16 °C Budapest
Előzd meg a kollégákat: ezt mihamarabb intézd el a munkahelyen

Előzd meg a kollégákat: ezt mihamarabb intézd el a munkahelyen

2016. május 5. 14:06

Vészesen közeleg a nyár, a legtöbben pedig ilyenkor veszik ki a szabadságukat, ezért a többieket megelőzve már akár ma érdemes lehet kivenni a legjobb napokat. De hány napot vegyünk ki? Több kisebb, vagy egy hosszabb szabadság a pihentetőbb? Hogy alakulnak a hosszú hétvégék? Mikor érdemes kivenni a szabit?


Idén nem vagyunk túlságosan elkényeztetve a hosszú hétvégék tekintetében. Már nincs is túl sok hátra: 2016-ban legközelebb május 16-án hétfőn kapunk egy plusz napot, ezután pedig már csak október végén lesz egy négy napos hosszú hétvége mindenszentek alkalmából, és karácsonykor még egy extra nap.

Hogy érdemes kivenni a szabit?

A szabadságunkat úgy is beoszthatjuk, hogy sokszor keveset pihenünk, de arra is van lehetőség, hogy csak néhányszor veszünk ki hosszabb szabadságot. Érdemes tudunk, hogy a Munka Törvénykönyve szerint minden munkavállalónak jár 14 nap egybefüggő szabadság, ebbe azonban a hétvégék is beletartozhatnak. Ettől csak egyéni megállapodás esetén lehet elérni.

A hosszú szabadság után persze sokkal nehezebb visszarázódni a munkába, végigolvasni a sok beérkezett e-mailt, de a szakértők szerint egy hosszabb pihenést mindenképp érdemes beiktatni ahhoz, hogy igazán fel tudjunk töltődni.

A szabadságok hosszát mindenki a lehetőségei és az egyéni bioritmusa alapján állítja össze, vannak akiknek minimum két hét kell a feltöltődéshez, mások egy-egy nappal megtoldják a hétvégét és így rekreálódnak

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Szatmári Sándor HR szakértő, business coach.

Fontos, bárhogyan vesszük is ki a szabinkat, minden esetben érdemes a munkahelyi ügyeket magunk mögött hagyni. Ezt az időszakot a munkáltatónak vagy munkahelyi vezetőnek is tiszteletben kell tartania. Persze a vezetőknek is kijár a pihenés, főleg, hogy sok esetben kevesebbet vannak év közben a családjukkal, több stressz éri őket és nagyobb a felelősség is.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabadságunkról mindig tájékoztassuk a munkatársainkat, ügyfeleinket, partnereinket is. Lehetőség szerint a levelezőrendszerben is állítsunk be automatikus válasz e-mailt, amiben azt is megjelöljük, hogy pontosan mettől meddig vagyunk szabadságon. Érdemes tudatosan tervezni, egyeztetni a kollégákkal a szabadságot. Figyelembe kell venni a feladatainkat és a cégre jellemző csúcsidőszakokat is.

Kinek, hány nap szabadság jár?

Érdemes tisztába lennünk vele, hogy az alapszabadság egységesen mindenkinek 20 nap, ami az éveink számával folyamatosan bővül, és ehhez jönnek hozzá különböző jogcímen igénybe vehető pótszabadságok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?