8 °C Budapest
Lecsap a bürokrácia a londoni magyarokra: jöhet a kiutasítás

Lecsap a bürokrácia a londoni magyarokra: jöhet a kiutasítás

Pénzcentrum
2017. március 9. 15:31

Az Egyesült Királyság néhány éven belül elhagyhatja az Európai Uniót. Az ott élő uniós polgároknak, így köztük több százezer magyarnak is várhatóan el kell majd hagynia az országot a kilépés után. Ezért sokan már most állandó tartózkodási engedélyt kérnek, ezt viszont nemcsak borsos áron mérik, de még a várakozási idő is minimum több hónapig húzódik.

Korábban írtunk arról több cikket is, hogy a Brexit után az Európai Unióból érkezett munkavállalók egy részének várhatóan el kell hagynia az Egyesült Királyságot. Ez alól a magyarok sem lesznek kivételek, így sokan állandó tartózkodási engedélyért folyamodhatnak, ami egyben az állampolgárság megszerzéséhez is szükséges. Ez viszont nem is olyan egyszerű, mint ahogy elsőre hangzik.

Hogy mennyi?

Az állandó tartózkodási engedély kitöltése azonban sokkal bonyolultabb, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

A kérvény ugyanis 85 oldalból áll, ráadásul ugyanazokat a kérdéseket teszik fel benne újra és újra, sokszor egészen érthetetlen nyelvezetben.

Természetesen van egy segédlet a kitöltéshez, azonban ez már önmagában is 18 oldalas. A bürokrácia elképesztő méreteket ölt, arról nem is beszélve, hogy a kérelem leadásának igen izmos ára van. A kérvény már önmagában is 50 fontba kerül (kb. 18 ezer forint), ráadásul családtagonként 65 angol fontot kell kifizetni a kérvényezőknek (kb. 23 ezer forint).

Ez egy négytagú családnál már 310 font, vagyis nagyjából 110 ezer forint.

Persze nem mindenkinek jut ideje arra, hogy maga töltse ki a nyomtatványokat, ők ügyvédek vagy tanácsadók segítségét kérhetik ebben. Persze ez sem olcsó mulatság, ennek díjai ugyanis 200 és 1000 font között mozognak. Nem mindenki talál segítséget, ugyanis nemcsak az ár elrettentő, de sokan egész egyszerűen nem vállalják el a tartózkodási engedély kitöltését, mivel az ezzel kapcsolatos munka kész rémálom.

A megpróbáltatások azonban itt még nem érnek véget. A folyamat nem zajlik le napok vagy hetek alatt, van, aki már fél éve arra vár, hogy végre elfogadják (vagy elutasítsák) a kérelmét, ez alatt viszont semmilyen tájékoztatást nem kap az ügy állásáról. Az ügyvédek beszámolói szerint a várakozási idő egyébként minimum 4 hónapos, de sokszor ennél jelentősen hosszabb ideig tart.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Megrohamozták a hivatalokat

Az Egyesült Királyságban dolgozó EU-s polgárok szabályosan megrohamozták a kérvényekkel a hivatalokat. Olyanok is állandó tartózkodási engedélyért folyamodnak, akiknek ez korábban eszük ágában sem állt, most viszont kötelezettségüknek érzik ennek megszerzését. Jelenleg egyébként összesen 3 millió nem brit uniós állampolgár él az Egyesült Királyságban.

A jelenlegi kérelmi formát egyébként 2015-ben vezették be, előtte a már 5 éve folyamatosan az Egyesült Királyságban élők automatikusan megkapták az állandó tartózkodási engedélyt bizonyos feltételek mellett (igazolható munkahely, banki igazolás, stb.).

(Financial Times)

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
hrbonbon  |  2021.04.14 12:31
A napokban két Linkedin posztot olvastam IT recruitment témakörben, amelyek elgondolkodtattak. Az e...
perfekt  |  2021.04.12 08:32
A Kormány a T/15395. számú törvényjavaslat benyújtásával a 25 év alatti fiatalok munkaerőpiaci részv...
hrdoktor  |  2021.04.12 06:28
Más függőséggel, az alkoholizmussal vagy a szerencsejáték-függőséggel ellenétben a munkamániát nagyo...
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 16. péntek
Csongor
15. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?