22 °C Budapest
Zsíros fizetést kínál fél havi munkáért az IKEA: beütött a szezon előtti krach

Zsíros fizetést kínál fél havi munkáért az IKEA: beütött a szezon előtti krach

2019. november 16. 15:55

Kétségbeesetten keresik a karácsonyi szezon előtt a magyar boltok a munkaerőt: lépten-nyomon álláshirdetésekbe botlani. Köztük van olyan cég is, amelyik fél hónapra egy teljes havi bért kínál.

Immár négy éve a magyar gazdaság egyre erősödő problémája a munkaerőhiány: mára több mint 250 ezer álláshely áll betöltetlenül. A legnagyobb gond jelenleg az iparban, ezen belül is a feldolgozóiparban érzékelhető, ezt követi az egészségügy és a szociális ellátás, majd a kereskedelem és a vendéglátás.

Óriási különbségek vannak a magyar boltos bérek, és persze a béremelések mértéke között is: egyes áruházláncok a törvényben rögzített 8 százalékos béremelést is alig tudják kigazdálkodni, mások viszont akár 13-15 százalékot is hajlandók megadni. Budapesten jellemzően 215 és 270 ezer forint között vannak a kiskereskedelmi fizetések.

Lépten-nyomon álláshirdetésbe botlani az online térben, és vannak köztük olyanok, amelyek extrémmagas fizetést ígérne: az IKEA havi 15 napnyi munkáért 180-200 ezer forintot kínál.

Ennek kapcsán megkérdeztük a vállalatot, hogyan jön ki ez az összeg, milyen munkarendben lehet elérni, milyen munkakörben, valamint hogy nettó vagy bruttó bérről van-e szó?

"Az IKEA áruházakban vannak olyan időszakok, amikor még nagyobb létszámra van szükség a vásárlók kiszolgálására, így például tanévkezdéskor, karácsonykor, tavasszal. Ilyenkor diákmunkarőt és munkaerőt kölcsönző cégek támogatását kérjük. A diákok, illetve a kölcsönzött munkaerő teljes létszáma körülbelül 3 - 5 százaléka az állandó, vásárlókkal közvetlenül kapcsolatot tartó IKEA munkatársi állománynak, ez áruházanként és időszakonként lehet eltérő. Az utóbbi években a nem saját dolgozók aránya nem nőtt, a saját dolgozók létszáma azonban igen, melynek oka nemcsak a harmadik soroksári áruház nyitása volt, hanem az online rendelés bevezetése, valamint a vevőszolgálati rész fejlesztése, új szolgáltatások bevezetése."

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A fenti hirdetést partnerük, az EU Jobs Kft. publikálta, elmondásuk szerint az akár 180 - 200 ezer forintos bruttó bérezés akár 15 munkanap alatt az alábbiak szerint kalkulálható: a hirdetésben egyszerűsített foglalkoztatásúakat keres az IKEA áruházaiba, főként éttermi, logisztikai, eladói területekre. Ilyen munkaerő főként olyan például volt diákokból áll, akik már nem tanulnak, de még nem is helyezkedtek el, több céget is szeretnének kipróbálni pályaválasztás előtt.

Nekik hétközben bruttó 1200 forintos, hétvégén bruttó 1980 forintos óradíjakat kínálnak, ez a hirdetésben is szerepel. Az egyszerűsített foglalkoztatású munkatársakat partnercégek toborozzák, ők egy hónap 15 munkanapot dolgozhatnak maximum, de nincs megkötés abban, hogy ez hány hétvégét jelent. Így, ha valaki a havi 15 munkanapját, 4 hétvégén szeretné ledolgozni 8 órában és a maradék hétköznapok során 8 órát szeretne dolgozni, akkor a számítás megfelel a valóságnak, a kapott bér bruttó több mint 193 ezer forint. Fontos tudni, hogy ezek a munkatársak maguk adóznak önmaguk után.

"Emellett mindenképp fontosnak tarjuk, mint emberközpontú vállalat jelezni, hogy legyen főállású és az IKEA-val közvetlenül szerződött, vagy más partner cégeken keresztül érkező partner rájuk is vonatkozik a hétvége mindkét napjára, nemcsak vasárnapra vonatkozó 50 százelékos pótlék"  - olvasható az áruház válaszában.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24