Tesztelik az alapjövedelmet: kétezren kapnak pénzt munka nélkül

Tesztelik az alapjövedelmet: kétezren kapnak pénzt munka nélkül

2017. január 25. 14:32

Európa-szerte több országban indítottak kísérleteket arra, vajon hogyan hat a feltétel nélküli alapjövedelem az egyes társadalmi rétegekre. Az eddigi tapasztalatok alapján igen pozitív eredmények születtek, a dolgozók több időt tudtak szentelni a családjuknak, a munkanélküliek pedig vállalkozásba fognak. Utánajártunk, hogy nézne ki, ha Magyarországon is bevezetnék az alapjövedelmet.

Az év elején kezdődött az a kísérlet, melynek során Finnország alapjövedelmet kezdett adni 2 ezer munkanélkülinek. Havonta nagyjából 173 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak két éven keresztül, de a legtöbben nem ülnek a könnyen jött pénzen.

A hat gyerekes apuka, Juha Jarvinen például azt tervezi, hogy új vállalkozásba kezd. Korábban vállalkozóként kereste a kenyerét, de a legutóbbi próbálkozása öt évvel ezelőtt csődölt be, azóta pedig munkanélküli.

Új céget alapítok, végre megtehetem. Úgy érzem, mintha visszakaptam volna az állampolgárságomat

- mondta a Jarvinen a Business Insidernek.

Lényeges, hogy a fenti példa nem egyedülálló, korábban Hollandiában folyt hasonló kísérlet, ott viszont nemcsak munkanélküliek kaptak alapjövedelmet. A munka mellett kapott plusz juttatásnak köszönhetően kevesebb munkából is megéltek és több időt tudtak tölteni a családjukkal.

Magyarországon is bevezethetik az alapjövedelmet?

Korábban már felmerült, hogy Magyarországon is bevezessék a feltétel nélküli alapjövedelmet. A hazai bevezetést úgy képzelik el, hogy az alacsony összegű segélyeket egységesen megszüntetnék, és ezek helyett vezetnék be az alapjövedelmet. Ehhez egyébként progresszív, többsávos adórendszerre is szükség lenne, mivel a támogatás így juthatna el valójában az arra rászorulókhoz.

Az elképzelés szerint 620 ezer magyaron segíthetne az alanyi jogú alapjövedelem bevezetése.

Az elkészült tervek alapján egyébként a felnőttek 50 ezer forintot kapnának, a gyerekek pedig 25 ezret. A várandós anyukák valamivel többre, 75 ezer forintra számíthatnának, a munkaviszonnyal rendelkezőknek pedig az állam garantálná, hogy legalább 100 ezer forintot kézhez kapnak havonta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ehhez persze a kis összegű segélyek eltörlésére lenne szükség:

  • az anyasági támogatás,
  • a családi pótlék,
  • a gyes,
  • a gyed,
  • a gyermekvédelmi támogatás,
  • az ápolási díj és
  • az önkormányzati jövedelempótló támogatásokat is eltörölnék.

Ezek helyett vezetnék be az egységes alapjövedelmet. A tervezet egyébként a PM-től indult ki, a Fidesz pedig nem támogatta azt, így egyelőre nem valószínű, hogy napirendre kerülne az alapjövedelem bevezetésének kérdése Magyarországon.

A tervezet kapcsán a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, mi a véleményük az alapjövedelemről. A válaszadók közel fele (46 százalék) szerint nem rossz az elképzelés, azonban csak akkor mondana róla véleményt, ha a részleteket is ismeri. 28 százalék szerint viszont csak tovább rontana a helyzeten, viszont a válaszadók negyede szerint valós megoldást jelentene a problémákra.

Lényeges hozzátenni, hogy az olvasóink körében végzett felmérésünk nem reprezentatív.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?