Ebben a szakmában lehet most nagyot kaszálni: tömegeket keresnek

Ebben a szakmában lehet most nagyot kaszálni: tömegeket keresnek

Pénzcentrum
2017. november 28. 05:30

Ritkán esik szó róla, pedig igen jó karrierlehetőségeket és fizetéseket lehet elérni a gyógyszeriparban. A tévhitekkel ellentétben azonban nem csak gyógyszerészekre és vegyészekre van szüksége a szektornak. Megkerestünk néhány gyógyszergyárat, náluk milyen üres pozíciók vannak, és mekkora fizetéseket adnak.

A kereskedelem és az autóipar munkaerő-problémáiról gyakran szó esik, ahogy az ezekben a szektorokban elérhető kereseti lehetőségekről is. A gyógyszeripar ugyan jóval szűkebb terület, mint a fent említett két ágazat, dinamikus növekedése miatt azonban érdemes figyelmet fordítani rá. Övezi egyfajta misztikum is ezt az szektort, pedig a gyógyszergyárakban nem csak fehér köpenyben mászkáló vegyészek dolgoznak.

Mielőtt azonban kimondottan a munkakörökre és az elérhető fizetésekre terelnénk a szót, érdemes azt is megnézni, milyen eredményeket ért el a szektor. A Magyarországi Gyógyszergyártók Országos Szövetségének (MAGYOSZ) tagvállalatai 2016-ban 1013 milliárd forintos árbevételt értek el, aminek 82 százaléka (831 milliárd) exportból származik. A nyereség zömét azonban itthon forgatják vissza, kutatások és fejlesztések valamint beruházások formájában. Tavaly 64, idén 70 milliárd forintot költöttek beruházásokra - tudtuk meg a MAGYOSZ-tól.

Dobozforgalom alapján 50 százalék a hazai ipar részesedése, tehát nagyon leegyszerűsítve minden második gyógyszer hazai, a gyógyszerekre fordított összegnek viszont csak a 25 százaléka landol a hazai gyártóknál. Ennek egyik oka, hogy a hazai termékek olcsóbbak.

A szövetségtől azt is megtudtuk, hogy bár jó eredményeket produkál az iparág, jelentős munkaerőhiánnyal küzd, szakmunkástól a gyógyszerészig mindenkire szükség lenne.

Becslések alapján nagyjából 500 fő hiányzik a szektorból, főként műszerészekre, technikusokra, karbantartókra, gyógyszerészekre, mérnökökre és egészségügyi végzettségűekre lenne szükség.

Vannak leépítések a kisebb cégeknél, a termelési területen azonban folyamatos bővülés figyelhető meg, több a gyártósor, új laboratóriumok létesülnek, és külföldi vállalatok is érkeznek.

De pontosan, hogy is néz ki a szektor?

A termelő vállalatoknál vegyészekre, vegyészmérnökökre, minőségbiztosítási szakemberekre, analitikusokra és termelés irányítókra is szükség van, míg azoknál a leányvállalatoknál, ahol a termelés nem, csak a kereskedelmi részleg működik Magyarországon, a gyártási tevékenység értelemszerűen kiesik. Mindkét terület foglalkoztat egy orvosi osztályt, akik tudományos szempontok szerint támogatják a marketinges és értékesítési csoportok munkáját. A legkeresettebb szakemberek között vannak az orvos látogatók, feléjük a legfontosabb elvárás az egészségügyi végzettség, regisztrálhatóság. A törzskönyvezők a gyógyszerek engedélyezésével foglalkoznak, ennek a részlegnek gyógyszerészekre és vegyészekre valamint élettudományos végzettségű kollégákra van szüksége. Emellett pedig minden vállalatnál van mellékhatás-bejelentő részleg is. Egy-egy területen nem feltétlenül azonos végzettségű szakembereket alkalmaznak, azonban a bérezést illetően a különböző típusú diplomák között különbséget tesznek.

Egy frissen végzett vegyészmérnök gyártás, minőség-ellenőrzés és minőségbiztosítás terén átlagosan bruttó 300-350 ezer forint alapfizetést kap. Egy gyógyszerész azonban minőségbiztosítási területen bruttó 350-400 ezer forintot keres. Egy friss diplomás orvos 450-500 ezer forint közötti juttatási csomagra számíthat, míg egy tapasztalt orvosnak már belépési szintnél bruttó 700 ezer - 1 millió forint közötti a bére. Ez persze függ a pozíciótól is"

- mondta a Pénzcentrumnak Nagy Katalin, a Hays szakértője.

Diplomával minimum 350 ezer

A Sanofi közel 2 ezer főt foglalkoztat, a dolgozók átlag életkora pedig 45 év. Jelenleg 64 nyitott pozíció van a gyárnál, főként fizikai és mérnöki munkakörökbe, kisebb arányban raktári, logisztikai, marketing, kereskedelmi, HR, illetve vezetői pozíciókba keresnek új kollégákat.

Munkakörönként változóak a konkrét elvárások, de általánosságban elmondható, hogy a szakirányú tudás mellett a képességek és hozzáállás az, ami döntő. Proaktív, tanulni vágyó, rugalmasan gondolkodó és problémamegoldó emberek az ideális jelöltek. A gyógyszeripar erősen szabályozott iparág, emiatt mind a termelési, mind az értékesítési területen, fontos az etikai, biztonsági és minőségügyi szabályok tisztelete. Fontos az informatikai alkalmazások megfelelő szintű ismerete, és a szellemi munkakörök többségében, mivel nemzetközi cég vagyunk, ezért az angol nyelven történő kommunikáció része a mindennapjainknak"

- tudta meg a Pénzcentrum a Sanofitól.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyógyszergyártó a bérezéséről elárulta, hogy középfokú képesítés esetén bruttó 200 ezret meghaladó kezdő fizetést kínálnak, amit fizikai munkakörökben, a legtöbb esetben komoly műszakpótlék egészít ki. Felsőfokú képzettséget igénylő munkakörnél kb. 350-400 ezer forint a kezdő fizetés. Az alapbérek a folyamatosan növekednek, idén összesen 6 százalékos fizetésemelés volt a cégnél, és jövőre is emelik majd a béreket, ennek mértékét azonban még nem határozták meg pontosan.

A fizetést komoly juttatási csomag egészíti ki: a Sanofi számára kiemelten fontos a munkavállalók egészséges életmódjának a támogatása és az egészségük megőrzése, a juttatások egy része is ezt tükrözi. A juttatások közül kiemeljük az élet és balesetbiztosítást, önkéntes alapon nyugdíjpénztári konstrukciót, illetve egy átfogó orvosi szűrővizsgálati csomagot, melyet pozíciótól függetlenül minden kolléga igénybe vehet. Nagy hangsúlyt fektetünk a vállalaton belüli közösség építő tevékenységekre, sportolási és a felelős működést támogató programokra, valamint a rugalmas és kreativitást ösztönző munkahelyi légkör megteremtésére. Ezeken felül a vállalatnál eltöltött munkaviszony elismerése (pénzbeli) mellett vannak szociális alapú juttatások is"

- közölte a vállalat.

Nem csak Budapesten

A Richter Gedeon több mint 5300 főt foglalkoztat Magyarországon, a dolgozók áltagos életkora 44,3 év. Jelenleg több mint 100 nyitott pozícióval rendelkeznek, és mindhárom telephelyre, Budapestre, Debrecenre és Dorogra is keresnek szakembereket.

Szinte nincs olyan végzettség (mind közép, mind pedig felsőfokon), amelyben ne lenne állásajánlata Társaságunknak. A növekvő termelési volumen miatt kiemelkedő arányban keresünk gépkezelőket a gyógyszerkiszerelés területére, emellett a középfokú munkakörök közül kiemelkednek még a laboráns, a gyógyszeralapanyag-gyártó és a műszaki keresések (műszerész, energetikai gépkezelők). A felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök közül a termelést és az azt kiszolgáló műszaki terület munkaköreiben gépész-, illetve villamosmérnök végzettséggel vannak nyitott állások. A kutatás-fejlesztés területén a klinikai vizsgálatokhoz kapcsolódó munkákra orvos és gyógyszerész végzettséggel keresünk nagy számban kollégákat"

- tudta meg a Pénzcentrum a Richtertől.

A fizetésekről annyit árultak el, hogy igazodnak az adott munkakör munkaerő-piaci elvárásaihoz. Kiemelendő ugyanakkor, hogy a közép- és a felsőfokú végzettséget igénylő munkakörök esetében is kidolgozott szakmai karrier rendszer működik, és szívesen alkalmaznak a hosszútávon megtartó ösztönzőket (pl. részvényprogram, eléréses biztosítás). Egy ún. Szakmai Fejlődési Rendszer keretén belül pedig továbbképzésre fordítható keretet kapnak a kiemelkedően teljesítők. Minden évben emelkednek a bérek, melyet befolyásol az infláció mértéke, és a munkaerő-piaci helyzet.

Létezik éves cafeteria-keret is: rendszeres egészségügyi szűréseken vesznek részt, létezik önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás, valamint jelentős szociális és jóléti intézményrendszert biztosít a cég (pl. óvoda, uszoda, üdülők, sporttelep).

Összességében tehát elmondható, hogy valóban kiemelkedő kereseti- és karrierlehetőségeket kínál a szektor, a folyamatos fejlesztéseknek és bővítéseknek köszönhetően pedig a munkaerő-igényük egyre csak növekszik majd. Érdemes fontolóra venniük ezt az iparágat azoknak is, akik most állnak pályaválasztás vagy pályamódosítás előtt.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22