7 °C Budapest

Kifakadt a Lidl raktárosa: "Nagy kamu a 20 százalékos béremelés!"

2018. február 28. 10:03

A Pénzcentrumnak küldött levelében panaszkodik a Lidl raktárosa, szerinte "nagy kamu" az átalgos 20 százalékos béremelés. Megkérdeztük a diszkontlánc HR vezetőjét, mit érthetett félre a kolléga. Válaszukhoz csatolták a láncnál korábban és jelenleg alkalmazott alapbér táblát.

A Pénzcentrumon is beszámoltunk róla, hogy 2018. március 1-jével átlagosan 20 százalékkal emeli a 8 órás munkaidőben dolgozó bolti és raktári fizikai munkavállalók, valamint az üzletvezetők bérét a Lidl. Lapunk értesülése szerint a döntésről még a hivatalos sajtókommunikáció előtt tájékoztatták a dolgozókat, az új munkaszerződéseket pedig mára mindenki kézhez kapta, és a többség alá is írta.

Hiába ugyanakkor a kétszámjegyű, és kettessel kezdődő bérfejlesztés, így sem örül mindenki maradéktalanul a diszkontláncnál. A Pénzcentrumnak küldött panaszlevelében egy Lidl alkalmazott elárulta, "nagy csalódás ért minket, ugyanis a bejelentett átlagos 20 %-os béremelés egy nagy kamu!". Tájékoztatása szerint a lánc egyik vidéki raktárában, ahol ő is dolgozik immár 5 éve (a konkrét helyszínt a dolgozó kérésére nem áruljuk el - a szerk.), a béremelés az alábbiak szerint alakult:

(...) az áruátvevők kaptak 3 %-ot, a targoncások 9,5 %-ot, a komissiósok pedig 11 % körül. Konkrét számokkal: 367000-ről 376000, 269000-ról 295000, és 264000-ről 295000 Ft bruttó lett a fizetés. (...) A boltokban sem jobb a helyzet, Érden 8 %, Szigetszentmiklóson 11%, Dunaharasztiban szintén 11 % körül lett a béremelés. Konkrétan most a plafon 245000 Ft bruttó. (...) Mindegyik összeg 8 órás munkaidőre vonatkozik. Ezen felül nettó 25200 Ft a kafetéria, 8000 Ft Erzsébet kártyára, és 17200 Ft lidl kártyára, amit csak a Lidl-ben lehet levásárolni.

A dolgozó ezek fényében nem érti, hogyan jött ki a 20 százalékos átlagos emelés a fizikai dolgozók körében. A Pénzcentrum megkeresésére Dulin Judit, a Lidl Magyarország HR vezetője elárulta, a bejelentett 20 százalékos béremelés - ahogy azt eddig is kommunikálták (nemcsak a sajtóban, hanem a belső kommunikációs csatornákon keresztül a dolgozók felé is) - átlagos értéket takar.

A Lidl Magyarország legtöbb pozíciójánál 3 lépcsőből álló bérkategória rendszer működik, a béreknek pedig van felső korlátja, ami a bérpiac adottságaihoz van beállítva. Az alacsonyabb besorolásban lévő kollégáknál magasabb volt az emelés, mint azoknál, akik a bértábla felsőbb kategóriájába esnek

- szögezte le Dulin Judit. A HR vezető a Pénzcentrum szerkesztőségének is elküldte a láncnál korábban és jelenleg alkalmazott alapbér táblát, amelyen kérésünkre nyilakkal is jelölték a 2017-ről 2018-ra történő alapbér emeléseket. A táblázatban jól látható, hogy az 1-es és 2-es bérkategóriában a legtöbb pozíciónál meghaladja a 20 százalékot a béremelés, a legfelső bérkategóriában végrehajtott bérfejlesztés azonban jóval elmarad az alsóbb kategóriák átlagos értékétől. A táblázat jobb oldali oszlopából viszont az is kiderül, hogy az átlagos emelés nem tartalmazza az utolsó bérkategóriák emelkedését.

Forrás: Lidl Magyarország
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm