Ezt tőled is kérdezték állásinterjún? Pert akaszthatsz a nyakukba

Ezt tőled is kérdezték állásinterjún? Pert akaszthatsz a nyakukba

2016. szeptember 4. 07:03

A nyugodtabb nyári időszak után ősszel mindig nagyobb az álláskeresési kedv. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogy bizony van néhány tabutéma, amire egy állásinterjún sem kérezhetnek rá.


Bár ma már viszonylag kiegyensúlyozott a munkavállalók iránti igény, nyáron azonban még mindig észrevehetően lelassulnak a toborzási folyamatok. Általában a január és a szeptember számít kiemelt időszaknak, ősszel ugyanis mindig nagyobb az álláskeresési kedv, a pályakezdők például csak ilyenkor kezdenek el állásokra jelentkezni.

Hova érdemes most jelentkezni?

A Profession álláskereső portál adatai szerint jelenleg kiemelten sok ember keresnek a munkaadók, az alábbi területeken:

  • Fejlesztő informatikus
  • Gyártás, termelés
  • Vendéglátás
  • Mérnők
  • Hegesztő
  • Értékesítő
Érezhetően megnövekedett a piac felszívó ereje. Harc van a megfelelő képzéssel és készségekkel rendelkező munkavállalókért, ezért a munkaadók is jellemzősen felgyorsítják a kiválasztási folyamatokat

- tudta meg a Pénzcentrum Sámson Dorottyától, a Profession álláspiaci szakértőjétől.

Nehéz pontosan megmondani, hogy egy ember átlagosan meddig keres most munkát, de a portál szerint amennyiben egy pályázó valóban alkalmas arra az állásra, amire jelentkezett, akkor keresni fogják, hiszen

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

2,5-szer több nyitott pozíció van a piacon, mint három évvel ezelőtt.

Mit NEM kérdezhetnek meg?

Ha már sikerül eljutnunk az állásinterjúig, akkor arra érdemes felkészülnünk. A legutóbb azt mutattuk meg, hogy a kínos kérdésekre milyen válaszokat érdemes adni. Most azonban összegyűjtöttük azokat a kérdéseket, amire egyáltalán nem is vagyunk kötelesek válaszolni.

A törvény szerint az állásinterjún a munkáltató csak olyan kérdéseket tehet fel, amelyek a munkaviszony szempontjából lényegesek. Csak olyan nyilatkozatra kötelezhetnek, illetve olyan munka-alkalmassági vizsgálatra utasíthatnak, amely nem sérti a személyiségi jogainkat, és szükséges ahhoz, hogy dolgozzunk. Az egyenlő bánásmódról szóló törvény értelmében pedig nem kérdezhetnek például korra, hovatartozásra, vallásra, vonatkozó kérdéseket sem.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?