7 °C Budapest

Így használják ki a munkanélküli magyarokat: ócska trükk, te ne dőlj be!

2020. május 6. 13:01

Rengetegen veszítették el az állásukat az elmúlt hetekben, ezt kihasználva viszonylag hamar megszaporodtak az otthoni és távmunkát hirdető pénzkereseti lehetőségek. Ám ezekkel jobb óvatosnak lenni. Aki komolyan gondolja, és tényleg dolgozni szeretne, az válasszon inkább biztonságos felületeket, és semmiképp se fizessen előre!

A járvánnyal összefüggésben már mostanra is ezrek, sőt, tízezrek veszítették el az állásukat, és ez a szám napról napra növekszik. Nem csak a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozók vannak veszélyben, sok termelő, beszállító cég is csökkentett kapacitásra kényszerült.

Ahogy arról már a Pénzcentrum is beszámolt, az elmúlt hetekben látványosan megszaporodtak az otthonról végezhető munkákat ajánló hirdetések a közösségi oldalakon, melyeket százával kommentelnek a kétségbeesett munkakeresők.

Érdemes azonban óvatosan kezelni ezeket az ajánlatokat, és szem előtt tartani azt, hogy ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, akkor nem igaz. Ezekben a hirdetésekben elsősorban nem hagyományos munkákat kínálnak, azaz nem virtuális asszisztenseket, tolmácsokat keresnek, mint korábban, hanem főként ügynököt, értékesítőt: 90 százalékban ilyenekbe futottunk bele, amikor keresgéltünk. Ezeknél bizonyos százalékért cserébe általában egy katalógusból kell termékeket ajánlani ismerőseinknek online vagy személyesen, és mint kiderült, ha van rendelés és elég aktívak vagyunk, havi 10 ezer forint körüli összeg érkezik a számlánkra.

Trendfordulat

Aki azonban kitartó, és tényleg dolgozni szeretne, annak van lehetősége találni ennél sokkal kézzelfoghatóbb alkalmi munkát, igaz, más körülmények között mint azt megszokhatta, hiszen a munkaerőpiac szerkezete ezekben a napokban fénysebességgel változik.

 

A veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt időszak még mindig túl rövid, hogy egyértelmű következtetéseket vonjunk le, de az már látszik, hogy nem egy hagyományos gazdasági válságban vagyunk, melyben megszűnt volna a kereslet. Az iparágak többségében továbbra is ott a fogyasztói igény - ami azonban külső tényező miatt “szüneteltetve" lett - mondta el Pénzcentrumnak Kaszó Róbert Qjob szakemberkereső társalapítója.

Azt is pontosan észleljük, hogy itt, az évtized hajnalán globálisan egy szemléletváltás megy végbe azzal, hogy a közösségi távolságtartással még inkább az online térbe tolódik át sok feladatnak a megoldása. Ez másfajta hatékonyságot igényel, más válaszidőt a szolgáltatói oldalon. Gondoljunk csak bele, korábban egy vízvezetékszerelőt szomszéd, ismerős, kolléga segítségével kerestünk és csak a kényszer miatt írtuk be az online keresőbe, ma már elsődlegesen a neten várunk gyors ajánlatot és ott nézünk utána közösségi étékeléseknek.

Így vándorlunk át offline-ból az online-ba

A hagyományos térből a virtuális felé tartunk, méghozzá jelenleg egészen nagy sebességgel, ahol a megszokott foglalkoztatási keretek bizony átalakulnak.

 

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az atipikusfoglalkoztatás piacán több külföldi statisztika alapján azt látni, hogy a lefedettség nem haladja meg az 5-7 százalékot - ez további növekedési potenciált tartogat, főleg úgy, hogy a Z-generáció globálisan napi 5 milliárd órát tölt a mobiltelefonjával, arról nem is beszélve, a jelenlegi járványügyi helyzetben a lakosság zöme az online térbe kényszerül - folytatta Kaszó Róbert. Ma már több olyan szakportál is van, amely elsősorban a lakossági felhasználók kisebb házi- és házkörüli feladatainak, illetve egyéb alkalmi kreatív vagy távmunkában végezhető feladatinak elvégésére nyújt megoldást. Emellett a szakembereknek pedig alkalmi munkavégzésre, keresetkiegészítésre, saját ügyfélkör megteremtésére ad lehetőséget. Az USA-ban és Nyugat-Európában hasonló oldalak egyre népszerűbbek a felhasználók körében.

Ezek a hagyományos munkáltató vagy az alvállalkozói hálózat kiváltásával direkt kapcsolatot teremtenek a munkát megrendelő és munkát teljesítő között, amivel mindkét fél kedvezőbb gazdasági eredményt érhet el.

A toborzást és közvetítést végző szolgáltatók megjegyezték, hogy márciusban a budapesti lakosok gyakrabban vették igénybe a takarítást, felújítást kínáló szolgáltatásokat, valamint azokat a szakembereket keresték, akik távolról tudnak a segítségükre lenni: pszichológusok, magántanárok, sportoktatók, szövegírók.

A jelenlegi helyzetben olyan extra bevételi lehetőségek van, mint például a :

 

  • karantén bevásárlás
  • online foglalkozások (akár kreatív, sport, oktatás területén - látjuk, hogy több esetben a keresetkiesés elkerülése végett az edzők, tanárok a foglalkozásokat a skype-ra teszik át, amivel egyben új lehetőséget nyitnak olyanok bevonására, akiknek idő/hely egyéb ok miatt nem volt megoldható a fizikai részvét)
  • idős/gyermekgondozás
  • orvosi távdiagnosztika
  • egyéb üzleti tanácsadás (ügyvéd, könyvelő, marketing, értékesítés stb.)
  • takarítás
  • kutyasétáltatás

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem