14 °C Budapest
Postman delivering letters to mailbox of recipient

Magyarországon is toboroz a német posta: 750 ezres fizetés, végzettséget sem kérnek

2021. szeptember 14. 11:32

A jelek szerint óriási emberhiánnyal küzd a német posta, már a közösségi médiában megjelenő magyar hirdetéseken keresztül is toboroznak az ország bármely területére. Minimális németnyelvtudás és jogosítvány elvárás, de ha ez megvan, bárki mehet. 

Nagyszabású toborzókampányt indított a német posta a közösségi médiában: több olvasónk is jelezte, hogy Facebookon és Instagramon is megjelent a magyar nyelvű hirdetés, melyben csomagkézbesítőket keresnek.

A feladat levelek, illetve maximum 31,5 kg-ig csomagok kiszállítása járművel vagy esetleg gyalog. A heti munkaidő 38,5 óra, de olykor szombaton is dolgozni kell. A Deutsche Post vállalja, hogy a Magyarországról érkezőknek segít a kiutazásban, illetve a szálláskeresésben.

A felajánlott óradíj bruttó 14,06 euró, mely havonta bruttó 2165 eurót jelent, ami nagyjából 757 ezer forintnak felel meg a mai árfolyam szerint.

A hirdetésben kitérnek még arra is, hogy a munkavégzés igény szerint egész Németország területén lehetséges, de feltétele egy minimum B1 szintű német nyelvtudás és jogosítvány, emellett persze elvárás a rugalmasság és az elköteleződés is.

Kerestük a hirdetés kapcsán a Deutsche Post sajtóosztályát is, szerettünk volna megtudni további részleteket, de cikkünk megjelenéséig nem válaszoltak.

Az itthon menedzser szintű 750 ezer forintos fizetés persze elképesztően jól hangzik, de ne feledkezzünk meg, hogy a hazai ingatlanárak köszönőviszonyban sincsenek a németországiakkal. A világon a legjobban Izraelben, Svájcban és Németországban drágultak az ingatlanok az elmúlt 10 évben. Ugyanakkor a Plan for Germany szerint az olyan nagyvárosokon kívül, mint amilyen München, Frankfurt vagy Stuttgart, helyi mércével mérve a németországi ingatlanok viszonylag olcsón bérelhetők.

Súlyos az emberhiány szinte mindenhol

Németországban a társadalom elöregedése miatt olyan súlyossá kezd válni a munkaerőhiány, hogy pótlására több bevándorlóra van szükség – mondta el Detlef Scheele, a német szövetségi munkaügyi hivatal vezetője a Süddeutsche Zeitungnak adott interjúban. A munkaügyi hivatal várakozásai szerint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Európa legnagyobb gazdaságában idén közel százötvenezerrel csökken a munkaképes korúak száma, a következő években pedig „sokkal drámaibb lesz” a csökkenés.

Scheele kifejezetten a munkavállalás miatti célzott bevándorlást sürgeti. Ugyanakkor hazánk is hasonló problémákkal küzd, elöregszik a társadalom, egyre kevesebb aktív korú munkavállaló van, és közülük is rengetegen dolgoznak külföldön, főleg német és angol nyelvterületen lényegesen magasabb bérért.

Ahogy arról a Pénzcentrum korábban beszámolt, nem csak a német, de a Magyar Posta is súlyos munkaerőhiánnyal küzd, pár éve konkrét bérekkel toboroztak, akkor nettó 300 ezer forintot ígértek a kézbesítőknek egy nyomtatott hirdetésben. 2019-ben pedig a HelloVidék írta meg, hogy elharapódzott a munkaerőhiány a Magyar Postánál, egyre több olyan hír került akkor napvilágra, mely szerint dolgozók hiányában akadozik a postai küldemények kézbesítése.

Persze történnek lépések az ügyben: postai dolgozók 2021-ben július elsejétől 4 százalékos alapbér-fejlesztést kapnak, ezen túlmenően a vállalat a lojalitás elismerésére megemelte az idei évi béren kívüli juttatás összegét bruttó 300 ezer forintra.

A Magyar Posta közleményében ismertette, hogy a 2021-2023-as időszakra szóló megállapodás szerint a 3 év alatt összesen 15 százalékkal emelkedik a postai munkatársak bére. A 2021-es 4 százalékot követően 2022-ben átlagosan 9 százalékkal, 2023-ban pedig 2 százalékkal növekszik a postások alapbére. Ezen túlmenően a munkáltató 1-1 nap extra fizetett távollétet biztosít a Covid elleni védőoltással rendelkező munkatársak részére 2021-ben és 2022-ben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.09.26 11:30
Az előző cikkemben a diákhitelről írtam. Többen is érdeklődtek, hogy szakmai oktatásra, képzésre hog...
hrdoktor  |  2022.09.26 06:55
Ellentét, feszültség, kommunikációs zavar minden csoportban, így a munkahelyi közösségekben is előfo...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
legacykft  |  2022.09.16 17:25
Szervezetfejlesztőként sosem volt kérdés, hogy a jövőbiztos, fenntartható, eredményes, megtartó és b...
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 27. kedd
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?