25 °C Budapest
Lecsap a bürokrácia a londoni magyarokra: jöhet a kiutasítás

Lecsap a bürokrácia a londoni magyarokra: jöhet a kiutasítás

Pénzcentrum
2017. március 9. 15:31

Az Egyesült Királyság néhány éven belül elhagyhatja az Európai Uniót. Az ott élő uniós polgároknak, így köztük több százezer magyarnak is várhatóan el kell majd hagynia az országot a kilépés után. Ezért sokan már most állandó tartózkodási engedélyt kérnek, ezt viszont nemcsak borsos áron mérik, de még a várakozási idő is minimum több hónapig húzódik.

Korábban írtunk arról több cikket is, hogy a Brexit után az Európai Unióból érkezett munkavállalók egy részének várhatóan el kell hagynia az Egyesült Királyságot. Ez alól a magyarok sem lesznek kivételek, így sokan állandó tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, ami egyben az állampolgárság megszerzéséhez is szükséges. Ez viszont nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik.

Hogy mennyi?

Az állandó tartózkodási engedély kitöltése azonban sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A kérvény ugyanis 85 oldalból áll, ráadásul ugyanazokat a kérdéseket teszik fel benne újra és újra, sokszor egészen érthetetlen nyelvezetben.

Természetesen van egy segédlet a kitöltéshez, azonban ez már önmagában is 18 oldalas. A bürokrácia elképesztő méreteket ölt, arról nem is beszélve, hogy a kérelem leadásának igen izmos ára van. A kérvény már önmagában is 50 fontba kerül (kb. 18 ezer forint), ráadásul családtagonként 65 angol fontot kell kifizetni a kérvényezőknek (kb. 23 ezer forint).

Ez egy négytagú családnál már 310 font, vagyis nagyjából 110 ezer forint.

Persze nem mindenkinek jut ideje arra, hogy maga töltse ki a nyomtatványokat, ők ügyvédek vagy tanácsadók segítségét kérhetik ebben. Persze ez sem olcsó mulatság, ennek díjai ugyanis 200 és 1000 font között mozognak. Nem mindenki talál segítséget, ugyanis nemcsak az ár elrettentő, de sokan egész egyszerűen nem vállalják el a tartózkodási engedély kitöltését, mivel az ezzel kapcsolatos munka kész rémálom.

A megpróbáltatások azonban itt még nem érnek véget. A folyamat nem zajlik le napok vagy hetek alatt, van, aki már fél éve arra vár, hogy végre elfogadják (vagy elutasítsák) a kérelmét, ez alatt viszont semmilyen tájékoztatást nem kap az ügy állásáról. Az ügyvédek beszámolói szerint a várakozási idő egyébként minimum 4 hónapos, de sokszor ennél jelentősen hosszabb ideig tart.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Megrohamozták a hivatalokat

Az Egyesült Királyságban dolgozó EU-s polgárok szabályosan megrohamozták a kérvényekkel a hivatalokat. Olyanok is állandó tartózkodási engedélyért folyamodnak, akiknek ez korábban eszük ágában sem állt, most viszont kötelezettségüknek érzik ennek megszerzését. Jelenleg egyébként összesen 3 millió nem brit uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

A jelenlegi kérelmi formát egyébként 2015-ben vezették be, előtte a már 5 éve folyamatosan az Egyesült Királyságban élők automatikusan megkapták az állandó tartózkodási engedélyt bizonyos feltételek mellett (igazolható munkahely, banki igazolás, stb.).

(Financial Times)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.08.08 08:30
A kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény s...
hrdoktor  |  2022.08.08 06:08
A termelékenységet és a fluktuációt is erősen befolyásolja, hogy egy munkahelyen milyen a kollégák v...
coachco  |  2022.08.05 21:47
Napok óta foglalkoztat a gondolat, hogy ha el kellene képzelni a jövőt, akkor hol és hogyan képzelné...
laskainelli  |  2022.08.03 13:31
Szétesőnek tűnik a világunk. Érzelmi hullámvasutakra szállunk fel, lefelé csúszunk a negatív érzések...
vezetoi-coaching  |  2022.08.03 11:21
Akár külföldön, akár itthon, valami radikálisan mást keresel szenvedélyként, jövedelem-forrásként, m...
Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Csendes gyilkos pusztítja tömegével a magyarokat: sok apróságon múlhat, megúszod-e

A magyar felnőttek mintegy 60 százaléka fél attól, hogy élete során rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak nála.

Közösségi finanszírozás – alternatív, kockázatmentes út az üzleti célok megvalósítása felé (x)

Nincsenek könnyű helyzetben a hazai induló vagy bővülni kívánó vállalkozások: nehezen előrejelezhető egy-egy termék vagy fejlesztés várható sikere vagy megtérülése.

NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 8. hétfő
László
32. hét
Augusztus 8.
Nemzetközi Macska Nap
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?