11 °C Budapest
2 pofonegyszerű tipp, hogyan keress többet a munkádban 2018-ban

2 pofonegyszerű tipp, hogyan keress többet a munkádban 2018-ban

2018. február 6. 15:07

Tudósok szerint sokkal jobban jár az a munkavállaló, aki nagy erőbedobással összpontosít kevés feladatra , mint az, aki munkaóráinak számát növeli megannyi feladat teljesítése érdekében. Ráadásul a túlterheltség ellen a legkézenfekvőbb olykor nemet mondani a főnöknek, ezzel is növelve a hatékonyságot. A hatékonyság pedig hosszútávon egyenlő a sikerrel, aminek következtében jöhet a megérdemelt előléptetés és fizetésemelés.

Sokak fejében fordulhat meg munka közben, hogy bezzeg ez vagy az a kolléga már megint mennyi dicséretet kapott, ne adj isten elő is léptették, miközben te pontosan tudod, hogy nem dolgozik annyira keményen, mint te. Könnyen állhatsz tehát érthetetlenül a dolog előtt, a tudomány most azonban megmondja, mit is csinálsz valójában rosszul. Sőt egyenesen szembesít azzal: lehet, hogy többet dolgozol, de minden bizonnyal kisebb hatásfokon, mint "az a bizonyos kolléga" - derül ki egy friss kutatás eredményeiből, melyet az Universitiy of California, Berkeley professzora Morten T. Hansen publikált új könyvében.

A több mint 5 000 ezer munkavalló bevonásával készült felmérés legfontosabb mondanivalója az, hogy

akik a legjobbak voltak munkahelyükön nem többet, hanem okosabban dolgoztak, mint mások.

Azt pedig, hogy mit jelenet "okosabban" dolgozni leginkább két, pofonegyszerűen elsajátítható pontban lehetne összefoglalni.

1. Ne a főnököt okold

Professzor Hansen egyik legfőbb tanácsa az, hogy inkább kevesebb dologra koncentráljunk nagy erővel, mintsem, hogy felapróznánk a figyelmünk, megannyi kisebb feladat között. Az oktatót a számok is igazolják, felmérései szerint sokkal jobban teljesítenek a munkában azok, akik kevés feladatra koncentrálnak nagyon erősen. Szomorú adat azonban, hogy ez mindösszesen a dolgozók 16 százalékára volt jellemző.

24 százaléknyian vannak azok, akik a főnöküket okolták azért, mert képtelenek kevés feladatra megfelelően koncentrálni. Nekik persze igazuk lehet ez ügyben, hiszen ki ne tudná pontosan, hogy a főnök az az ember, akinek mindig, minden körülmények között van egy újabb feladatat a számodra. Hansen szerint azonban

mindenkinek meg kell tanulni nemet mondani.

Azt tanácsolja tehát a munkavállalóknak, hogyha ténylegesen sok munkát visznek egy időben, és pontosan tudják, hogy egy újabb feladattal összedőlne az a bizonyos kártyavár, akkor inkább beszéljenek a főnökkel, és találjanak más megoldást. A legfontosabb tehát a kommunikáció, hiszen végeredményben a felettesnek is a lehető legnagyobb produktivitás elérése a legfőbb cél.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 45 318 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 13,6 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 45 639 forintos törlesztőt (THM 13,95%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

2. Több figyelem, kevesebb idő

A nagyobb figyelem tehát hatékonyabbá tesz a munkádban. De hogy érhető mindez el, azon túl, hogy a főnök nem áraszt el mindenféle teendővel? Hansen szerint a legjobb stratégia "a darabkák összeillesztése", ami annyit jelent, hogy találd meg az alapvető kapcsolatot aközött, amit szenvedéllyel csinálsz, és ami világos, jól meghatározható célt szolgál a munkahelyeden.

A tanulmány bizonyítja, hogy azok, akik szenvedéllyel állnak munkájukhoz, azok sikeresebbek, mint azok, akiknek hiányzik ez a fajta lelkesedésük. Ez azonban nem jelenti szükségszerűen azt, hogy munkát kell váltanod. Elég lehet pusztán annyi, hogy az éppen teljesítendő feladatokat új perspektívából szemléled, és megpróbálod magadban átállítani a nézőpontokat.

Persze, ha ez nem lehetséges, még mindig ott van a munkaváltás lehetősége. Ekkor azonban érdemes már a legelejétől olyan helyet keresni, ahol a szenvedélyed találkozik munkáltatód céljaival. Ez ugyanis elemi érdek minden munkában, és az alapvetése annak, hogy kiegyensúlyozott életet élhess.

(BusinessInsider)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.10.03 04:31
A nőgyógyászati betegségeken kívül is vannak olyan betegségek, amelyek nőknél gyakrabban fordulnak e...
legacykft  |  2022.09.30 19:54
Albert Einstein az oxfordi egyetemen záródolgozatot készült íratni fizika szakos hallgatóival. Tanár...
perfekt  |  2022.09.28 10:30
A devizaáttérés esetei a következők lehetnek: forintról devizára való áttérés, devizáról forintr...
hrbonbon  |  2022.09.23 11:40
      Simonyi Judit ügyvezető igazgató A Spencer Stuart kutatásának eredményét mutatta be a Harv...
vezetoi-coaching  |  2022.09.20 13:11
Ez a post két közvetlenül egymás után született közvetlen Linkedin post összeforrasztása, a nagyon g...
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 3. hétfő
Helga
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?