15 °C Budapest

Ezért hagyják itt tömegek Magyarországot: 1,5 millió melóst keresnek

2018. március 22. 11:14

Nemcsak Magyarországon van óriási munkaerőhiány, Németországban is rendkívül sok munkást, szakembert keresnek. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy az új EU-s tagállamokból sokan emigrálnak külföldre. Az unión belüli szabad munkaerő-áramlás korábban csak lehetőségként, most viszont már veszélyként is felmerül a munkavállalók származási országai tekintetében, ilyen Magyarország is. Többek között ez hangzott el a Millenium intézet mai, budapesti konferenciáján, amelyről a Pénzcentrum is tudósított.

A Millenium intézet mai konferenciája meglehetősen aktuális kérdéssel foglalkozott, mivel a rendezvényre szóló meghívó szerint, több mint félmillió magyar hagyta itt Magyarországot az elmúlt években, ennyien az 56-os forradalom után sem mentek el.

Andor László, a Millenium intézet tanácsadó testületének elnöke, korábbi EU-s biztos elmondta, hogy 

békeidőben olyan szintű elvándorlás, mint 2010 óta, még nem volt Magyarországon, így át kell tekinteni, hogy ennek a jelenségnek milyen hatásai, és ezzel kapcsolatban milyen teendők vannak.

A szakember azt is hozzátette, hogy eddig leginkább esélyként tekintettünk az EU-n belüli munkaerő-vándorlás szabadságára, de elképzelhető, hogy ez veszélyként is jelentkezik azon országok tekintetében, ahonnan sokan indulnak el külföldre.

Az elvándorlás mértékével kapcsolatban Hárs Ágnes, a Kopint-Tárki kutató cég munkatársa elmondta, hogy a félmilliós számot inkább politikai jelszónak gondolja, az EU-s migráció pontos mértékét nem lehetséges megmondani. Magyarországról minden esetre az Európai Bizottság statisztikai főigazgatóságának adatai szerint 2016-ig 171 ezren mentek el Németországba és 83 ezren az Egyesült Királyságba, de ezek a számok meg alulbecsülik a jelenséget a kutató szerint.

Hárs Ágnes ugyanakkor elmondta, hogy maga a migráció jól kutatható, évente a magyar munkavállalók 1 százaléka vándorol külföldre, de a pontos számokon túl a folyamat is fontos. Ezzel kapcsolatban közölte, hogy valóban

drámai az elvándorlás 2010 óta, amely csak a lengyelországi adatokhoz hasonlítható, a számok mögött pedig felsejlik a német és az osztrák munkaerőpiac megnyitása az új EU-s országok állampolgárai előtt, valamint a hazai szociális ellátórendszer megváltozása, például a munkanélküli segély lecsökkentése és a korengedményes nyugdíj eltörlése.

Egy erős szociális rendszer ugyanis itthon tarthatná az embereket, ha viszont ezt a rendszert leépítjük, akkor ez a hatás lecsökken. A kép ugyanakkor nem ennyire egyszerű, mivel azt is megfigyelték, hogy a foglalkoztatott elvándorlók 50 százaléka visszajön. Utána nem biztos, hogy Magyarországon is marad, de egyszer biztosan visszatér.

A konferencián arról is szó esett, hogy mi történik az érem másik oldalán, azaz milyen munkaerő-piaci folyamatok figyelhetők meg Németországban, ahova a legtöbb magyar távozott 2010 óta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Komáromi Róbert, a német munkaügyi hivatal nemzetközi kapcsolatok osztályának munkatársa elmondta, hogy a német munkaerőpiacon 2017-ben 32,6 millió munkavállaló dolgozott, ami történelmi rekord. 2006 óta szinte folyamatosan nő a dolgozók száma (akkor 26,3 millión dolgoztak), csak a 2008-2010-es időszakban volt egy rövid visszaesés. 

Ha azt gondolnánk, hogy itt az emelkedés vége, akkor tévedünk. A szakember elmondása szerint ma reggel

1,5 millió üres álláshely volt megtalálható a német munkaügyi hivatal rendszerében, ami a 2004-es érték 2,5-szerese.

Ezt pedig nehéz német munkaerővel feltölteni, mivel a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék Németországban, tehát alacsonyabb, mint Magyarországon, ahol rekord alacsony szinten volt 2017 negyedik negyedévében az álláskeresők aránya az aktív népességen belül (3,8 százalék).

Gyakorlatilag minden szektorba keresnek munkaerőt, e szektorok között megtalálható a hazánkban is munkaerőhiánnyal sújtott járműipar, vendéglátás és turizmus is, Németországon belül viszont bizonyos szakmák esetében még mindig látszódnak az egykori keleti-nyugati különbségek. Keleten például van elég programozó, IT-szakember, nyugaton meg nincs, a legkeresettebb szakma viszont mindenhol az idősgondozó, akikből a teljes országban óriási hiány van.

Komáromi Róbert azt is elmondta, hogy a német munkaügyi központ szervezetében 92 ezren dolgoznak, csak a honlapjuk hátterében kétszáz szakember dolgozik azon, hogy a munkalehetőségekről tájékoztassák a potenciális munkavállalókat. Itt pedig nagyon erősen koncentrálnak a külföldiekre, mivel chaten, Skype-on, telefonon és e-mailen keresztül tíz nyelven tudnak felvilágosítást adni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.04.18 06:25
Hazánkban körülbelül 3,5 millió ember küzd visszérbetegséggel, ami kezeletlenül lábszárfekélyhez, ak...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem