Őrület: ennyivel keres többet egy német kezdő zsaru a tapasztalt magyarnál

2019. november 14. 12:00

A németországi rendőrtanulók is többet keresnek, mint a több évtizedes szolgálati viszonnyal rendelkező magyar kollégáik. Ha pedig állományba állnak, akkor a határ a csillagos ég. Egy kint élő magyar videóban vetette össze a két ország helyzetét, és arra jutott, a németek sokkal jobban motiválják az embereket a rendőri hivatásra.

A német és a magyar helyzetet vetette össze egy Németországban élő magyar, aki ehhez a kinti rendőrségi toborzókiadványokat hívta segítségül.

Egy pici párhuzamot vonnék abban, hogy ha például rendőr szeretnél lenni - nem a kritériumokban, mert azt mindegyik ország maga adja meg

- kezdi a kint dolgozó Szaszkó Csaba, majd rögtön rátér a német képzésekre: duális képzések vannak, ami hazánkban is ismert. Egy szakmát tanul, egy másikban pedig dolgzik az ember. "Jellemzően minden szakma mögé raknak ösztöndíjat 500 eurótól (166 ezer forinttól) egészen 1200-1500 euróig (400 ezer - 500 ezer forintig). Persze vannak extrémebbek is, ide a légiforgalmi irányítókat hozzák példaként."

A bemutatott német rendőrségi kiadványban leírják, mennyi ösztöndíjat kap egy rendőr Baden-Wüttenberg tartományban a képzése alatt: kétfajta lehetőséget adtak meg, egy 30 hónapos tanulási időszakot, illetve egy 45 hónaposat. A videóban a hosszabb intervallumot vesézte ki: ekkor az első évben 1200 euróról (kb. 400 ezer forintról) indul a nettó a tanulási időszakban, ez évente 50 euróval (nagyjából 16700 forint) emelkedik a kiadvány szerint egészen 1300 euróig, ami átszámolva nagyjából 434 ezer forint.

Aki elmegy rendőrnek tanulni - már 16,5 éves korától felveszik az iskolába, inkább 17, ha megfelel a követelményeknek, amik le vannak írva -, az ezzel a havi nettó 1200 euróval számolhat, mint ösztöndíj. Hogy ez sok, vagy kevés, azt mindenki döntse el magában, ami biztos, hogy ezt egy 17-18 éves fiatal kapja meg

- magyarázta Szaszkó Csaba, aki arról is beszélt, hogy elég szigorúak a kiválasztási feltételek, ellenben külföldiek is lehetnek rendőrök Németországban, például elég sok a lengyel az állományban. Az a lényeg, hogy a jelentkező legalább 8 éve Németországban tartózkodjon, és tudjon németül. Ehhez képest Magyarországon a videós számításai szerint a betanuló rendőrök nettó bére nagyjából 129 ezer forintról indul.

Ha kijössz holnap Németországba, és valamilyen segédmunkát kezdesz, akkor 1-es adókategóriában nagyjából 1200 nettót fogsz keresni. De azért rendesen kapálni fogsz az biztos

- mondta a kint élő férfi, aki szerint azonban Németországban havi 1200 euróból akár egy autó fenntartását is be lehet vállalni.

A rendőri iskola elvégzése után, miután az illető aktívan belépett az állományba, nettó 2234 eurót (745 ezer forintot) kaphat havonta, pótlékok és egyéb extrák nélkül. Emellett a videóban elhangzik, hogy kint a rendőrök másképpen adóznak, mint az "átlagemberek", és sok esetben a betegbiztosítást is átvállalja tőlük az adott tartomány.

Kevesebb terhet tol a rendőri fizetésekre az állam, így tulajdonképpen motiválja az embert, hogy ott dolgozzon. Ezért is van, hogy némelyik tartományban már túljelentkezés is van, mert ez a biztos és stabil állás. Tervezhető, és ez tetszik ebben a rendszerben: van egy ilyen táblázat, amire ránézel, és azt mondod, hogy ha 51 éves leszel, és ugyanez a rendőrbiztos leszel 30 évvel később, akkor a te fizetésed 2751 euró nettó lesz (mai árfolyamon 918 ezer forint) abban a tartományban

- magyarázta a videós, aki hozzátette, hogy persze a bér különböző körülmények hatására változhat, "a karrierút itt is megvan, csak itt legalább követhető a karrierút, és nem kétnaponta változik."

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Másodállást vállalnak a magyar zsaruk

Korábban a Pénzcentrum már foglalkozott a rendőrök keresetével, tavaly azt írtuk, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) adatai szerint 2016-ban egy rendőr átlagos keresete 188 035 forint volt, de azért lehet ennél sokkal jobban is keresni. A kifogasikvilaga.hu cikke szerint a legrosszabb keresetű tiszt is megkeres 286 010 forintot, egy tábornok vagy ezredes, aki egy területi szerv vezetője, már bruttó 773 ezer és 850 ezer forint közötti összegből adózik.

Ám a tényleges számok igencsak mást mutatnak: legalábbis az év elején egy Facebook oldalra küldték be a tényleges fizetésüket, azt, hogy milyen pozícióban vannak és mennyit túlóráztak, illetve személyes történeteiket. Volt ott törzsőrmester, aki nyolc éve szolgál, és 47 óra túlórával utaltak neki 200 ezer forintot (ami átszámolva kb. 600 euró), de egy 21 év szolgálati viszonnyal rendelkező, kétgyermekes főhatárrendész sem kap sokkal többet, nettó 224 ezer forintot. Küldött még képet egy 3 éve szolgáló fiatal is, aki nettó 150 ezer forintot (450 eurót) kap havonta.

Így nem meglepő, hogy sokan másodállást vállalnak: augusztusban derült ki, hogy a rendőrség állományából összesen 3592 embernek volt egyéb munkavégzésre engedélye 2018-ban. Idén februárban a hivatalos állomány létszáma 39 207 fő volt, így ez azt jelenti, hogy az állomány kevesebb mint 10 százaléka kapott engedélyt arra, hogy szabályosan másodállást vállaljon.

Ennyit keresnek a cseh zsaruk

Nem csak a németországi rendőröket fizetik meg sokkal jobban, mint az itthoniakat, korábban egy olvasónk küldött fotót arról, hogy milyen ajánlattal toboroz a cseh rendőrség. A plakátról kideült, hogy a havi bér bruttó 39 ezer cseh korona, ami nagyjából 496 ezer forintnak felel meg, ez számtásaink szerint nettó 368 ezer forintnyi cseh korona. Ezen felül jár még 100 korona értékben ebédjegy, nyugdíj- és életbiztosítási juttatás, lakás- és közlekedési hozzájárulás, és 100 ezer korona egyszeri belépési bónusz (1 millió 272 ezer forint).

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.06.20 08:03
A csendes vakációzás egy olyan munkahelyi trend, amikor az alkalmazottak titokban vesznek ki szabads...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
coachco  |  2024.06.02 21:06
A május végi hétvégén zajló Zöld Civil Országos Találkozó sokkal jobb élmény volt, mint amire számít...
laskainelli  |  2024.05.30 21:29
A nyár a felfrissülés, a kaland, a fény és a pihenés időszaka, számos lehetőséget kínál, hogy feltöl...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 22. szombat
Paulina
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm