15 °C Budapest
Rengeteg magyar fiatalt keresnek: 300 ezres fizetés, végzettség sem kell

Rengeteg magyar fiatalt keresnek: 300 ezres fizetés, végzettség sem kell

2019. április 25. 05:33

Rengeteg munkavállalóra lenne szüksége az országnak, az üres álláshelyek száma folyamatosan növekszik. Heteken belül többszáz ezer potenciális munkaerő szabadul fel, akiket csak meg kell szólítani és beterelni a megfelelő helyre. De vajon nekik is megéri?

Több mint 80 ezer munkavállalóra lenne szükség azonnal a magyar gazdaságban - derül ki a KSH adataiból, a valós szám ennél pedig még magasabb lehet, és az üres álláshelyek száma folyamatosan növekszik. Éppen ezért nem csak a nyugdíjas munkavállalókra, a kismamákra, de a diákmunkásokra is óriási szüksége van a magyar gazdaságnak

Heteken belül meg is indul a nagy roham, és több százezer diák kezd el keresni a nyárra valamiféle könnyű, szaktudást nem igénylő munkát, éppen ezért nem árt sietni, hogy a megfelelő, jól fizető helyek még meglegyenek. Talán soha nem volt még akkora szüksége rájuk a magyar gazdaságnak, mint mostanában. Nem csak anyagiak, hanem az esetleges tapasztalatszerzés miatt is érdemes kipróbálnia magát minden diáknak a munkaerőpiacon, arról nem is beszélve, hogy még kapcsolatokat is lehet építeni, ami még könnyebbé teszi a tanulmányok végeztével az elhelyezkedést.

Kapkodnak utánuk a magyar cégek

Látványosan növekszik a dolgozni akarók érdeklődése, és a munkáltatói oldalon is 50 százalékkal nagyobb igény mutatkozik a diákmunkára - derül ki a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének adataiból. Kis túlzással szinte kapkodnak is a magyar cégek tavasszal és kora nyáron a diákok után, és nem csak a főiskolai, egyetemi hallgatók, de a középiskolások is jó eséllyel pályázhatnak.

Ma már nem feltétlenül az iskolaszövetkezetnek kell menni a cégek után, sok esetben ők maguk keresik fel a szolgáltatókat, és nagyon jó a fogadtatásuk ezeknek a fiataloknak, nagy általánosságban elmondható, hogy elégedettek velük.

A törvény szerint ma már akár 16 éves kortól is lehet dolgozni: "Főszabály szerint munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte. Továbbá, ettől eltérően munkavállaló lehet az a tizenötödik életévét betöltött tanuló, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat, de csakis az iskolai szünet tartama alatt végezhet munkát" - olvasható az NFSZ honlapján.

Összesen 93 800 diák dolgozott 2017-ben a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetségének (DiákÉSZ) tagszervezetein keresztül, ami az egyik legnépszerűbb és legegyszerűbb foglalkoztatási forma. Becslések szerint a teljes iskolaszövetkezeti szektor által foglalkoztatott diáklétszám 2018-ban 180 0000 fő körül volt.

Lassan kezdődik...

A nyár eleje nagy dömping hamarosan indul. "A fővárosban és az egyetemi nagyvárosokban kifejezetten könnyen találhatnak maguknak munkát a diákok, az országosan tapasztalható munkaerőhiánynak köszönhetően. A magyar cégek nagy bajban vannak, szükségük van a friss, olcsó munkaerőre" - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Majzik Nándor, a Meló-Diák Iskolaszövetkezet vezetője. A felajánlott munkakörök közül az irodai és a könnyű fizikai, valamint a hostess munkák jellemzőek a leginkbb - ez utóbbi nyáron a legerősebb, ilyenkor van igazán nagy számban szükség rájuk. 

"Az előző évek alapján elmondható, hogy a középiskolások, főleg a végzősök most még az érettségi lázában égnek, a többiek júniusban rohamoznak minket, de a május is már egy erős hónapnak számít - tehát heteken belül elárasztanak minket" - tudtuk meg Szetlák Tamástól, az Atlasz Csoport igazgatójától.

Felutazzak Pestre?

A fővárosban és vidéken nagy különbségeket munkakörök tekintetében nem tapasztalható, amivel a vidék többet tud nyújtani, az bizonyos környéken a mezőgazdasági jellegű lehetőségek. És órabérekben sincs akkora különbség, amiért megérné Budapest felé venni az irányt. A Balaton és az üdülőhelyek környékén kiemelkedik a vendéglátás, mely szinte minden helyben élő, és oda vándorló munkaerőt felszív.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

1100 alatt ma már nincs órabér

A legkevesebb elérhető bér az a bruttó 1100 forint óránként, ebből 15 százalékos szja-t fizet, aki szövetkezeten keresztül helyezkedik el (ez nettó 935 forintot jelent) A maximum azonban ennek akár a duplája is lehet, azaz bruttó 2000 forint (nettó 1700 forint).  Ilyen például az ügyfélszolgálatos munka, amihez azonban már nagyon magas szinten kellett beszélni egy idejen nyelvet. Ebből jól látszik, hogy a nyelvtudás sokat ér a munkaerőpiac ezen szegletében is. Átlagosan a minimális tapasztalatot igénylő irodai munkák bruttó 1300-1400 forintos árfolyamon mennek" - folytatta Szetlák Tamás. Eszerint 

akár nettó 192 ezer- 270 ezer forintot is meg lehet keresni heti 40 órás munkaviszonyban.

Közvetlen szerződés

Ha közvetlenül a céghez mennél, akkor feltétlenül szerződést kell kötnöd, még mielőtt ténylegesen dolgozni kezdenél. Ennek tartalmaznia kell a munkáltató pontos megnevezését, címét, a munkavállaló nevét és lakcímét, az alapbér összegét, a munkakör megnevezését, illetve a munkavégzés helyét.

Mindezek mellett a munkaszerződésben meg kell jelölni munkaviszony szempontjából lényeges adatokat, így az adószámot is, így később egyszerűen ellenőrizhető, hogy a munkadó tényleg bejelentette-e a fiatal munkavállalót.

Iskolaszövetkezetek

Iskolaszövetkezeten keresztül, nem munkaszerződést, hanem tagi szerződést kötnek a fiatalok, miután belépnek a szövetkezetbe, amelyik előzőleg vállalkozási szerződéseket, megbízási szerződéseket köt a cégekkel. A diákok és a cégek között tehát nincs közvetlen szerződés, nekik nem is kell bejelenteni őket. Kicsit hasonlít a munkaerőkölcsönzésre, habár alapvetően más természetű foglalkoztatásról van szó. 

Diákokat csak iskolaszövetkezet által lehet kedvezményes foglalkoztatási formában alkalmazni, tehát a fiatal munkavállalók így adott esetben többet kereshetnek, mintha közvetlenül a céggel kötnének szerződést.

Ráadásul sokkal gyorsabb is, hiszen ma már az Atlaszban például lehetőség van távoli szerződéskötésre is, így egy applikáció segítségével ma már otthonról is lebonyolítható ez a folyamat. 

Toborzási módszerek

Akár a munkaerőhiány is csillapítható lenne a szemléletformálással - osztotta meg velünk tapasztalatait Szétlák Tamás: a cégek ma még mindig álláshirdetésekben gondolkoznak, az egészre egyfajta hr folyamatként tekintenek, holott a toborzás inkább a marketing irányába tolódott el.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.27 07:47
Partnereinknél végzett munkánk során szervezetfejlesztőként sokszor kerülünk kapcsolatba különböző v...
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?