13 °C Budapest
Lecsap a bürokrácia a londoni magyarokra: jöhet a kiutasítás

Lecsap a bürokrácia a londoni magyarokra: jöhet a kiutasítás

Pénzcentrum
2017. március 9. 15:31

Az Egyesült Királyság néhány éven belül elhagyhatja az Európai Uniót. Az ott élő uniós polgároknak, így köztük több százezer magyarnak is várhatóan el kell majd hagynia az országot a kilépés után. Ezért sokan már most állandó tartózkodási engedélyt kérnek, ezt viszont nemcsak borsos áron mérik, de még a várakozási idő is minimum több hónapig húzódik.

Korábban írtunk arról több cikket is, hogy a Brexit után az Európai Unióból érkezett munkavállalók egy részének várhatóan el kell hagynia az Egyesült Királyságot. Ez alól a magyarok sem lesznek kivételek, így sokan állandó tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, ami egyben az állampolgárság megszerzéséhez is szükséges. Ez viszont nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik.

Hogy mennyi?

Az állandó tartózkodási engedély kitöltése azonban sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A kérvény ugyanis 85 oldalból áll, ráadásul ugyanazokat a kérdéseket teszik fel benne újra és újra, sokszor egészen érthetetlen nyelvezetben.

Természetesen van egy segédlet a kitöltéshez, azonban ez már önmagában is 18 oldalas. A bürokrácia elképesztő méreteket ölt, arról nem is beszélve, hogy a kérelem leadásának igen izmos ára van. A kérvény már önmagában is 50 fontba kerül (kb. 18 ezer forint), ráadásul családtagonként 65 angol fontot kell kifizetni a kérvényezőknek (kb. 23 ezer forint).

Ez egy négytagú családnál már 310 font, vagyis nagyjából 110 ezer forint.

Persze nem mindenkinek jut ideje arra, hogy maga töltse ki a nyomtatványokat, ők ügyvédek vagy tanácsadók segítségét kérhetik ebben. Persze ez sem olcsó mulatság, ennek díjai ugyanis 200 és 1000 font között mozognak. Nem mindenki talál segítséget, ugyanis nemcsak az ár elrettentő, de sokan egész egyszerűen nem vállalják el a tartózkodási engedély kitöltését, mivel az ezzel kapcsolatos munka kész rémálom.

A megpróbáltatások azonban itt még nem érnek véget. A folyamat nem zajlik le napok vagy hetek alatt, van, aki már fél éve arra vár, hogy végre elfogadják (vagy elutasítsák) a kérelmét, ez alatt viszont semmilyen tájékoztatást nem kap az ügy állásáról. Az ügyvédek beszámolói szerint a várakozási idő egyébként minimum 4 hónapos, de sokszor ennél jelentősen hosszabb ideig tart.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Megrohamozták a hivatalokat

Az Egyesült Királyságban dolgozó EU-s polgárok szabályosan megrohamozták a kérvényekkel a hivatalokat. Olyanok is állandó tartózkodási engedélyért folyamodnak, akiknek ez korábban eszük ágában sem állt, most viszont kötelezettségüknek érzik ennek megszerzését. Jelenleg egyébként összesen 3 millió nem brit uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

A jelenlegi kérelmi formát egyébként 2015-ben vezették be, előtte a már 5 éve folyamatosan az Egyesült Királyságban élők automatikusan megkapták az állandó tartózkodási engedélyt bizonyos feltételek mellett (igazolható munkahely, banki igazolás, stb.).

(Financial Times)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?