16 °C Budapest
Postman delivering letters to mailbox of recipient

Magyarországon is toboroz a német posta: 750 ezres fizetés, végzettséget sem kérnek

2021. szeptember 14. 11:32

A jelek szerint óriási emberhiánnyal küzd a német posta, már a közösségi médiában megjelenő magyar hirdetéseken keresztül is toboroznak az ország bármely területére. Minimális németnyelvtudás és jogosítvány elvárás, de ha ez megvan, bárki mehet. 

Nagyszabású toborzókampányt indított a német posta a közösségi médiában: több olvasónk is jelezte, hogy Facebookon és Instagramon is megjelent a magyar nyelvű hirdetés, melyben csomagkézbesítőket keresnek.

A feladat levelek, illetve maximum 31,5 kg-ig csomagok kiszállítása járművel vagy esetleg gyalog. A heti munkaidő 38,5 óra, de olykor szombaton is dolgozni kell. A Deutsche Post vállalja, hogy a Magyarországról érkezőknek segít a kiutazásban, illetve a szálláskeresésben.

A felajánlott óradíj bruttó 14,06 euró, mely havonta bruttó 2165 eurót jelent, ami nagyjából 757 ezer forintnak felel meg a mai árfolyam szerint.

A hirdetésben kitérnek még arra is, hogy a munkavégzés igény szerint egész Németország területén lehetséges, de feltétele egy minimum B1 szintű német nyelvtudás és jogosítvány, emellett persze elvárás a rugalmasság és az elköteleződés is.

Kerestük a hirdetés kapcsán a Deutsche Post sajtóosztályát is, szerettünk volna megtudni további részleteket, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Az itthon menedzser szintű 750 ezer forintos fizetés persze elképesztően jól hangzik, de ne feledkezzünk meg, hogy a hazai ingatlanárak köszönőviszonyban sincsenek a németországiakkal. A világon a legjobban Izraelben, Svájcban és Németországban drágultak az ingatlanok az elmúlt 10 évben. Ugyanakkor a Plan for Germany szerint az olyan nagyvárosokon kívül, mint amilyen München, Frankfurt vagy Stuttgart, helyi mércével mérve a németországi ingatlanok viszonylag olcsón bérelhetők.

Súlyos az emberhiány szinte mindenhol

Németországban a társadalom elöregedése miatt olyan súlyossá kezd válni a munkaerőhiány, hogy pótlására több bevándorlóra van szükség – mondta el Detlef Scheele, a német szövetségi munkaügyi hivatal vezetője a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban. A munkaügyi hivatal várakozásai szerint

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Európa legnagyobb gazdaságában idén közel százötvenezerrel csökken a munkaképes korúak száma, a következő években pedig „sokkal drámaibb lesz” a csökkenés.

Scheele kifejezetten a munkavállalás miatti célzott bevándorlást sürgeti. Ugyanakkor hazánk is hasonló problémákkal küzd, elöregszik a társadalom, egyre kevesebb aktív korú munkavállaló van, és közülük is rengetegen dolgoznak külföldön, főleg német és angol nyelvterületen lényegesen magasabb bérért.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, nem csak a német, de a Magyar Posta is súlyos munkaerőhiánnyal küzd, pár éve konkrét bérekkel toboroztak, akkor nettó 300 ezer forintot ígértek a kézbesítőknek egy nyomtatott hirdetésben. 2019-ben pedig a HelloVidék írta meg, hogy elharapódzott a munkaerőhiány a Magyar Postánál, egyre több olyan hír került akkor napvilágra, mely szerint dolgozók hiányában akadozik a postai küldemények kézbesítése.

Persze történnek lépések az ügyben: postai dolgozók 2021-ben július elsejétől 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak, ezen túlmenően a vállalat a lojalitás elismerésére megemelte az idei évi béren kívüli juttatás összegét bruttó 300 ezer forintra.

A Magyar Posta közleményében ismertette, hogy a 2021-2023-as időszakra szóló megállapodás szerint a 3 év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére. A 2021-es 4 százalékot követően 2022-ben átlagosan 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal növekszik a postások alapbére. Ezen túlmenően a munkáltató 1-1 nap extra fizetett távollétet biztosít a Covid elleni védőoltással rendelkező munkatársak részére 2021-ben és 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
perfekt  |  2021.09.20 05:12
2020. december 11-én került kihirdetésre a foglalkoztatást elősegítő szolgáltatásokról és támogatáso...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
kovacstunde  |  2021.09.12 14:56
  Magyarországon többnyire még csak azzal találkozunk, hogy lakásokból irodákat alakítanak ki, de N...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 21. kedd
Máté, Mirella
38. hét
Szeptember 21.
ENSZ nemzetközi békenap
Szeptember 21.
A hála világnapja
Szeptember 21.
Alzheimer világnap
Szeptember 21.
A magyar termék napja
Szeptember 21.
A magyar dráma ünnepe
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 21. 14:15