21 °C Budapest
Ijesztő jövőkép a közoktatásban: ezzel szembesül hamarosan sok tanár, diák, szülő

Ijesztő jövőkép a közoktatásban: ezzel szembesül hamarosan sok tanár, diák, szülő

2021. március 24. 10:01

Az elmúlt tíz év második legrosszabb jelentkezési arányát produkálta a 2021-es év a pedagógusképzésben. A felvi.hu adatai szerint idén 13 110-en adtak be jelentkezést valamilyen pedagógiai felsőoktatási szakra, és csak 9791-en az első helyen. Ez a 2020-as jelentkezőszámnál 15 százalékkal több (akkor 11,1 ezren jelentkeztek ), viszont 2019-hez képest így is 25 százalékos a visszaesés. Mindeközben a tanárhiány egyre súlyosabb problémát jelent a magyar oktatásban, és nem csak a jelentkező kevés: a felvettek közt is nagy a lemorzsolódás, későbbi pályaelhagyás.

A tavalyi évhez képest idén valamivel többen jelentkeztek pedagógusképzésekre, de így is a második legrosszabb a jelentkezési arány 2021-ben az elmúlt tíz évben. A mélypont tavaly volt, a csúcs pedig 2016-ban, amikor még 20,3 ezren jelentkeztek az év eleji felvételi időszakban. Ugyanakkor még a korábbi, magasnak mondható jelentkezési arányok ellenére is évek óta visszatérő probléma a tanárhiány kérdése - írja a Népszava. A jelentkezőknek általában több mint fele nyer felvételt, viszont az Oktatási Hivatal "Lemorzsolódási vizsgálatok a felsőoktatásban" című, tavaly kiadott tanulmánya szerint a pedagógusképzés területén átlagosan 23-28 százalékos a lemorzsolódás, vagyis

a felvetteknek legalább negyede nem jut el a diplomaszerzésig.

Ráadásul azok közül, akik megszerzik az okleveleiket, sokan nem pedagógus munkakörben helyezkednek el. A 2018/2019-es tanévben 8026-an szereztek pedagógus munkakör betöltéséhez szükséges végzettséget, de a pályára lépők száma 6039 volt. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a pedagógusok körében a korai pályaelhagyás is jelentős, sokan már az első egy-két évben, az első minősítő vizsga előtt meggondolják magukat.

Az elmúlt években egyszer sem haladta meg a háromezret azoknak a pályakezdő tanároknak a száma, akik sikeres minősítő vizsgát tettek

- állítja Totyik Tamás. Szerinte az idei jelentkezési adatok "egy árnyalatnyival" jobbak a tavalyinál, de a szakmát nem fogják kihúzni a gödörből. A tanárok száma folyamatosan csökken: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a 2020/2021-es tanévben 146,7 ezer olyan pedagógus szerepel a nyilvántartásban, akit főmunkaviszonyban foglalkoztatnak a köznevelésben és a szakképzésben - ez háromezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Az elmúlt húsz évben egyszer sem volt olyan alacsony a főállású pedagógusok száma, mint most.

A PSZ becslése szerint a következő öt évben összesen mintegy 15 ezer pedagógus éri el a nyugdíjkorhatárt, s ebben a statisztikában nem szerepelnek például a gyógypedagógusok, óvodapedagógusok. 2018-as adatok szerint pedig 5766 betöltetlen pedagógus álláshely volt az általános iskolákban és a gimnáziumokban. Totyik Tamás szerint a tanárhiány ennél is jelentősebb, hiszen az intézményekben a betöltetlen óraszámokat sok esetben szétosztják a többi pedagógus között.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Nagyon komoly problémák elé néz a magyar közoktatás, ha nem változik a helyzet. Az egyik legsürgetőbb lépés a pályakezdők bérének jelentős emelése lenne

- fogalmazott Totyik Tamás. Mint mondta, egy diplomás, pályakezdő pedagógus ma nettó 140 ezer forint körüli összeget visz haza, majdnem annyit, mint egy általános iskolai végzettségű iskolaőr. Szerinte a 2013-ban bevezetett életpályamodell csődöt mondott, az akkori bérrendezés a garantált bérminimum emelkedése miatt elveszítette értékét. Hozzátette: egy kezdő pedagógus már Romániában is többet keres, mint Magyarországon, s ott még a kötelező óraszámok is alacsonyabbak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KLIK: Nincs országos pedagógushiány!

Nagyon sok módszertani tartalék van az oktatási rendszerben Hajnal Gabriella szerint. A Klebelsberg Központ új elnöke egy friss interjújában többek közt arról beszélt, hogy fontos...

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?