22 °C Budapest
Szomorú valóság: így törik meg a munkahelyeken a magyar dolgozókat

Szomorú valóság: így törik meg a munkahelyeken a magyar dolgozókat

2018. július 16. 14:30

Ideje lenne megemészteni, és beépíteni a hétköznapi rutinba a Tüskevárból Matula bácsi Tutajosnak intézett szavait: "Nem kell sietnie. Van elég ideje." Szakemberek szerint ugyanis mára olyannyira mainstreammé vált a rohanás, hogy már a kreativitásunk, és a hatékonyságunk látja kárát; rosszabb esetben meg jön a kiégés. Pedig van megoldás. Mutatjuk!

"Hogy egészen pontosan mikor vált mainstreammé a rohanás, azt nehéz lenne megmondani, de hogy azzá vált, abban biztosak lehetünk. Hihetetlen elszántsággal nyomjuk a "mennyiséget" és rohanunk. Rohanunk egyik meetingről, a másikra; rohanunk egyik projektből a másikba. Rohanunk az ebédért, rohanunk a gyerekért, és rohanunk, mert oda kell érnünk jógára" - írja a Pénzcentrum számára írt szakértői anyagának bevezetőjében Nagy Andrea, fejlesztő szakember. A Parrish & Crawler International szakmai igazgatója szerint pedig, ahogy azt Matula bácsi is mondta Tutajosnak a Tüskevárban:

Nem kell sietnie. Van elég ideje.

Emlékszünk még a könyvre? Igazi változás, valódi jellemformáló tapasztalás lett a vége. Igazi élmény, valódi megélés, lényévé váló alapértékek. Éppen ezért Nagy Andrea szerint "megállhatnánk megkérdőjelezni hitünket a mennyiségben és rohanásban". Viszont, mint azt a fejlesztő szakember írja, "ha a tudatunk, csak akkor alkalmas kreatív működésre, ha nem kell aggódnia a végeredmény miatt, akkor mennyi esélyünk van a rohanás és a mennyiség alapú kultúrában arra, hogy kreatívak legyünk, a vágyott eredményeket elérjük, a hivatásunkban újra és újra megújuljunk, magánéletünkben fejlődjünk?" Nos, a válasz szerinte:

Kevés. Nagyon kevés.

De hogyan lehetne elég időnk - teszi fel a kérdést a szakember? Mint mondja, ha a mennyiség és a rohanás ellenkező irányba vezet, de mi a hatékonyság felé igyekszünk, akkor jó lenne azt is tudnunk, hogy mi is az a hatékonyság. Nagy Andrea szerint a hatékonyság szakmai fogalma lehet például ez: "az eredmény és az eredmény eléréséhez felhasznált ráfordítások viszonyszáma". Mondjuk így:

Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás.

Jogosan merülhet fel kérdés, hogy a saját esetünkben mit tekintünk "eredménynek"? Ha az az eredményem, hogy sokat rohantam, nagyon elfáradtam, minden felém támasztott elvárásnak válogatás nélkül megfeleltem, akkor itt az ideje megállni és újragondolni, hogy tényleg ilyen eredményre vágyunk-e.

Nagy Andrea szerint a rossz hír az, hogy ezt a munkát megspórolni nem lehet. "Át kell gondolni, hogy melyek az egyéni céljaink és azokat konkrétan megfogalmazni" - hívja fel a figyelmet a szakember, aki konkrét példákat is említ a Pénzcentrumnak írt szakértői anyagában:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Cél 1: Heti két szabad délután és egy teljes hétvége a családdal.
  • Cél 2: Két év múlva összetettebb feladatot kapni a munkahelyemen.
  • Cél 3: Heti háromszor sportolni.
  • Cél 4: Jövőre középfokú nyelvvizsgát tenni olasz nyelvből.
  • Cél 5: Heti két alkalommal egy óra a párommal.

Viszont Nagy Andrea szerint ez még nem minden. "Ha már a célok megvannak, akkor lekövetnünk is kell őket, hogy lássuk a pontos eredményünket. És ha ezen a ponton egy pillanatra visszanézünk az egyenletünkre: Hatékonyság = Eredmény / Ráfordítás. Akkor máris szemet szúrhat, hogy az eredményt tisztáztuk, de mi a helyzet a ráfordításokkal? Melyek az erőforrásaink?" - teszi fel a kérdést a fejlesztő szakember, aki meg is válaszolja azt:

AZ IDŐNK. A FIGYELMÜNK. AZ ENERGIÁNK.

Tudatosan élni az életünket nem lehet befektetés nélkül - vallja a szakember. Ahogy Matula bácsi mondja: "Jól figyelj ide, fiam... korlátokat nem szabok, mert annyi eszed már lehet, hogy nem mégy fejjel a falnak. Ha tehát bevered a fejed, a te dolgod, ha bajba kerülsz, magadnak kell kilábalnod, mert esetleg nem lesz melletted senki. Annyira vállalkozz, amennyit elbírsz, és nekem hiába nyivákolsz, ha elvágod a kezed, vagy elrontod a gyomrod. Ez mind a te magánügyed. Úgy vélem: csak így tanulsz meg a magad lábán járni, és pontosan rájössz majd, hogy mit lehet és mit szabad."

Matula bölcs szavai nyomán Nagy Andrea is megfogalmazta, mi kell a megélés és minőség alapú élethez és a rohanás kiiktatásához:

  • 1. Fogalmazd meg a céljaidat és kövesd őket nyomon.
  • 2. Kérdezd meg magadtól rendszeresen: "ezt most miért csinálom?" Ha nem találsz kapcsolódást egyik fontos célodhoz sem, akkor iktasd ki az adott tevékenységet az életedből.
  • 3. Adj időt magadnak! Nem fog menni egyetlen lépésben a változás. Nem baj, ha visszacsúszol a "mennyiség & rohanás" világába, csak érd tetten magad és hagyd abba.
  • 4. Tiszteld a saját időd, energiád és figyelmed. Ne osztogasd átgondolatlanul!

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44