3 °C Budapest

Itt vannak az iskolakezdési stratégiák: más-más tervet dolgoztak ki Európa országai

2020. augusztus 13. 10:30

Idehaza egyelőre azzal lehet számolni, hogy szeptemberben a hagyományos keretek között kezdődik a tanév, vagyis az oktatás fizikai formában valósul meg, nem pedig online, a helyzet azonban még változhat. Ahol szükséges, vagyis gócok kialakulását észlelik, ott helyi szinten kívánnak majd beavatkozni. Ez azt jelenti, hogy csak azokban az iskolákban lenne távoktatás szeptembertől, ahol ezt a járvány miatt szükségesnek ítélik. Európában viszont nem minden ország ilyen bátor, és lesznek hibrid megoldások is. 

Idén áprilisban világszerte mintegy 1,5 milliárd gyermek kényszerült arra, hogy otthon tanuljon, az iskolák bezárása volt ugyanis a koronavírus-járvány elleni védekezés egyik első intézkedése. Ez valóban hozzájárult a vírus terjedésének lassulásához, de az oktatási szakértők elkezdtek aggódni, hogy az iskolák bezárása hosszabb távon több kárt okoz mint amennyi hasznot hajt - írja a Növekedés.

A gyerekek folyamatos otthonléte ugyanis kisebb-nagyobb mértékben ellehetetlenítette a szülők munkavégzését, a digitális különbségek miatt nagyon eltérő volt az online oktatás színvonala. Ezért a most kezdődő iskolai tanévben a legtöbb országban már nem tervezik a teljes bezárást, így vagy úgy, de megnyitják az iskolákat. Ugyanakkor még képlékeny, hogy online vagy tantermi oktatással kezdődik-e majd a tanév, sokhelyütt inkább hibrid oktatásban gondolkodnak. 

Németország

Németországban viszonylag hamar, már augusztusban megkezdődik a tanítás. Az északkeleti Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban augusztus 3-án mintegy 150 ezer diák és 13 ezer pedagógus tért vissza az iskolákba, a legszigorúbb biztonsági szabályok mellett. A nyitásra országosan úgy tekintettek, mint egy tesztre: ha ebben a kevésbé fertőzött régióban nem alakulnak ki újabb gócpontok, akkor a járvány által súlyosabban érintett térségekben is kinyithatnak az iskolák, ez a folyamat egyébként fokozatosan el ii indult.

Ebben az úgynevezett tesztidőszakban az általános iskolákban napi négy, míg a középiskolákban napi 5 tanórát tartanak meg. A szünetekben a diákok egy elkülönített területen tartózkodhatnak csak. Vannak olyan intézmények is, ahol önkéntes tesztlehetőséget biztosítanak a tanároknak és a diákoknak is. Az óvatosság teljes mértékben indokolt volt, ugyanis alig öt nappal az új tanév megkezdése után bezártak két iskolát a tartományban, pozitív vírusteszt miatt.

Ausztria

Ausztriában is fokozott odafigyeléssel, de normális tanévkezdésre számítanak: az előkészületek alapján az iskolákban is figyelembe veszik majd a koronavírus-jelzőrendszert, és egy katalógus fogja tartalmazni azt, hogy a különböző jelzések esetén milyen szabályok érvényesek. Így például kell-e szájmaszkot viselniük a tanulóknak a bejáratnál vagy a folyosókon, megtarthatják-e a szabadban a testnevelési órákat és az énekórákat. Piros jelzés esetén kerülne sor regionális vagy részleges iskolabezárásokra.

Olaszország

A szokott időben kezdik szeptemberben a tanítást Olaszországban is, ám a biztonsági rendelkezések még vitatottak. Lucia Azzolina oktatási miniszter közölte, hogy a tanítás csökkentett létszámú, 15 fős osztályokban folyik majd azért, hogy be lehessen tartani a védőtávolságot. Emiatt több osztály indul, amihez több oktató kell. A miniszter közölte, hogy mintegy 50 ezer új pedagógussal akarják bővíteni az oktatói létszámot. Ez azonban gondot okozhat, csakúgy mint a bútorhiány. A gyártók szerint iskolakezdésig képtelenség kielégíteni a 2,4 millió új padra szóló rendelést.

Skandináv országok

Dánia volt az első nyugati ország, amely tavasszal feloldotta az iskolazárat, igaz, azzal a kikötéssel, hogy az órákat a távolság megtartásával, sok szellőztetés mellett (vagy ha lehet, a szabadban) kell megtartani.

Dánia mellett Norvégiában és Svédországban is a szokásos időben nyitnak az iskolák, és az indokolt óvintézkedéseken túl egyelőre nem hallani különleges tervekről. Érdemes emlékeztetni, hogy Svédország egyike volt azon kevés országoknak (ilyen volt még Tajvan), amely a járvány kezdeti, tavaszi szakaszában sem zárta be oktatási intézményeit, és állítja, hogy ez nem befolyásolta érdemben a Covid-19 betegség elterjedését. 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nagy-Britannia

Augusztus 11-étől fokozatosan újranyitottak a skót iskolák. A fizikai távolságtartást nem írják elő az alsós diákok között, de a középiskoláktól azt kérik, hogy alakítsák át az osztálytermek elrendezését, illetve - ahol lehetséges - szabályozzák a folyosón tartózkodást. A testnevelési órákat csak a szabad ég lehet megtartani, és a tanároknak tartani kell a két méteres távolságot a diákoktól.

Angliában is fontosnak tartják, hogy szeptembertől újra kinyissanak az iskolák a diákok felzárkóztatása és a családok élete miatt is. A BBC által hírül adott tervek szerint egyelőre minden korosztály teljes tanítási időben visszaül az iskolapadba. Bizonyos esetekben érdemes lesz kisebb csoportokban tanítani a diákokat, időben széthúzni az órák kezdési és befejezési időpontját, valamint fokozottan ügyelni a távolságtartásra és a megfelelő higiéniára. 

Lengyelország

Nem sokat tudni a lengyel "modellről", egyelőre azt tervezik, hogy hagyományos formában, az egészségügyi szabályok betartásával, távolságtartással, sok kézmosással, de szájmaszk kötelező használata nélkül kezdődik az oktatás szeptemberben. 

Amerika

Az Egyesült Államokban Donald Trump elnök azt szorgalmazza, hogy valamennyi államban időben kezdődjön el a tantermi oktatás. A valóságban azonban változatos a gyakorlat, mondhatni, ahány állam, annyi szokás. Így például New Jersey és Connecticut államokban rendes iskolai év kezdődik szeptemberben. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden tanuló egész nap bent lesz az iskolában, valószínűleg hibrid - online és tanterni - oktatásra is lesz lehetőség.

Máshol már augusztusban elkezdődött illetve elkezdődik az oktatás, és ez nem is mindig függ a vírus elterjedtségétől, hiszen az egyik legfertőzöttebb Floridában tantermi oktatásra készülnek, ami ellen tiltakoznak is a tanárok. A szintén erősen fertőzött Kalifornia államban viszont kivárnak: lehet, hogy számos iskolában csak online oktatás lesz, amíg nem javul a járványhelyzet. Kutatók szerint tényleg nem szabad elhamarkodni az iskolai nyitást: az utóbbi négy hétben 90 százalékkal nőtt a fertőzöttek száma a gyerekek körében.

Mexikóban úgy ítélték meg, hogy a mintegy harmincmillió diák számára még nem biztonságos visszatérni a tantermekbe, ezért televíziós és rádiós műsorok keretében fogják eljuttatni a tanulókhoz a tananyagot. Egészen szélsőséges esetet képvisel Bolívia: a koronavírus miatt kétmillió diák számára törölték el a tanévet, leghamarabb 2021-ben járhatnak újra iskolába a diákok. Ezek szerint idén online oktatás sem lesz. A döntést azzal indokolták, hogy a vidéki területek nagy részén nincs internetelérés, így nem tudják megoldani a távoktatást.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?