Kenyérkereső hallgatók: indul a nyári diákmunka-dömping

Kenyérkereső hallgatók: indul a nyári diákmunka-dömping

2016. május 31. 05:54

Hamarosan tanévzáró, és lassan a vizsgaidőszak is véget ér, miután a fiatalok egy része élvezi a nyarat, amíg még megteheti. Egy másik, és igen jelentős része viszont munkával tölti a vakációt. Így ennél nem is lehetne aktuálisabb a kérdés: kinek és miért éri meg a diákmunka? Iskolaszövetkezetet, dolgozó fiatalt, és diákokat foglalkoztató céget kérdeztünk.

Sok diák dolgozik egész évben, de a nyári szünetben gyakran még azok is vállalnak munkát, akiknek egyébként év közben nincs rá idejük. Erre az álláskereső-dömpingre már felkészültek az iskolaszövetkezetek, de még így is azt javasolják a fiataloknak, hogy június első hetében kezdjenek munkát keresni, mivel ilyenkor még nagyobb eséllyel válogathatnak a jobb, betöltetlen állások között.

A cégnek is megéri diákokat foglalkoztatni, ezzel áthidalhatják a nyári szabadságolásból adódó emberhiányt. Emellett anyagilag se járnak rosszul a fiatalokkal: ha iskolaszövetkezettel szerződik, akkor még az álláshirdetés megírásával se kell bajlódniuk, és a nappalis diákok foglalkoztatása járulékmentes.

Diákmunkát nappali tagozatos tanulók vállalhatnak, de passzív féléven 25 év alatt is lehet diákmunkát vállalni. Életkor tekintetében a magyar jogszabályoknak megfelelően 16 éves kortól szülői engedéllyel dolgozhat egy fiatal, illetve nyáron, egy hónapra már a 15 évesek is vállalhatnak munkát.

Mit és mennyiért?

"A kínált munka jellege függ a diák ambícióitól" - mondta Pataki Zoltán, az euDiákok Iskolaszövetkezet elnöke. Sokan már diákévek alatt fontosnak tartják, hogy elkezdjék építeni a karrierjüket, vannak olyanok is, akiknek pénzkereseti lehetőség miatt vonzó, és a hallgatók egy köre a "buli" miatt vállal diákmunkát, hiszen olykor fesztiválokon, és rendezvényeken dolgoznak a fiatalok.

"A diákok bére igazodik a mindenkori minimálbérhez, ez a minimum, ami a munkavégzésért jár a diákoknak" 

(jelenleg bruttó 639 forint/óra) - mondta az euDiákok elnöke. A fiatalok bére attól is függ, hogy milyen tudás szükséges a munkához. A szaktudást nem igénylő munkák után (pl. bolti kisegítő, raktári munkák, gyors éttermi pozíciók) általában bruttó 700-750 forintos órabért fizetnek.

A második típus még mindig nem igényel szakterülethez kötődő tanulmányokat, bizonyos kompetenciák viszont nélkülözhetetlenek hozzá (pl. hostess, rendezvényen kisegítői, illetve call centeres pozíciók elengedhetetlen a beszédes, barátságos, határozott személyiség).

Ezekért a feladatokért 800-950 forint jár óránként, de sok esetben ezen felül még a teljesítményarányos jutalék is kapható.

A harmadik kategóriába azok a szakmai munkák esnek, amelyekhez szükség van szaktudásra, vagy nyelvismeretre (pl. pénzügyi asszisztens, marketing asszisztens, mérnök-informatikus, fordító, stb.), ezek gyakran valós karrierépítési lehetőségek. Ebben az esetben az alapbér már bruttó 900 forinttól indul, az átlag bér viszont 1500-2000 forint között mozog.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Majd lesz, de még nincs

Idén májusban elfogadták a törvényt, miszerint a diákoknak is fizetett szabadság jár. A törvény viszont csak szeptember elsején lép hatályba, tehát a nyári munkát még nem érinti.

Diákból lett főállású

A sok pozitív példa miatt is bíznak egyre inkább a diákok munkájában a cégek. Egyikük, az Avalon Care Services például már jó ideje ad munkát a fiataloknak. "A diákok teljesítményével, rugalmasságával, lelkesedésével, valamint igényesen és felelősség tudatosan végzik a munkájukat" - mondta Nagy Vendel, az Avalon Care Services üzletág vezetője. A vállalatnak több sikertörténete van már, néhány alkalommal már az is előfordult, hogy a diákot felvették főállásba, miután végzett tanulmányaival.

Diploma után is maradna a cégnél

Varga Zsolt 2014 novembere óta egy magyar tulajdonú piacvezető cégnél dolgozik social media menedzser pozícióban, mellette az ELTE pszichológia szakán tanul. Zsolt elmondása szerint kezdetben jövedelemszerzés miatt vállalt diákmunkát, az eltelt másfél év után viszont úgy gondolja, hogy diploma után is szívesen dolgoznak a cégnél.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 9. 16:07