12 °C Budapest
2 pofonegyszerű tipp, hogyan keress többet a munkádban 2018-ban

2 pofonegyszerű tipp, hogyan keress többet a munkádban 2018-ban

2018. február 6. 15:07

Tudósok szerint sokkal jobban jár az a munkavállaló, aki nagy erőbedobással összpontosít kevés feladatra , mint az, aki munkaóráinak számát növeli megannyi feladat teljesítése érdekében. Ráadásul a túlterheltség ellen a legkézenfekvőbb olykor nemet mondani a főnöknek, ezzel is növelve a hatékonyságot. A hatékonyság pedig hosszútávon egyenlő a sikerrel, aminek következtében jöhet a megérdemelt előléptetés és fizetésemelés.

Sokak fejében fordulhat meg munka közben, hogy bezzeg ez vagy az a kolléga már megint mennyi dicséretet kapott, ne adj isten elő is léptették, miközben te pontosan tudod, hogy nem dolgozik annyira keményen, mint te. Könnyen állhatsz tehát érthetetlenül a dolog előtt, a tudomány most azonban megmondja, mit is csinálsz valójában rosszul. Sőt egyenesen szembesít azzal: lehet, hogy többet dolgozol, de minden bizonnyal kisebb hatásfokon, mint "az a bizonyos kolléga" - derül ki egy friss kutatás eredményeiből, melyet az Universitiy of California, Berkeley professzora Morten T. Hansen publikált új könyvében.

A több mint 5 000 ezer munkavalló bevonásával készült felmérés legfontosabb mondanivalója az, hogy

akik a legjobbak voltak munkahelyükön nem többet, hanem okosabban dolgoztak, mint mások.

Azt pedig, hogy mit jelenet "okosabban" dolgozni leginkább két, pofonegyszerűen elsajátítható pontban lehetne összefoglalni.

1. Ne a főnököt okold

Professzor Hansen egyik legfőbb tanácsa az, hogy inkább kevesebb dologra koncentráljunk nagy erővel, mintsem, hogy felapróznánk a figyelmünk, megannyi kisebb feladat között. Az oktatót a számok is igazolják, felmérései szerint sokkal jobban teljesítenek a munkában azok, akik kevés feladatra koncentrálnak nagyon erősen. Szomorú adat azonban, hogy ez mindösszesen a dolgozók 16 százalékára volt jellemző.

24 százaléknyian vannak azok, akik a főnöküket okolták azért, mert képtelenek kevés feladatra megfelelően koncentrálni. Nekik persze igazuk lehet ez ügyben, hiszen ki ne tudná pontosan, hogy a főnök az az ember, akinek mindig, minden körülmények között van egy újabb feladatat a számodra. Hansen szerint azonban

mindenkinek meg kell tanulni nemet mondani.

Azt tanácsolja tehát a munkavállalóknak, hogyha ténylegesen sok munkát visznek egy időben, és pontosan tudják, hogy egy újabb feladattal összedőlne az a bizonyos kártyavár, akkor inkább beszéljenek a főnökkel, és találjanak más megoldást. A legfontosabb tehát a kommunikáció, hiszen végeredményben a felettesnek is a lehető legnagyobb produktivitás elérése a legfőbb cél.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Több figyelem, kevesebb idő

A nagyobb figyelem tehát hatékonyabbá tesz a munkádban. De hogy érhető mindez el, azon túl, hogy a főnök nem áraszt el mindenféle teendővel? Hansen szerint a legjobb stratégia "a darabkák összeillesztése", ami annyit jelent, hogy találd meg az alapvető kapcsolatot aközött, amit szenvedéllyel csinálsz, és ami világos, jól meghatározható célt szolgál a munkahelyeden.

A tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik szenvedéllyel állnak munkájukhoz, azok sikeresebbek, mint azok, akiknek hiányzik ez a fajta lelkesedésük. Ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy munkát kell váltanod. Elég lehet pusztán annyi, hogy az éppen teljesítendő feladatokat új perspektívából szemléled, és megpróbálod magadban átállítani a nézőpontokat.

Persze, ha ez nem lehetséges, még mindig ott van a munkaváltás lehetősége. Ekkor azonban érdemes már a legelejétől olyan helyet keresni, ahol a szenvedélyed találkozik munkáltatód céljaival. Ez ugyanis elemi érdek minden munkában, és az alapvetése annak, hogy kiegyensúlyozott életet élhess.

(BusinessInsider)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?