17 °C Budapest

Tesztelik az alapjövedelmet: kétezren kapnak pénzt munka nélkül

2017. január 25. 14:32

Európa-szerte több országban indítottak kísérleteket arra, vajon hogyan hat a feltétel nélküli alapjövedelem az egyes társadalmi rétegekre. Az eddigi tapasztalatok alapján igen pozitív eredmények születtek, a dolgozók több időt tudtak szentelni a családjuknak, a munkanélküliek pedig vállalkozásba fognak. Utánajártunk, hogy nézne ki, ha Magyarországon is bevezetnék az alapjövedelmet.

Az év elején kezdődött az a kísérlet, melynek során Finnország alapjövedelmet kezdett adni 2 ezer munkanélkülinek. Havonta nagyjából 173 ezer forintnak megfelelő eurót kapnak két éven keresztül, de a legtöbben nem ülnek a könnyen jött pénzen.

A hat gyerekes apuka, Juha Jarvinen például azt tervezi, hogy új vállalkozásba kezd. Korábban vállalkozóként kereste a kenyerét, de a legutóbbi próbálkozása öt évvel ezelőtt csődölt be, azóta pedig munkanélküli.

Új céget alapítok, végre megtehetem. Úgy érzem, mintha visszakaptam volna az állampolgárságomat

- mondta a Jarvinen a Business Insidernek.

Lényeges, hogy a fenti példa nem egyedülálló, korábban Hollandiában folyt hasonló kísérlet, ott viszont nemcsak munkanélküliek kaptak alapjövedelmet. A munka mellett kapott plusz juttatásnak köszönhetően kevesebb munkából is megéltek és több időt tudtak tölteni a családjukkal.

Magyarországon is bevezethetik az alapjövedelmet?

Korábban már felmerült, hogy Magyarországon is bevezessék a feltétel nélküli alapjövedelmet. A hazai bevezetést úgy képzelik el, hogy az alacsony összegű segélyeket egységesen megszüntetnék, és ezek helyett vezetnék be az alapjövedelmet. Ehhez egyébként progresszív, többsávos adórendszerre is szükség lenne, mivel a támogatás így juthatna el valójában az arra rászorulókhoz.

Az elképzelés szerint 620 ezer magyaron segíthetne az alanyi jogú alapjövedelem bevezetése.

Az elkészült tervek alapján egyébként a felnőttek 50 ezer forintot kapnának, a gyerekek pedig 25 ezret. A várandós anyukák valamivel többre, 75 ezer forintra számíthatnának, a munkaviszonnyal rendelkezőknek pedig az állam garantálná, hogy legalább 100 ezer forintot kézhez kapnak havonta.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ehhez persze a kis összegű segélyek eltörlésére lenne szükség:

  • az anyasági támogatás,
  • a családi pótlék,
  • a gyes,
  • a gyed,
  • a gyermekvédelmi támogatás,
  • az ápolási díj és
  • az önkormányzati jövedelempótló támogatásokat is eltörölnék.

Ezek helyett vezetnék be az egységes alapjövedelmet. A tervezet egyébként a PM-től indult ki, a Fidesz pedig nem támogatta azt, így egyelőre nem valószínű, hogy napirendre kerülne az alapjövedelem bevezetésének kérdése Magyarországon.

A tervezet kapcsán a Pénzcentrum megkérdezte olvasóit, mi a véleményük az alapjövedelemről. A válaszadók közel fele (46 százalék) szerint nem rossz az elképzelés, azonban csak akkor mondana róla véleményt, ha a részleteket is ismeri. 28 százalék szerint viszont csak tovább rontana a helyzeten, viszont a válaszadók negyede szerint valós megoldást jelentene a problémákra.

Lényeges hozzátenni, hogy az olvasóink körében végzett felmérésünk nem reprezentatív.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem