13 °C Budapest
Kiderült: ennyit fizet a diákmunkásoknak az Auchan és a Spar

Kiderült: ennyit fizet a diákmunkásoknak az Auchan és a Spar

2018. május 28. 05:31

Június elején véget ér a vizsgaidőszak és a középiskolások számára is véget ér a tanév. Vagyis ez egyet jelent azzal is, hogy elindul a diákmunka-szezon. Kíváncsiak voltunk, a nagyobb áruházaknál mennyit lehet keresni diákként, milyen munkakörben alkalmazzák a tanulókat, és egyáltalán hány embert vesznek fel a nyári szezonra.

Alig pár hét, és mind a középiksolás, mint az egyetemisták és főiskolások kiszabadulnak az oktatási intézmények falai közül. A szünidőt viszont a legtöbben nem láblógatással és fesztelen bulizással töltik, sokan munkát vállalnak. Miközben néhány éve még sok diák nehezen talált magának munkát, addig most az a helyzet állt elő, hogy akkora a munkaerőhiány, hogy a cégek kapkodnak a diákmunkások után.

Így vannak ezzel a kiskereskedelmi áruházláncok is.

A szezonális és egyéb kereskedelmi hatások miatt havonta változik a diákmunkások száma. A tapasztalatok alapján az elmondható, hogy országos szinten nagyjából 600 és 1500 fő között mozog havonta a foglalkoztatott diákok létszáma a vállaltnál

- tudtuk meg a Tescótól. A hipermarketnél a diákok létszáma júniustól folyamatosan növekszik és júliusban éri a legmagasabb számot, ami a normál (nem nyári, vagy nem kiemelt) időszakhoz viszonyítva kb. 80 százalékkal többet jelent.

A legnépszerűbb munkakörök az árufeltöltő illetve a 18. életévet betöltöttek esetében a pénztáros pozíciók, ezenkívül több áruházi munkakörre is alkalmazunk diák munkaerőt. A nem áruházi részlegeken pedig adminisztratív feladatok ellátásában számíthatunk rájuk a központi irodában, a személyügyi adminisztrációs központban, valamint a két logisztikai központunkban is

 - írta válaszában az áruházlánc, amelytől azt is megtudtuk, a diákok betanítása az áruházakban, irodákban a munka megkezdése előtt történik, tűz-, munka- és balesetvédelmi oktatáson vesznek részt, illetve kapnak a munkakörre vonatkozó tréninget is. A fizetésekkel kapcsolatban megtudtuk, munkakörtől függően, 600-1400 Ft közötti órabérekre lehet számítani a cégnél.

Az Auchannál év közben közel 250 diákot foglalkoztatnak, de ez a szám a nyár folyamán körülbelül a duplájára emelkedik. A nyári szezonon kívül egyébként egész évben több áruházban fogadnak diákokat szakmai gyakorlatra is például a pékségeikben, cukrászataikban, aki pedig nyári munkára jelentkezik, annak sok lehetősége van az irodai adminisztráción át a pénzügyi területen kerezstül az árufeltöltésig.

Arra a kérdésre, milyen fizetésre számíthatnak az áruházba jelentkező diákok, az Auchan közölte: a nyári diákmunkán résztvevők a vállalatnál érvényben lévő bértábla szerinti bért kapnak, nincs hátrányos megkülönböztetés a diákok esetében sem. Megnéztük az áruház állásajánlatait: az óbudai áruházba keresnek például árufeltöltőt és az induló bruttó bért 234000-ban határozzák meg a próbaidőt követően. Azt írják, ez az összeg a teljesítmény arányában továbbfejlődik. Azt viszont érdemes észben tartani, hogy a havi bruttó jövedelem magában foglalja az alapbért, különböző pótlékokat, túlórát, prémiumot, és egyéb béren kívüli juttatásokat.


A Sparnál viszont elárulták a bért: munkakörtől függően bruttó 900 és 1050 között mozog az órabér. Januártól áprilisig 137 diák dolgozott az áruházlánc magyarországi üzleteiben, a májustól augusztusig tartó szezonban még plusz 70 diákmunkással számolnak, és a tanulók többnyire árufeltöltői munkát végeznek.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Lidl szűkszavúbban nyilatkozott, sem pontos számot, sem pontos összeget nem tudtunk meg. Az kiderült, hogy a diszkontlánc országszerte több száz diákot foglalkoztat áruházaiban és raktáraiban, bolti és raktári dolgozó munkaköröken, ezen túlmenően a vállalat központjában adminisztratív területen is együttműködik diákokkal. Ahogy a többi áruházban, úgy a Lidlnél is megugrik a diákmunkások száma a nyári szünidőben, viszont ez elsősorban a Balaton és a Velencei tó környékén mutatkozik meg. Az ország más területein a létszám jelentősen nem mutat változást.

Az Aldi is válaszolt kérdéseinkre. A diszkontlánc elárulta, a cég humánerőforrás stratégiája főállású munkavállalókra fókuszál, akik jellemzően részmunkaidőben végzik munkájukat az áruházláncnál. Éppen ezért kevés diákot foglalkoztatnak, számuk nem éri el a 30 főt, ami a teljes létszám kevesebb mint 1 százaléka.

A diákokat szövetkezeten keresztül foglalkoztatjuk, kétharmaduk pedig a logisztikán, a többiek a könyvelésen, értékesítésen, illetve a HR-osztályon belül kapnak feladatokat. Jellemzően adminisztratív jellegű munkát végeznek, az igazgatáson ezek a postázás, a postabontás, a lefűzés, az adatrögzítés, míg a raktárban áru-összekészítéssel, takarítással, sorelőkészítéssel, eseti jelleggel pedig göngyöleg válogatásával és címkézéssel foglalkoznak

 - írták megkeresésünkre.

Ezt keresik a diákok

A nyári időszakban jelentősen növekszik a kisegítői-raktári-bolti-munkákra jelentkezők száma

 - tudtuk meg Molnár Gábortól, az Y Generáció Iskolaszövetkezet munkatársától. A Mind-Diák Szövetkezet cégvezetője, Bor Katalin is kiemelte, hogy nyáron a diákok a különböző fizikai munkákat, mint az árufeltöltés vagy raktári kisegítés is szívesen elvállalják.

Nagy is a kereslet rájuk, az összes, általunk megkeresett iskolaszövetkezet kiemelte, aki szeretne dolgozni a nyáron, annak bőven van lehetősége. Másody Szabolcs, a MŰISZ Iskolaszövetkezet marketingvezetője közölte, a könnyű fizikai munkák esetében az órabérek általában bruttó 1000 forintról indulnak, vagyis ezzel érdemes számolnia a diákoknak.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?