12 °C Budapest
Sad fired businessman taking away his belongings from the financial district

Téged is kikészít a munkahelyed? 6 jel, ami arra utal, hogy inkább azonnal mondj fel

2021. szeptember 20. 14:02

Néha mindannyian érezhetjük úgy, hogy elegünk van a munkahelyünkből, a munkatársainkból, a főnökünkből, azért mégsem mondunk fel. Az elmúlt hónapokban viszont rengetegen hagyták ott a munkahelyüket, mivel rájöttek, hogy új lehetőségre vágynak, esetleg csak szimplán besokalltak az aktuális munkahelyükön. A járvány sokunknak rámutatott arra, hogy nem kell mindent elviselnünk. Honnan tudjuk, hogy tényleg itt az idő felmondani?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A nehéz napok ellenére még nem mondunk fel azonnal, főleg, ha még nincs új munkahelyünk. A felmondások okát elsősorban a munkahely és magánélet egyensúlyának felborulása, a fejlődési lehetőségek hiánya, vagy a mérgező munkahelyi környezet okozza. Azonban ezen kívül is vannak jelek, amik arra mutatnak, hogy valóban eljött az idő új munkahelyet keresni.

Amy Gallo, HR szakértő a CNN Businessnek elmondta, hogy a szembetűnő mellett kisebb dolgok is utalhatnak arra, hogy ideje felmondanunk, azonban jól gondoljuk ezt át.

A járvány mindenkit megviselt mentálisan is. Rengeteg stressz ért bennünket, sokan kiégtek. Előfordulhat, hogy emiatt érezzük úgy, hogy elegünk van. Ha elkészült a listánk arról, hogy milyen gondjaink vannak a munkahelyünkkel, és úgy látjuk, hogy a listán szereplő dolgok nem orvosolhatóak, akkor nagyobb problémával állunk szemben.

-mondta a szakértő.

Amikor nehéz motiváltnak, produktívnak maradnunk, és úgy érezzük, hogy megfeneklettünk, ez is jel lehet arra, hogy tényleg új kihívásra van szükségünk. Bár mindenkinél máshogy jelentkezhet ez a kilátástalanság, legyen szó akár elmaradt fizetésemelésről, akár arról, hogy semmi kihívás nincs má, ez hosszú távon negatív hatást gyakorolhat a munkavégzésre. Anna Bray karriertanácsadó hozzátette, hogy az is intő jel lehet, ha erről a problémáról nem tudunk a főnökünkkel beszélni.

A Pénzcentrum korábban írt arról, hogy a munkahelyi kiégés sok dolgozót érint, valamint hogy mennyire fontos a szakmai fejlődés lehetősége, a tanulás és az, hogy szakmai kihívások elé legyenek állítva a dolgozók. Amennyiben a munkahely nem tud lépést tartani a dinamikusan változó igényekkel, úgy egyre többen mondanak fel.

Bár a munkahelyi konfliktusok teljesen normális velejárói bármilyen munkának, addig ha folyamatosan úgy érezzük, hogy a főnökünk megfigyel minket, mindig kritizál bennünket, és nagyon óvatosan kell fogalmaznunk a jelenlétében, ez a hangulat is ok lehet arra, hogy valóban felmondjunk. A mérgező munkahelyi környezet, a bizalmatlanság, valamint az, hogy a menedzsment egyáltalán nem támogat minket melegágya  lehet a felmondásoknak.

Beszédes jel lehet az is, ha a korábbinál többet halogatunk munkahelyünkön.

Az utolsó pillanatra hagyott feladatok, telefonhívások mind azt sugallják, hogy már nem azért dolgozol, mert szereted a munkád, hanem mert nem akarsz bajba kerülni. A cég kultúrája, célkitűzései is nagyban kihatnak a produktivitásunkra, és arra, hogy jól érezzük magunkat a munkahelyünkön. Ha például számunkra nagyon fontos a munkahely és a magánélet közötti egyensúly, úgy a főnökünktől kapott hétvégi üzenetek, munkaidőn kívüli emailek nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy frusztráltak legyünk, és kiégjünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Amennyiben egy cég képtelen biztonságot és támogatást nyújtani, úgy a dolgozók inkább felmondanak

- tette hozzá Foram Sheth, karriertanácsadó.

Azonban az egyik legárulkodóbb jel arra, hogy tényleg itt az ideje, hogy felmondjunk, az az, amikor akarva, akaratlanul elkalandozik a figyelmünk az álláshirdetéseken. Amennyiben hezitálunk a felmondáson, tegyük fel a kérdést magunknak,

ha szembe jönne velünk a jelenlegi állásunk úgy, hogy mi épp munkát keresünk, elvállalnánk a munkát, vagy tovább görgetnénk?

A magatartásunk is mutathatja azt, hogy tudat alatt szeretnénk felmondani. Ha napi szinten forgatjuk a szemünket a feladatainkra, zsörtölődünk, és összességében úgy ülünk le a gépünk elé, hogy semmi kedvünk a munkánkat végezni, akkor megérett az idő a felmondásra.

Nem kell mindig boldognak lennünk a munkahelyünkön, azonban a folytonos idegeskedés, és rossz kedvűség árulkodó jele annak, hogy a probléma nagyobb, és valóban váltanunk kell

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.20 11:59
Itt az ősz, mesés színekbe költözött a táj. Az évszakváltással együtt érdemes egy kicsit felfrissíte...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 22. péntek
Előd
42. hét
Október 22.
cAPS lOCK vILÁGNAP
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 22. 16:03