21 °C Budapest
400 ezer forint feletti kezdő fizu, középfokú végzettség is elég: tömegeket keresnek

400 ezer forint feletti kezdő fizu, középfokú végzettség is elég: tömegeket keresnek

2019. november 24. 06:57

Magyarországon rengeteg állami cég is küzd az egyre nagyobb méreteket öltő munkaerőhiánnyal. Nem is csoda, hogy a legnagyobb vállalatok is nyakló nélkül hirdetik meg az álláslehetőségeket, és egészen változatos módon toboroznak. Mára például egyre több esetben válik megszokottá, hogy az állásajánlat már tartalmazza a várható kezdőbért is, teljesen transzparensen. Így például a friss ajánlatokat böngészve simán el lehet helyezkedni Budapesten 320-400 ezer forintos vagy e fölötti kezdő fizetéssel is, úgy hogy mindehhez középfokú végzettség is elég és szakmai tapasztalatra sincs szükség.

Egyre többször és többet hallani arról, hogy a mára egészen nagy méreteket öltő hazai munkaerőhiányból bizony az állami cégek is bővek kiveszik a részüket. Szeptember elején például arról számoltunk be, hogy beteg lett az egyetlen éjszakai dolgozó, ezért vasárnap este negyed 8-tól hajnali fél 6-ig nem volt jegypénztár a Keleti pályaudvaron. 

A MÁV a fennakadással kapcsolatban a munkaerőhiányt okolta, aminek okán például augusztusban 30 vonat nem tudott elindulni, mert nem volt rá személyzet. A MÁV szerint ez csak a járatok töredéke, és bár folyamatosan keresnek vasutasokat, úgy látják, összességében nincs baj a szolgáltatással.

A MÁV-on kívül persze máshol is vannak gondok, októberben a HelloVidék például arról írt, hogy elharapódzott a munkaerőhiány a Magyar Postánál. Egyes postákon ugyanis állandósult a súlyos emberhiány, akadnak ugyanis olyan települések, ahol  lakosoknak maguknak kell bemenniük a leveleikért, mert nincs kézbesítő, aki kivinné őket. Van, ahol emiatt kígyózó sorokban vártak a helyiek ügyük intézésére. 

A Posta ezzel kapcsolatban azt írta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek kiszolgálása zökkenőmentesen történjen, azonban vannak olyan területek, illetve szakmakörök, amelyeket jobban sújt a munkaerőhiány. A posta folyamatos toborzással, hirdetésekkel próbálja mielőbb betölteni az üres állásokat.

A brutális munkaerőszükségletből persze a BKK sem maradt ki, főleg, akkor vált igazán égetővé a helyzet számukra, amikor elkezdődött az M3-as metró felújítása. A két és fél éve tartó nagyszabású toborzás azonban úgy látszik meghozta a gyümölcsét, ugyanis az adatokból az látszik, hogy megduplázódott a meghirdetett állásokra és az adatbázisunkba jelentkezők száma.

Utóbbi cég sikerei kapcsán kíváncsiak lettünk arra, hogy a BKK-hoz tartozó, annak leányvállalataként működő Budapesti Közlekedési Ügyfélkapcsolatok (BKÜ) cég milyen ajánlatokkal várja a jelentkezőket, hogy feltöltsék az üresen pangó helyeket. Szerencsére a vállalat honlapján bőven találni olyan lehetőségeket, amiknél már a toborzáskor is közzé teszik a várható béreket. Ezek közül szemezgettünk.

Van mit a tejbe aprítani 

A vállalat többek között folyamatosan keres jegyellenőröket, náluk a hivatalos tájékoztatás szerint az átlagos havi kereseti lehetőség 320 000 forint felett tetőzik, amihez éves bruttó 396 ezer forintos cafetériajuttatás is jár, ami 12 hónapra leosztva 33 ezer forintra jön ki. És mindezért cserébe nincsenek is megugorhatatlan elvárások:

  • középfokú végzettség kell
  • megbízhatónak kell lennie a jelentkezőnek, erkölcsi bizonyítvánnyal
  • jól kell tűrni a stresszt, és a több műszakos próbarendet.

Aki pedig ezekre képes, annak a fő feladat az lesz a pozícióban, hogy "a közösségi tömegközlekedési eszközökön, valamint azok üzemi területein az utasok utazási jogosultságának ellenőrzése, az utazási feltételek betartatása. A jogosulatlanul utazókkal, illetve az utazási feltételeket megszegő utasokkal szemben pótdíjazási eljárás kezdeményezése" - írják. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A sima jegyellenőrökön kívül azonban a vállalat keres HÉV-Jegyellenőröket is, akiknek a céljuk bár ugyanaz, "a közösségi közlekedésben részt vevő utasok támogatása, utazási jogosultság ellenőrzése", mindezt mégis egy jóval nagyobb jövedelemért. Ennek a pozíciónak ugyanis

az átlagos havi kereseti lehetősége havi 400 000 forint felett van.

És ehhez ugyanúgy jár a bruttó 396 ezres éves cafetériajuttatás, valamint a szakmai fejlődéshez szükséges továbbképzések. Ráadásul ehhez a munkakörhöz sem tartoznak nagyobb elvárások, az ideális jelentkező ebben az esetben is:

  • középfokú végzettséggel rendelkezik,
  • vállalja a több műszakos munkabeosztást,
  • megbízható, jó a problémamegoldó képessége, jól kezeli a stresszt, 
  • és rendelkezik erkölcsi bizonyítvánnyal. 

Aki ennek megfelelne, annak az elsődleges feladata "a HÉV - elsősorban a H8 (Gödöllői vonal) - üzemi területén, illetve szerelvényein az utasok utazási jogosultságának ellenőrzése, az utazási feltételek betartatása. A jogosulatlanul utazókkal, illetve az utazási feltételeket megszegő utasokkal szemben pótdíjazási eljárás kezdeményezése."

Nem csak ellenőrzésekből áll a világ

A BKÜ karrieroldalán természetesen nem csak jegyellenőröket keresnek, lehet jelentkezni például tájékoztatás-kivitelezési munkatársnak, jegy- és bérletpénztárosnak, rendszeradminisztrátornak, illetve ingatlangazdálkodási főmunkatársnak is. Ezekben az ajánlatokban azonban már közös pont, hogy a várható bérezés mértékét nem közli a cég. 

Ráadásul több állásnál is kérnek valamilyen szakirányú végzettséget, illetve - nem is kevés - szakmai gyakorlatot. Így például egy rendszeradminisztrátori posztra aspiráló egyénnek például Linux szerverkörnyezetek üzemeltetésében szerzett legalább 3 éves tapasztalattal kell rendelkeznie. Míg például az ingatlangazdálkodási főmunkatársnak felsőfokú gazdasági vagy műszaki végzettségnek kell a birtokában lennie. 

Ezeken felül azonban középfokú végzettséggel el lehet helyezkedni jegy- és bérletpénztárosként és tájékoztatás-kivitelezési munkatársként is. Ám előbbihez kell legalább 1 éves tapasztalat pénzkezelésben, eladásban. Utóbbihoz pedig többek között B kategóriás jogosítvány is. Ezek a pozíciók sem végzettséghez kötöttek tehát, ám az átlagos, várható fizetésről ezeknél az ajánlatoknak nem esik szó, a potenciális jelentkezőnek be kell érnie a "versenyképes fizetés" toposzával és reménykednie, hogy nem egy teljes üres zsákbamacskáért vesz részt egy állásinterjún.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.10.05 10:41
A különböző médiákban gyakran találkozunk olyan fogalmakkal, mint fenntarthatóság, fenntartható fejl...
vezetoi-coaching  |  2022.10.04 12:18
Sok minden érdekel, sok “projektem” van, írok róluk, miközben vannak, akik meg azt mondják, vagy a s...
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
Erre kevesen számítottak: egyre kevesebben veszik a Tokaji Aszút, ez fogy helyette a hazai boltokban

Tokaj-Hegyalján például bárki örökbe fogadhat egy szőlőtőkét, és egy év után, fáradozások nélkül, akár a saját névvel ellátott borát is kézhez veheti.

Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 7. péntek
Amália
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Pénzügyeink 5, 10 vagy 20 év múlva? Új konferencia ad teljes képet.
EZT OLVASTAD MÁR?