31 °C Budapest
Szomorú valóság: így törik meg a munkahelyeken a magyar dolgozókat

Szomorú valóság: így törik meg a munkahelyeken a magyar dolgozókat

2018. július 16. 14:30

Ideje lenne megemészteni, és beépíteni a hétköznapi rutinba a Tüskevárból Matula bácsi Tutajosnak intézett szavait: "Nem kell sietnie. Van elég ideje." Szakemberek szerint ugyanis mára olyannyira mainstreammé vált a rohanás, hogy már a kreativitásunk, és a hatékonyságunk látja kárát; rosszabb esetben meg jön a kiégés. Pedig van megoldás. Mutatjuk!

"Hogy egészen pontosan mikor vált mainstreammé a rohanás, azt nehéz lenne megmondani, de hogy azzá vált, abban biztosak lehetünk. Hihetetlen elszántsággal nyomjuk a "mennyiséget" és rohanunk. Rohanunk egyik meetingről, a másikra; rohanunk egyik projektből a másikba. Rohanunk az ebédért, rohanunk a gyerekért, és rohanunk, mert oda kell érnünk jógára" - írja a Pénzcentrum számára írt szakértői anyagának bevezetőjében Nagy Andrea, fejlesztő szakember. A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója szerint pedig, ahogy azt Matula bácsi is mondta Tutajosnak a Tüskevárban:

Nem kell sietnie. Van elég ideje.

Emlékszünk még a könyvre? Igazi változás, valódi jellemformáló tapasztalás lett a vége. Igazi élmény, valódi megélés, lényévé váló alapértékek. Éppen ezért Nagy Andrea szerint "megállhatnánk megkérdőjelezni hitünket a mennyiségben és rohanásban". Viszont, mint azt a fejlesztő szakember írja, "ha a tudatunk, csak akkor alkalmas kreatív működésre, ha nem kell aggódnia a végeredmény miatt, akkor mennyi esélyünk van a rohanás és a mennyiség alapú kultúrában arra, hogy kreatívak legyünk, a vágyott eredményeket elérjük, a hivatásunkban újra és újra megújuljunk, magánéletünkben fejlődjünk?" Nos, a válasz szerinte:

Kevés. Nagyon kevés.

De hogyan lehetne elég időnk - teszi fel a kérdést a szakember? Mint mondja, ha a mennyiség és a rohanás ellenkező irányba vezet, de mi a hatékonyság felé igyekszünk, akkor jó lenne azt is tudnunk, hogy mi is az a hatékonyság. Nagy Andrea szerint a hatékonyság szakmai fogalma lehet például ez: "az eredmény és az eredmény eléréséhez felhasznált ráfordítások viszonyszáma". Mondjuk így:

Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás.

Jogosan merülhet fel kérdés, hogy a saját esetünkben mit tekintünk "eredménynek"? Ha az az eredményem, hogy sokat rohantam, nagyon elfáradtam, minden felém támasztott elvárásnak válogatás nélkül megfeleltem, akkor itt az ideje megállni és újragondolni, hogy tényleg ilyen eredményre vágyunk-e.

Nagy Andrea szerint a rossz hír az, hogy ezt a munkát megspórolni nem lehet. "Át kell gondolni, hogy melyek az egyéni céljaink és azokat konkrétan megfogalmazni" - hívja fel a figyelmet a szakember, aki konkrét példákat is említ a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Cél 1: Heti két szabad délután és egy teljes hétvége a családdal.
  • Cél 2: Két év múlva összetettebb feladatot kapni a munkahelyemen.
  • Cél 3: Heti háromszor sportolni.
  • Cél 4: Jövőre középfokú nyelvvizsgát tenni olasz nyelvből.
  • Cél 5: Heti két alkalommal egy óra a párommal.

Viszont Nagy Andrea szerint ez még nem minden. "Ha már a célok megvannak, akkor lekövetnünk is kell őket, hogy lássuk a pontos eredményünket. És ha ezen a ponton egy pillanatra visszanézünk az egyenletünkre: Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás. Akkor máris szemet szúrhat, hogy az eredményt tisztáztuk, de mi a helyzet a ráfordításokkal? Melyek az erőforrásaink?" - teszi fel a kérdést a fejlesztő szakember, aki meg is válaszolja azt:

AZ IDŐNK. A FIGYELMÜNK. AZ ENERGIÁNK.

Tudatosan élni az életünket nem lehet befektetés nélkül - vallja a szakember. Ahogy Matula bácsi mondja: "Jól figyelj ide, fiam... korlátokat nem szabok, mert annyi eszed már lehet, hogy nem mégy fejjel a falnak. Ha tehát bevered a fejed, a te dolgod, ha bajba kerülsz, magadnak kell kilábalnod, mert esetleg nem lesz melletted senki. Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz, és nekem hiába nyivákolsz, ha elvágod a kezed, vagy elrontod a gyomrod. Ez mind a te magánügyed. Úgy vélem: csak így tanulsz meg a magad lábán járni, és pontosan rájössz majd, hogy mit lehet és mit szabad."

Matula bölcs szavai nyomán Nagy Andrea is megfogalmazta, mi kell a megélés és minőség alapú élethez és a rohanás kiiktatásához:

  • 1. Fogalmazd meg a céljaidat és kövesd őket nyomon.
  • 2. Kérdezd meg magadtól rendszeresen: "ezt most miért csinálom?" Ha nem találsz kapcsolódást egyik fontos célodhoz sem, akkor iktasd ki az adott tevékenységet az életedből.
  • 3. Adj időt magadnak! Nem fog menni egyetlen lépésben a változás. Nem baj, ha visszacsúszol a "mennyiség & rohanás" világába, csak érd tetten magad és hagyd abba.
  • 4. Tiszteld a saját időd, energiád és figyelmed. Ne osztogasd átgondolatlanul!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.10 09:19
A jogi személy döntéshozó szerve az átalakulásról jellemzően két alkalommal határoz. Ha a tagok az á...
vezetoi-coaching  |  2022.08.09 19:23
A spirál dinamika egy világszellem magyarázat a sok közül. Ragadós, ha egyszer megismered - hasonlóa...
laskainelli  |  2022.08.09 14:07
Gyakran akkor érkeznek hozzám a párok, amikor már van valakinek külső kapcsolata, vagy legalábbis eg...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?