14 °C Budapest
Rommá keresheted magad, ha az angol mellett ezt a nyelvet beszéled

Rommá keresheted magad, ha az angol mellett ezt a nyelvet beszéled

Pénzcentrum
2017. június 27. 05:30

Ma már teljesen természetes, ha egy álláshirdetésben az idegennyelv-ismeretet is feltüntetik az elvárások között. Annak próbáltunk meg utánajárni, hogy mennyivel kereshet többet az, aki beszél idegen nyelvet, illetve - mivel sokszor már alap elvárás, hogy valaki jól beszéljen angolul - melyik nyelv, mennyit ér a munkaerőpiacon.

Ha egy 40 év alatti azt mondja, hogy egyáltalán nem beszél semmilyen idegen nyelven, felhúzott szemöldökkel és kétkedő tekintettel találja szembe magát, hiszen ma már alapvető elvárás egy bizonyos szintű nyelvismeret. Persze az sem mindegy, hogy milyen szintű az a nyelvtudás. A társalgási szintű angol olyan alap tudásnak számít, mint például a felhasználói szintű számítógép használat.

Egy idegen nyelv elsajátítása általában időigényes, költséges, és rengeteg energiát emészt fel. Elképesztően sokszor hallottuk már, hogy a tanulás a legjobb befektetés, de érdemes mérlegelni és jól átgondolni a nyelvtanulást, mielőtt fejest ugranál valamelyik elsajátításába, ugyanis nem térül meg minden esetben. Csak azért, mert beszélsz egy nyelvet, attól még nyilván nem fogja megemelni a főnököd a fizetésedet, ha neki ez nem hoz plusz profitot (kivéve az állami szférában, ott ugyanis minden nyelvért kapsz pótlékot, akkor is, ha a munkád során 40 évig egyszer sem lesz rá szükséged). A versenyszférában evidens, hogy csak azért fizetnek, amire szükségük van. Tehát mielőtt kitalálnád, hogy megtanulsz kínaiul, vagy hollandul, előtte nézz körbe a piacon, mekkora rá a kereslet, megéri-e időt, pénzt és energiát fordítanod rá.

A Randstad szakértői szerint általánosságban elmondható, hogy 20-30 százalékkal többet keres az, aki beszél idegen nyelvet - persze csak azokon a munkahelyeken és pozíciókban, ahol az idegennyelv-tudást elvárja a munkáltató.

Sokban függ attól is, hogy milyen területen dolgozik az illető, és mekkora szakmai tapasztalattal rendelkezik.

A szolgáltató központokban (SSC, Shared Service Center) általában az angol a munka nyelve, lévén, hogy multiról van szó. Ebben az esetben nem jelent extra tudást, ha jó az angolod. Ezért többnyire két idegen nyelv ismerete az elvárás, második nyelvnek leggyakrabban a németet, vagy a franciát kérik.

Ha egy rangsorolni szeretnénk, hogy melyik nyelvtudást iránt a legnagyobb a kereslet, akkor (az angol után) a német és a francia a második helyen áll, az olasz, a spanyol, a holland, a lengyel és a cseh pedig a harmadikon.

Vannak olyan nyelvek, amelyeket ritkán keresik, de sokat ér, ilyen a kínai, a héber és az arab. De ide sorolhatók a skandináv nyelvek is - tudta meg a Pénzcentrum a Randstad szakértőitől.

Elmondásuk szerint például egy pályakezdő, aki valamelyik skandináv nyelvvel helyezkedik el, 350-380 ezer forint közötti bruttó fizetést kap, ha ehhez még néhány éves tapasztalat is hozzájön, akkor a bére 400-450 ezer forintra emelkedik. Közben, akitől csak angolt kérnek, annak bruttó 250-300 ezer forinttól indul a fizetése (plusz juttatások), néhány éves tapasztalattal viszont már a 280-350 ezret is megkeresheti. Vezetői szinten általában már nem kérnek második nyelvet - előny lehet ugyan, de legtöbbször nem feltétel -, az ő fizetésük az SSC-szektorban bruttó 500-750 ezer forint körül mozog.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Tavaly nyáron a Mennyitkeresel.hu készített egy elemzést az elmúlt három év általuk gyűjtött adataiból, ebben arra keresték a választ, hogy egyes szektorokban mennyivel dobja meg a fizetést az idegennyelv-ismeret. Általánosságban elmondható, hogy minden szektorban magasabb bért lehet elérni azokban a pozíciókban, ahol szükség van nyelvtudásra. Ennek mértéke viszont erősen eltérő. A kutatásukból az is egyértelműen kiderült, hogy a felsőfokú nyelvtudásért sokkal jobb fizetés jár, mint a középfokúért.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy a felsőfokú nyelvtudás legjobban a bankszektorban dobja meg az amúgy sem alacsony fizetést, olyannyira, hogy akár meg is duplázhatja. A másik nagy meglepetést a vendéglátás, idegenforgalom okozhatja, ott ugyanis csak épphogy nagyobb fizetés jár a felsőfokú nyelvtudásért (igaz, itt csak a bruttó fizetések látszódnak, amely nem tartalmazza a borravalót).

A nyelvtudást leginkább az SSC-ben, majd az informatikában és a beszerzésben várják el, ezt követi a sorban a vendéglátás és idegenforgalom, a bankszektor, a nagykereskedelem, és a pénzügy.

Összességében elmondható, hogy ha nem kedvtelésből vágsz neki a nyelvtanulásnak, hanem szeretnéd, ha a tudásodat pénzben is elismernék, akkor érdemes mérlegelni, hogy (számodra) egy új idegen nyelvet kezdj el tanulni, vagy a már meglévő tudásodat emeld magasabb szintre. Emellett az is átgondolandó, hogy abban az iparágban, amelyben dolgozol (vagy dolgozni szeretnél), mely nyelvekre van igazán nagy szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
perfekt  |  2021.05.10 16:26
A közelmúltban olvashattunk arról, hogy az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06