Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok

Betesz a koronavírus a kollégista létnek: erre készülhetnek ősszel a diákok

2020. augusztus 12. 11:02

A koronavírus, ahogy szinte mindent, a kollégiumi életet is átrajzolja. Fokozott higiéniai előírások, szigorúbb szabályok, a látogatók fogadásának korlátozása - erre kell készülnie azoknak, akik a 2020/2021-es őszi félévben kollégisták lesznek. Van olyan fővárosi egyetem, amelyik a beköltözést is komoly feltételekhez köti, a határon túlról érkező diákok nehéz helyzetbe kerülhetnek.

Ahogy a 2019/2020-as tanév második féléve sem volt szokványos, úgy a 2020/2021-e tanév őszi szemesztere sem lesz az. Ennek megfelelően az oktatás sem a megszokott módon kezdődik majd. Az ELTE-n például úgynevezett hibrid oktatásra készülhetnek a diákok, ami azt jelenti, hogy bizonyos kurzusokat online fognak megtartani, másokat viszont az egyetem épületeiben, a diákok és az oktató személyes részvételével. Hasonló modell várható a Semmelweis Egyetemen, az intézmény a 24.hu megkeresésére közölte, minden nagy létszámú előadás online zajlik majd, míg a kis létszámú szemináriumi órákon és a gyakorlaton személyesen kell részt venni.

Idén a tavalyi évhez képest 20 ezerrel kevesebben, 91 460-an jelentkeztek a felsőoktatásba, szeptembertől 68 112-en kezdhetik meg egyetemi vagy főiskolai tanulmányaikat. A hallgatók jelentős részének jelentene megoldást a kollégiumi elhelyezés. Kíváncsiak voltunk, milyen változások várhatóak az őszi félévben e téren: változik-e a kollégiumi férőhelyek száma a tavalyi évhez képest, a COVID-19 miatt változnak-e a kollégiumi hétköznapok, számíthatnak-e a kollégisták speciális szabályok bevezetésére.

Több felsőoktatási intézményt is megkerestünk, volt olyan egyetem, a SOTE például, amely jelezte, augusztus második felére tisztázódik majd, hogyan alakulnak a kollégiumi férőhelyek és szabályozások.

Budapesti Corvinus Egyetem

A Budapesti Corvinus Egyetem három budapesti kollégiumot működtet, a Földes Ferenc Kollégiumot, a Kinizsi Kollégiumot és a Tarkaréti Kollégiumot. Emellett a Székesfehérvári Campushoz is tartozik egy kollégium.

A Tarkaréti Kollégiumban, valamint a Kinizsi Kollégiumban 400-400 főt, a Földes Ferenc Kollégiumban mintegy 300 főt, a székesfehérvári épületben pedig 50 főt várunk, ahogy az eddigi tanévekben is

- írták megkeresésünkre, hozzátéve, a bejáratoknál kézfertőtlenítő adagolókat helyeztek el, a kollégiumok portáin térítésmentesen lehet kérni fertőtlenítő szert, a mosdókban a szappanadagolókat fertőtlenítő szappannal töltötték fel. A gyakran használt felületeket gyakrabban fertőtlenítik, és várhatóan a látogatófogadások korlátozva lesznek.

A Corvinushoz tartozó kollégiumok szeptembertől teljes kapacitással üzemelnek, ugyanakkor csak olyan hallgatókat tudunk elhelyezni, akik kollégiumbezárás esetén magyarországi lakóhelyre vagy tartózkodási helyre tudnak távozni. Erre azért van szükség, hogyha a jelenlegi körülmények változnának, és újabb korlátozásokat vezetnének be, akkor a kollégisták hazatérése biztosított legyen

- tudtuk meg az egyetemtől. Vagyis alapestben csak magyarországi lakóhellyel rendelkező hallgatók juthatnak be a kollégiumba.

Határon túliak abban az esetben, ha igazolják, hogy szükség esetén 24 órán belül át tudnak költözni máshová. Ezt az adott magyarországi ingatlan tulajdonosa tudja igazolni. A határon túlról érkezők csak akkor költözhetnek be, ha az éppen aktuális karantén kötelezettségüknek eleget tettek. A kollégiumokban nincs lehetőség elkülönített elhelyezésre. Nemzetközi hallgatókat az Egyetem nem tud kollégiumban elhelyezni, számukra biztosított lesz az online távoktatás

 - tudta meg a Pénzcentrum.

Pécsi Tudományegyetem

"Kollégiumainkban szigorított beléptetést (személyazonosság-ellenőrzést, ki- és belépésről bejegyzést) vezettünk be, amelyet az egészségügyi kockázatok megszűnéséig fenn kívánunk tartani. A közösségi helyiségek használatának feltételeit szigorítottuk, egyes helyiségtípusok használatát pedig az egyidejűleg bent tartózkodó személyek számától függően, korlátozottan tettük elérhetővé.

A beköltözést megelőzően a hallgatók által kitöltött ún. pre-triázs íven benyújtott nyilatkozat alapján mérjük fel az egyén beköltözésével felmerülő kockázatokat.

A felmérés eredménye alapján a beköltöző akár önkéntesen karanténba is vonulhat a beköltözés utáni első két hétben - ha az általa tett nyilatkozat szerint járványügyi szempontból jelenléte kockázatot jelenthet a kollégiumi közösségre" - közölte a Pénzcentrummal az intézmény, amely hozzátette, nem tervezik a lakólétszám csökkentését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

"A szociális távolságtartást, mint általános szabályt a kollégiumokra speciális formában alkalmaztuk és fogjuk alkalmazni. Ezen elsősorban a kontaktok minimalizálását és az egymással nem szoros közelségben élők találkozásainak ritkítását értjük, valamint azt, hogy a közös használatú felületeket sűrűn fertőtlenítjük, és korlátozás nélkül adunk lehetőséget a kézfertőtlenítésre" - írták.

Eszterházy Károly Egyetem

A kollégiumi helyek számát tekintve itt sem történt változás tavalyhoz képest. A szobák döntő többsége 2 fős, "a magasabb ágyszámú szobák mérete pedig lehetővé teszi a védőtávolság betartását" - jegyezték meg.

A kollégiumi portákon kihelyezett kéz és felületfertőtlenítők állnak majd a hallgatók rendelkezésére, infra lázmérőket is biztosítanak, és fokozott figyelmet fordítanak a közös terek valamint a hallgatók szobáinak takarítására és fertőtlenítésére.

"Minden más gyakorlati kérdésben egyeztetés folyik az Egyetemi vezetés, a Hallgatói Önkormányzat és a kollégiumok között, hogy hallgató, oktató, dolgozó egyaránt biztonságban és a lehetőségekhez képest kiszámíthatóan kezdhesse meg a félévet az Egyetemen" - írták megkeresésünkre.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

A kollégiumi férőhelyek számában nem tervez változtatást az egyetem. A BME kollégiumainak megnyitása több óvintézkedés érvényesítése mellett történik, mint írták:

  • A kollégium területén a lakószobákon kívül a közös használatú területeken és a közösségi helyiségekben kötelező védőmaszk viselése, amelynek beszerzése a kollégista feladata.
  • A kollégiumok területén rendezvények megtartására - további tájékoztatásig - nincs lehetőség.
  • A vendégfogadásra minden hallgató esetében csak egy, előre meghatározott személy erejéig van lehetőség egy adott kollégiumi időszakban (nyári/őszi/tavaszi), akinek az adatait az erre kijelölt formában előzetesen rögzíteni kell a megadott informatikai rendszerben.
  • A hallgatónak a beköltözésekor egy kérdőívet kell kitöltenie, melynek eredménye alapján az Intézmény kötelezheti a hallgatót PCR teszt elvégzésére. Pozitív teszteredmények esetén a hallgató csak abban az esetben költözhet be férőhelyére, ha kettő, 48 órán belül megismételt negatív teszttel rendelkezik.

Eötvös Loránd Tudományegyetem

Az ELTE összesen 17 kollégiumot és szakkollégiumot működtet vagy bérel az országban, ebből 11 épület Budapesten található.

A fővárosi kollégiumokban legfeljebb két diák kerülhet egy szobába.

A fővárosban a kieső férőhelyeket a magánkollégiumi kapacitások bővítésével és olcsó albérleti lehetőségek biztosításával pótolnák. A rendelkezésre álló kollégiumi épületein kívül egy csaknem 200 fő elhelyezésére szolgáló apartmanházat vett bérbe az ELTE a magyar hallgatók számára, a nemzetközi hallgatók részére pedig egy 500 férőhelyes magánszállást biztosítanak, valamint további 900-1300 férőhelyet kötöttek le kedvezményes áron elérhető szálláshelyeken, így összesen körülbelül 1600-2000 hallgató elszállásolására alkalmas albérleti és magánkollégiumi lehetőség érhető majd el az ELTE-sek számára.

A magánszállás típusok bérléséhez lakhatási támogatást is nyújtunk a hallgatók részére, melynek összege 20-40 ezer forint havonta

- írták megkeresésünkre.  Az óvintézkedések miatti létszámkorlátozás az ELTE vidéki kollégiumait nem érinti, az épületekben elegendő hely áll rendelkezésre az összes jelentkező kollégista fogadására.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.18 08:58
A tagok úgy is dönthetnek, hogy ha a vezető tisztségviselők az átalakuláshoz szükséges okiratokat el...
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?