14 °C Budapest
Embertelen körülmények között dolgoznak a fővárosi buszsofőrök

Embertelen körülmények között dolgoznak a fővárosi buszsofőrök

2016. július 5. 18:32

Embertelen körülmények között dolgoztatják a meghosszabbított útvonalon közlekedő 58-as buszra beosztott BKV-sofőröket: órákig nem könnyíthetnek magukon, nem tisztálkodhatnak, s enni is csak a buszon tudnak.

A Budafok Jégmadár utca - Újbuda Városközpont végállomások egyikén sincs sofőrök számára kialakított tartózkodó, még egy ideiglenes vécé sem. A BKK viszont megtiltja, hogy az Etele teret is érintő járatra beosztottak legalább ezen a ponton - vagy bárhol máshol - időzzenek annyit, hogy az ottani szolgálati tartózkodóban elvégezzék a dolgukat. A BKV-nál működő Egységes Közlekedési Szakszervezet azonnali intézkedést követel, s amennyiben a helyzet záros határidőn belül nem javul, a munkavédelmi hatósághoz fordul.

Ordítva tiltotta meg a Budapesti Közlekedési Központ fődiszpécsere az 58-as buszjárat egyik sofőrjének, hogy akár csak egyetlen percre megálljon bárhol is, hogy elvégezze a dolgát.

Az érintett sofőr ugyanis három egymást követő napon, de szolgálatonként mindössze egyszer elment az Etele téri BKV-pihenő mosdójába, mivel az ő járatának egyik végállomásán sincs szociális helyiség - adta hírül az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ).

Ez nemcsak szabálytalan, de különösen kegyetlen eljárás, hiszen ebben a forróságban a biztonság miatt is az átlagosnál többet kell inniuk, ezért nyilván mosdóra, vécére is többször lenne szükség - szögezi le Nemes Gábor, az EKSZ elnöke.

Az említett járművezető nem is bírta ki a hosszú utat, ezért az Etele téri pihenőben időzött annyit, hogy elvégezze a dolgát, ezért mindössze 3-4 percet késett a járata ezeken a napokon. Közvetlen felettese megértette a helyzetet, elnézte a késést, a fődiszpécser azonban nem tűri az ilyen renitens magatartást, megtiltotta a késlekedést, vagyis azt, hogy a járművezetők menet közben ugyan, de kulturált emberhez méltó körülmények között könnyítsenek magukon. Másképp viszont nem tudnak, mert a saját járatuk végállomásain erre nincs lehetőség.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az EKSZ elnöke végtelenül felháborítónak tartja a történteket és tűrhetetlennek a meghosszabbítás miatt kialakult állapotot. Nemes Gábor szerint egyre jellemzőbb, hogy miközben a munkáltató és a tulajdonos - a főváros - egyre nagyobb terhet rak a dolgozókra, nem biztosítja a feladatok teljesítéshez szükséges feltételeket.

Ez a példa jól igazolja a szakszervezet többször hangoztatott állításait: túlzóak az elvárások, s ehhez képest minimális a munkavállalók megbecsülése - véli az elnök.

Az EKSZ elvárja, hogy a BKK azonnal intézkedjen, állíttasson megfelelő pihenőt, szociális helyiséget is mindkét végállomásra. Amennyiben a fővárosi tulajdonú cég nem rendezi a helyzetet, a szakszervezet a munkavédelmi hatósághoz fordul.

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?