16 °C Budapest
2 pofonegyszerű tipp, hogyan keress többet a munkádban 2018-ban

2 pofonegyszerű tipp, hogyan keress többet a munkádban 2018-ban

2018. február 6. 15:07

Tudósok szerint sokkal jobban jár az a munkavállaló, aki nagy erőbedobással összpontosít kevés feladatra , mint az, aki munkaóráinak számát növeli megannyi feladat teljesítése érdekében. Ráadásul a túlterheltség ellen a legkézenfekvőbb olykor nemet mondani a főnöknek, ezzel is növelve a hatékonyságot. A hatékonyság pedig hosszútávon egyenlő a sikerrel, aminek következtében jöhet a megérdemelt előléptetés és fizetésemelés.

Sokak fejében fordulhat meg munka közben, hogy bezzeg ez vagy az a kolléga már megint mennyi dicséretet kapott, ne adj isten elő is léptették, miközben te pontosan tudod, hogy nem dolgozik annyira keményen, mint te. Könnyen állhatsz tehát érthetetlenül a dolog előtt, a tudomány most azonban megmondja, mit is csinálsz valójában rosszul. Sőt egyenesen szembesít azzal: lehet, hogy többet dolgozol, de minden bizonnyal kisebb hatásfokon, mint "az a bizonyos kolléga" - derül ki egy friss kutatás eredményeiből, melyet az Universitiy of California, Berkeley professzora Morten T. Hansen publikált új könyvében.

A több mint 5 000 ezer munkavalló bevonásával készült felmérés legfontosabb mondanivalója az, hogy

akik a legjobbak voltak munkahelyükön nem többet, hanem okosabban dolgoztak, mint mások.

Azt pedig, hogy mit jelenet "okosabban" dolgozni leginkább két, pofonegyszerűen elsajátítható pontban lehetne összefoglalni.

1. Ne a főnököt okold

Professzor Hansen egyik legfőbb tanácsa az, hogy inkább kevesebb dologra koncentráljunk nagy erővel, mintsem, hogy felapróznánk a figyelmünk, megannyi kisebb feladat között. Az oktatót a számok is igazolják, felmérései szerint sokkal jobban teljesítenek a munkában azok, akik kevés feladatra koncentrálnak nagyon erősen. Szomorú adat azonban, hogy ez mindösszesen a dolgozók 16 százalékára volt jellemző.

24 százaléknyian vannak azok, akik a főnöküket okolták azért, mert képtelenek kevés feladatra megfelelően koncentrálni. Nekik persze igazuk lehet ez ügyben, hiszen ki ne tudná pontosan, hogy a főnök az az ember, akinek mindig, minden körülmények között van egy újabb feladatat a számodra. Hansen szerint azonban

mindenkinek meg kell tanulni nemet mondani.

Azt tanácsolja tehát a munkavállalóknak, hogyha ténylegesen sok munkát visznek egy időben, és pontosan tudják, hogy egy újabb feladattal összedőlne az a bizonyos kártyavár, akkor inkább beszéljenek a főnökkel, és találjanak más megoldást. A legfontosabb tehát a kommunikáció, hiszen végeredményben a felettesnek is a lehető legnagyobb produktivitás elérése a legfőbb cél.

2. Több figyelem, kevesebb idő

A nagyobb figyelem tehát hatékonyabbá tesz a munkádban. De hogy érhető mindez el, azon túl, hogy a főnök nem áraszt el mindenféle teendővel? Hansen szerint a legjobb stratégia "a darabkák összeillesztése", ami annyit jelent, hogy találd meg az alapvető kapcsolatot aközött, amit szenvedéllyel csinálsz, és ami világos, jól meghatározható célt szolgál a munkahelyeden.

A tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik szenvedéllyel állnak munkájukhoz, azok sikeresebbek, mint azok, akiknek hiányzik ez a fajta lelkesedésük. Ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy munkát kell váltanod. Elég lehet pusztán annyi, hogy az éppen teljesítendő feladatokat új perspektívából szemléled, és megpróbálod magadban átállítani a nézőpontokat.

Persze, ha ez nem lehetséges, még mindig ott van a munkaváltás lehetősége. Ekkor azonban érdemes már a legelejétől olyan helyet keresni, ahol a szenvedélyed találkozik munkáltatód céljaival. Ez ugyanis elemi érdek minden munkában, és az alapvetése annak, hogy kiegyensúlyozott életet élhess.

(BusinessInsider)
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.09.23 11:34
“You come home, make some coffee, sit down in your armchair and all around there’s silence. Everyone...
perfekt  |  2021.09.22 15:08
Egy kis közvélemény kutatás alapján kaptam olyan választ, hogy a TT index a testtömeg indexet jelzi,...
hrdoktor  |  2021.09.20 06:46
Egyre több munkaadó mutat nyitottságot a kötetlen munkaidő bevezetése felé, ami a munkavállalók prod...
vezetoi-coaching  |  2021.09.18 21:50
Ally McBeal, 5. évad, 2 fiatal ügyvédnő beszélget szerelmi ügyekről. Jenny elmondja Ally-nek, hogy k...
legacykft  |  2021.09.17 19:37
Pezsgő, vidám, családias hangulatban telt a Legacy Alumni első összejövetele. Jó volt látni az izgat...
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz
38. hét
Szeptember 24.
Kutatók éjszakája
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?