14 °C Budapest
Kiderült: ennyit fizet a diákmunkásoknak az Auchan és a Spar

Kiderült: ennyit fizet a diákmunkásoknak az Auchan és a Spar

2018. május 28. 05:31

Június elején véget ér a vizsgaidőszak és a középiskolások számára is véget ér a tanév. Vagyis ez egyet jelent azzal is, hogy elindul a diákmunka-szezon. Kíváncsiak voltunk, a nagyobb áruházaknál mennyit lehet keresni diákként, milyen munkakörben alkalmazzák a tanulókat, és egyáltalán hány embert vesznek fel a nyári szezonra.

Alig pár hét, és mind a középiksolás, mint az egyetemisták és főiskolások kiszabadulnak az oktatási intézmények falai közül. A szünidőt viszont a legtöbben nem láblógatással és fesztelen bulizással töltik, sokan munkát vállalnak. Miközben néhány éve még sok diák nehezen talált magának munkát, addig most az a helyzet állt elő, hogy akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek kapkodnak a diákmunkások után.

Így vannak ezzel a kiskereskedelmi áruházláncok is.

A szezonális és egyéb kereskedelmi hatások miatt havonta változik a diákmunkások száma. A tapasztalatok alapján az elmondható, hogy országos szinten nagyjából 600 és 1500 fő között mozog havonta a foglalkoztatott diákok létszáma a vállaltnál

- tudtuk meg a Tescótól. A hipermarketnél a diákok létszáma júniustól folyamatosan növekszik és júliusban éri a legmagasabb számot, ami a normál (nem nyári, vagy nem kiemelt) időszakhoz viszonyítva kb. 80 százalékkal többet jelent.

A legnépszerűbb munkakörök az árufeltöltő illetve a 18. életévet betöltöttek esetében a pénztáros pozíciók, ezenkívül több áruházi munkakörre is alkalmazunk diák munkaerőt. A nem áruházi részlegeken pedig adminisztratív feladatok ellátásában számíthatunk rájuk a központi irodában, a személyügyi adminisztrációs központban, valamint a két logisztikai központunkban is

 - írta válaszában az áruházlánc, amelytől azt is megtudtuk, a diákok betanítása az áruházakban, irodákban a munka megkezdése előtt történik, tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatáson vesznek részt, illetve kapnak a munkakörre vonatkozó tréninget is. A fizetésekkel kapcsolatban megtudtuk, munkakörtől függően, 600-1400 Ft közötti órabérekre lehet számítani a cégnél.

Az Auchannál év közben közel 250 diákot foglalkoztatnak, de ez a szám a nyár folyamán körülbelül a duplájára emelkedik. A nyári szezonon kívül egyébként egész évben több áruházban fogadnak diákokat szakmai gyakorlatra is például a pékségeikben, cukrászataikban, aki pedig nyári munkára jelentkezik, annak sok lehetősége van az irodai adminisztráción át a pénzügyi területen kerezstül az árufeltöltésig.

Arra a kérdésre, milyen fizetésre számíthatnak az áruházba jelentkező diákok, az Auchan közölte: a nyári diákmunkán résztvevők a vállalatnál érvényben lévő bértábla szerinti bért kapnak, nincs hátrányos megkülönböztetés a diákok esetében sem. Megnéztük az áruház állásajánlatait: az óbudai áruházba keresnek például árufeltöltőt és az induló bruttó bért 234000-ban határozzák meg a próbaidőt követően. Azt írják, ez az összeg a teljesítmény arányában továbbfejlődik. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy a havi bruttó jövedelem magában foglalja az alapbért, különböző pótlékokat, túlórát, prémiumot, és egyéb béren kívüli juttatásokat.


A Sparnál viszont elárulták a bért: munkakörtől függően bruttó 900 és 1050 között mozog az órabér. Januártól áprilisig 137 diák dolgozott az áruházlánc magyarországi üzleteiben, a májustól augusztusig tartó szezonban még plusz 70 diákmunkással számolnak, és a tanulók többnyire árufeltöltői munkát végeznek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Lidl szűkszavúbban nyilatkozott, sem pontos számot, sem pontos összeget nem tudtunk meg. Az kiderült, hogy a diszkontlánc országszerte több száz diákot foglalkoztat áruházaiban és raktáraiban, bolti és raktári dolgozó munkaköröken, ezen túlmenően a vállalat központjában adminisztratív területen is együttműködik diákokkal. Ahogy a többi áruházban, úgy a Lidlnél is megugrik a diákmunkások száma a nyári szünidőben, viszont ez elsősorban a Balaton és a Velencei tó környékén mutatkozik meg. Az ország más területein a létszám jelentősen nem mutat változást.

Az Aldi is válaszolt kérdéseinkre. A diszkontlánc elárulta, a cég humánerőforrás stratégiája főállású munkavállalókra fókuszál, akik jellemzően részmunkaidőben végzik munkájukat az áruházláncnál. Éppen ezért kevés diákot foglalkoztatnak, számuk nem éri el a 30 főt, ami a teljes létszám kevesebb mint 1 százaléka.

A diákokat szövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk, kétharmaduk pedig a logisztikán, a többiek a könyvelésen, értékesítésen, illetve a HR-osztályon belül kapnak feladatokat. Jellemzően adminisztratív jellegű munkát végeznek, az igazgatáson ezek a postázás, a postabontás, a lefűzés, az adatrögzítés, míg a raktárban áru-összekészítéssel, takarítással, sorelőkészítéssel, eseti jelleggel pedig göngyöleg válogatásával és címkézéssel foglalkoznak

 - írták megkeresésünkre.

Ezt keresik a diákok

A nyári időszakban jelentősen növekszik a kisegítői-raktári-bolti-munkákra jelentkezők száma

 - tudtuk meg Molnár Gábortól, az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársától. A Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője, Bor Katalin is kiemelte, hogy nyáron a diákok a különböző fizikai munkákat, mint az árufeltöltés vagy raktári kisegítés is szívesen elvállalják.

Nagy is a kereslet rájuk, az összes, általunk megkeresett iskolaszövetkezet kiemelte, aki szeretne dolgozni a nyáron, annak bőven van lehetősége. Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője közölte, a könnyű fizikai munkák esetében az órabérek általában bruttó 1000 forintról indulnak, vagyis ezzel érdemes számolnia a diákoknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?