Kiégés: komoly betegség, de megtalálták már a megoldást

2019. június 8. 14:30

Egy munkahelyen több pszichoszociális kockázattal kell szembenéznünk, amelyek közül az egyik leggyakoribb a kiégés. Ezek a rizikófaktorok azonban mérhetők, kezelhetők és megelőzhetők. Napjaink egyik legnépszerűbb munkahelyi témája a kiégés, amelyet a WHO a napokban minősített hivatalosan is egészségügyi rendellenességnek. Most úgy tűnik, megelőzhető a kiégés, egyszerű mérésekkel.

A más néven burn-out szindróma komoly problémát jelent a munkahelyeken, amely jelentősen befolyásolja az egyének, szervezetek és vállalatok egészségét, egyben működését is. 

Miért veszélyes a kiégés?

A WHO definíciója szerint a kiégés tünetegyüttese három fő szimptómából tevődik össze: folyamatos fáradtság érzése, a munkahellyel kapcsolatos negativitás és cinizmus felerősödése, valamint a csökkent hatékonyság. Még a közelmúltban is egyéni problémaként kezeltük ezeket a tüneteket, sőt hajlamosak vagyunk a stresszt és a munkahelyi nyomás okozta lelki problémákat elbagatellizálni. Ha azonban mindezeket szervezeti problémaként kezeljük, akkor mind a stressz, mind a pszichoszociális kockázatok mérhetők, kezelhetők és megelőzhetők.

Ezen veszélyek minden szervezetben jelen vannak, és testi megbetegedésekhez, munkahelyi balesetekhez és negatív szervezeti következményekhez vezethetnek. A becslések szerint csak Magyarországon több száz millió forintos a kár, amelyet elkerülhető tényezők okoznak.

Felmérés, megelőzés, megoldás

Jó hír azonban, hogy a pszichoszociális kockázatok (a stressz mellett a diszkrimináció és a bántalmazás is) mérhetők, a technikát pedig hazánk legnagyobb pszichológiai módszereket használó kiválasztással és fejlesztéssel foglalkozó cége, az At Work hozta el Magyarországra. A metódusnak köszönhetően ezek a kockázati tényezők felismerhetők, mérhetők, ezáltal megelőzhetők vagy kezelhetők, ha már megtörtént a baj.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kuch Gabriella pszichológus és zeneterapeuta évek óta foglalkozik munkahelyi stresszkezeléssel, többek között a zene és a művészet nyugtató hatását használva. A szakember szerint a művészet ebben az esetben terápiaként működik, így hatékonyan kezelhető a munkahelyi stressz, sőt, segítségükkel a munkatársakat is ellenállóbbá tehetjük a káros hatásokkal szemben.

Nagyon fontos, hogy egy szervezetben felismerjük a pszichoszociális kockázatokat. Az első lépés mindig annak a beismerése, hogy a fokozott stressz, de akár a bántalmazás vagy a diszkrimináció sem normális állapot vagy viselkedés egy szervezetben. Egyetértünk abban, hogy az egészséges munkahelyi környezetbe invesztálni megtérülő befektetés, amelyből nemcsak az egyén, de a csapat egésze is ugyanúgy részesül

- összegzett a pszichológus.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem