei év első felében a legalább öt fős cégeknél, állami vagy jelentős nonprofit szervezeteknél dolgozó 20-29 évesek a hivatalos statisztikai adatok alapján - a különböző kedvezmények nélkül - nettóban több mint 244 ezer forintos átlagfizetést kaptak havonta. Ez 7,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 227 ezres összeget.
Ráadásul a korábbi éveket is tempós növekedés jellemezte, a 2020 első felében 6,6 százalékkal, 2019 azonos időszakában pedig 15,3 százalékos fizetésemelkedést könyvelhettek el a korosztály dolgozó tagjai.

Mire számítanak ezek a dolgozók?

Az utóbbi években látott jelentős növekedés ellenére a K&H ifjúsági indexéhez készített reprezentatív kutatás szerint a dolgozó 19-29 évesek nagy része nem vár komolyabb fizetésemelést. Ebben szerepet játszhat az is, hogy a hivatalos statisztikai adatok az öt fősnél nagyobb cégek adataival készült, míg nagyon sokan ennél kisebb vállalkozásoknál dolgoznak.

A kutatás szerint a megkérdezettek 23 százaléka vár nagyobb béremelést, ami a mértéket tekintve az inflációt meghaladó emelkedést jelentene. Sok válaszadó azonban nincs tisztában az infláció pontos értékével, ezért a felmérés a 3-5 százalékot meghaladó emelést minősíti nagynak. A 23 százalékos arány egyébként viszonylag magasnak mondható, a felmérés több mint 8 éves történetében csak néhány alkalommal – például 2021 és 2020 első negyedévében és 2018 végén – fordult elő ennél magasabb vagy ehhez hasonló eredmény.

A többség viszont óvatos, az inflációnál visszafogottabb, azaz 3-5 százalék alatti bérnövekedéssel számol a következő időszakban. 24 százalékuk pedig nem vár változást, amennyiben valóban így lesz, akkor az infláció miatt a fizetésük vásárlóértéke mérséklődhet. Kedvező ugyanakkor, hogy a dolgozó fiatalok marginális része tart csak attól, hogy kisebb összeget kap, 3 százalékuk számol ezzel a forgatókönyvvel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem