31 °C Budapest
Újabb részletek derültek ki a járulékcsökkentésről

Újabb részletek derültek ki a járulékcsökkentésről

2016. október 27. 18:03

Csütörtökön megtartotta szokásos heti sajtótájékoztatóját Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Kovács Zoltán kormányszóvivő. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók.

A 3-as metró mellett állnak

A kormány több alkalommal arra kérte a főpolgármestert, hogy adjon egy esélyt a magyar buszoknak, ennél többet nem tudunk tenni. Minden önkormányzattól ezt fogjuk kérni, hiszen lesz támogatás hazai buszbeszerzésre, annyi magyar buszt fogunk gyártani, amennyire kereslet lesz - hangsúlyozza a miniszter. Szerinte a kormány mindent megtesz a 3-as metró sikeres felújítása érdekében, éppen tegnap szavaztak meg 137 milliárd forintot a célra.

Járulék- és szja-csökkentés?

Azt vizsgáltuk meg, hogy a magyar gazdaság az optimista és a pesszimista szcenárió mellett mekkora mozgásteret tud biztosítani a járulékcsökkentésre és a bérnyomás enyhítésére. Most egyelőre ott tartunk, hogy a mozgástérrel foglalkozunk, illetve a lehetséges kockázatokat mérlegeljük.

A kormány egy hosszútávú, több éves és több lépcsős megoldásban gondolkodik

- mondja újságírói kérdésre Lázár.

A miniszter arról is beszél, hogy a járulékcsökkentés mellett a gazdasági minisztérium a személyi jövedelemadó csökkentését is megvizsgálta, azonban azzal kapcsolatban nem akart részleteket elárulni, hogy a csomagban szerepel-e majd mindkét intézkedés. Szerinte most az a legfontosabb, hogy felmérjék a mozgástér mellett a munkaadók és a munkavállalók lehetőségeit és elvárásait. A lépések időzítéséről csak annyit árult el Lázár, hogy "2017-ben biztosan jönnek majd valamilyen intézkedések ezzel kapcsolatban".

Sok az 1,1 millió állami munkavállaló

Legalább 1,1 millió ember dolgozik az adófizetők pénzéből a 4,3 millió munkavállaló közül, ezt sokalljuk, és sokallják az adófizetők is. Vannak persze elfogadható növekedések, felvettünk például 5000 rendőrt, majd most felveszünk 2000 katonát - mondja Lázár.

Most annyit tudtunk elérni elsőként, hogy a megszűnő állami hivatalok és hatóságok átalakításával 20 százalékos állománycsökkenés lesz, ami néhány tízezer főt jelent - teszi hozzá.

A minimálbérről is volt szó

Napirenden voltak a tegnapi kormányülésen a minimálbérrel kapcsolatos kérdések, beszéltünk a szakszervezetek javaslatáról is. Számokat most nem mondanék, mert a következő hetekben-hónapokban erről is fog tárgyalni Varga Mihály a munkaadói és a munkavállalói képviseletekkel

- szögezi le Lázár János.

A szakszervezetek néhány napja kétlépcsős minimálbér-emelést kértek, melynek keretében 2017-ben 10,5 százalékkal, majd 2018-ban további 12 százalékkal emelkedne a bérminimum.

Nem lesz új vasárnapi boltzár

Nem várható, hogy a boltok ismét bezárnak vasárnap, ez egyelőre a KDNP kezdeményezése, nem a kormányé. Egyelőre arról sincs szó, hogy a nagypéntekhez hasonlóan december 24-e is munkaszüneti nap lenne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Végre lehet ferihegyi gyorsvasút

Akcióterv készül arról, melyik vidéki repülőterek állami fejlesztése kiemelt feladat. A debreceni és a kecskeméti repterek fejlesztéséről már született döntés, Kecskeméten a katonai repülőtéren egy polgári kifutó is épül.

A fentiek mellett a kormányfő azt kérte, hogy vizsgálják meg a ferihegyi repülőtér fejlesztését.

Elfogadhatatlan, hogy nincs megfelelő vasúti és közúti kapcsolat a belváros és a repülőtér között, erről hamarosan tárgyalni fog a stratégiai kabinet - mondja Lázár.

Indul a nagy vasútfejlesztés

A stratégiai kabinet jóváhagyta Magyarország kötött pályás közúti fejlesztésének koncepcióját 2016-2022 között. Ez azt jelenti, hogy a következő években 1200 milliárd forintot fog költeni a kormány vasútvonalak fejlesztésére, korszerűsítésére, vasúti járművek vásárlására, illetve helyi fejlesztésekre. Lázár felidézi, hogy legutóbb 2500 milliárdos közútfejlesztésről döntöttek. A vasúti és a közúti fejlesztések 80%-ban uniós forrásból és 20%-os hazai finanszírozásból valósulnak meg, a közútra és a vasútra összesen 3700 milliárd forintot költenek.

Minden építési engedélyt eltörölnek

Úgy döntöttünk, hogy nem csak új épületek, hanem bővítés és ráépítés esetén is eltekintünk az előzetes engedélyezéstől, ezzel érdemben módosul az építési engedélyezési szabályozás - mondja a miniszter. Vagyis a jövőben csak bejelentési kötelezettség lesz.

Módosul a kata

Az adóbürokrácia csökkentését folytatni kell, az ezzel kapcsolatos törvényjavaslatot a héten benyújthatják. Megváltoztatja a kormánya kata szabályait, jelentősen nőni fognak a kedvezmények, erről is hamarosan várható a részletes javaslat - mondja Lázár.

A járulékcsökkentésről, adócsökkentésről, béremelésről Varga Mihály a társadalmi partnerekkel egyeztetéseket kezd, ez elsősorban a munkavállalók és a munkaadók képviseletével történik majd meg. Az így kialakuló intézkedések évekre-évtizedekre meghatározhatják a magyar gazdaság sorsát - hangsúlyozza a miniszter.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
laskainelli  |  2022.06.22 15:10
A határhúzás sokak számára kihívás. Többek között azért, mert nem szeretnének kellemetlen érzéseket...
perfekt  |  2022.06.22 07:06
Az államháztartást javító különadókról döntött a kormány a 197/2022. ( VI.4.) rendelete alapján....
hrdoktor  |  2022.06.20 04:36
Az internet, az okostelefonok és a közösségi média elterjedésének köszönhetően egyre többen szenvedn...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?