22 °C Budapest
Így használják ki a munkanélküli magyarokat: ócska trükk, te ne dőlj be!

Így használják ki a munkanélküli magyarokat: ócska trükk, te ne dőlj be!

2020. május 6. 13:01

Rengetegen veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben, ezt kihasználva viszonylag hamar megszaporodtak az otthoni és távmunkát hirdető pénzkereseti lehetőségek. Ám ezekkel jobb óvatosnak lenni. Aki komolyan gondolja, és tényleg dolgozni szeretne, az válasszon inkább biztonságos felületeket, és semmiképp se fizessen előre!

A járvánnyal összefüggésben már mostanra is ezrek, sőt, tízezrek veszítették el az állásukat, és ez a szám napról napra növekszik. Nem csak a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók vannak veszélyben, sok termelő, beszállító cég is csökkentett kapacitásra kényszerült.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, az elmúlt hetekben látványosan megszaporodtak az otthonról végezhető munkákat ajánló hirdetések a közösségi oldalakon, melyeket százával kommentelnek a kétségbeesett munkakeresők.

Érdemes azonban óvatosan kezelni ezeket az ajánlatokat, és szem előtt tartani azt, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem igaz. Ezekben a hirdetésekben elsősorban nem hagyományos munkákat kínálnak, azaz nem virtuális asszisztenseket, tolmácsokat keresnek, mint korábban, hanem főként ügynököt, értékesítőt: 90 százalékban ilyenekbe futottunk bele, amikor keresgéltünk. Ezeknél bizonyos százalékért cserébe általában egy katalógusból kell termékeket ajánlani ismerőseinknek online vagy személyesen, és mint kiderült, ha van rendelés és elég aktívak vagyunk, havi 10 ezer forint körüli összeg érkezik a számlánkra.

Trendfordulat

Aki azonban kitartó, és tényleg dolgozni szeretne, annak van lehetősége találni ennél sokkal kézzelfoghatóbb alkalmi munkát, igaz, más körülmények között mint azt megszokhatta, hiszen a munkaerőpiac szerkezete ezekben a napokban fénysebességgel változik.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszak még mindig túl rövid, hogy egyértelmű következtetéseket vonjunk le, de az már látszik, hogy nem egy hagyományos gazdasági válságban vagyunk, melyben megszűnt volna a kereslet. Az iparágak többségében továbbra is ott a fogyasztói igény - ami azonban külső tényező miatt “szüneteltetve" lett - mondta el Pénzcentrumnak Kaszó Róbert Qjob szakemberkereső társalapítója.

Azt is pontosan észleljük, hogy itt, az évtized hajnalán globálisan egy szemléletváltás megy végbe azzal, hogy a közösségi távolságtartással még inkább az online térbe tolódik át sok feladatnak a megoldása. Ez másfajta hatékonyságot igényel, más válaszidőt a szolgáltatói oldalon. Gondoljunk csak bele, korábban egy vízvezetékszerelőt szomszéd, ismerős, kolléga segítségével kerestünk és csak a kényszer miatt írtuk be az online keresőbe, ma már elsődlegesen a neten várunk gyors ajánlatot és ott nézünk utána közösségi étékeléseknek.

Így vándorlunk át offline-ból az online-ba

A hagyományos térből a virtuális felé tartunk, méghozzá jelenleg egészen nagy sebességgel, ahol a megszokott foglalkoztatási keretek bizony átalakulnak.

 

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Az atipikusfoglalkoztatás piacán több külföldi statisztika alapján azt látni, hogy a lefedettség nem haladja meg az 5-7 százalékot - ez további növekedési potenciált tartogat, főleg úgy, hogy a Z-generáció globálisan napi 5 milliárd órát tölt a mobiltelefonjával, arról nem is beszélve, a jelenlegi járványügyi helyzetben a lakosság zöme az online térbe kényszerül - folytatta Kaszó Róbert. Ma már több olyan szakportál is van, amely elsősorban a lakossági felhasználók kisebb házi- és házkörüli feladatainak, illetve egyéb alkalmi kreatív vagy távmunkában végezhető feladatinak elvégésére nyújt megoldást. Emellett a szakembereknek pedig alkalmi munkavégzésre, keresetkiegészítésre, saját ügyfélkör megteremtésére ad lehetőséget. Az USA-ban és Nyugat-Európában hasonló oldalak egyre népszerűbbek a felhasználók körében.

Ezek a hagyományos munkáltató vagy az alvállalkozói hálózat kiváltásával direkt kapcsolatot teremtenek a munkát megrendelő és munkát teljesítő között, amivel mindkét fél kedvezőbb gazdasági eredményt érhet el.

A toborzást és közvetítést végző szolgáltatók megjegyezték, hogy márciusban a budapesti lakosok gyakrabban vették igénybe a takarítást, felújítást kínáló szolgáltatásokat, valamint azokat a szakembereket keresték, akik távolról tudnak a segítségükre lenni: pszichológusok, magántanárok, sportoktatók, szövegírók.

A jelenlegi helyzetben olyan extra bevételi lehetőségek van, mint például a :

 

  • karantén bevásárlás
  • online foglalkozások (akár kreatív, sport, oktatás területén - látjuk, hogy több esetben a keresetkiesés elkerülése végett az edzők, tanárok a foglalkozásokat a skype-ra teszik át, amivel egyben új lehetőséget nyitnak olyanok bevonására, akiknek idő/hely egyéb ok miatt nem volt megoldható a fizikai részvét)
  • idős/gyermekgondozás
  • orvosi távdiagnosztika
  • egyéb üzleti tanácsadás (ügyvéd, könyvelő, marketing, értékesítés stb.)
  • takarítás
  • kutyasétáltatás

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?