18 °C Budapest

Előzd meg a kollégákat: ezt mihamarabb intézd el a munkahelyen

2016. május 5. 14:06

Vészesen közeleg a nyár, a legtöbben pedig ilyenkor veszik ki a szabadságukat, ezért a többieket megelőzve már akár ma érdemes lehet kivenni a legjobb napokat. De hány napot vegyünk ki? Több kisebb, vagy egy hosszabb szabadság a pihentetőbb? Hogy alakulnak a hosszú hétvégék? Mikor érdemes kivenni a szabit?


Idén nem vagyunk túlságosan elkényeztetve a hosszú hétvégék tekintetében. Már nincs is túl sok hátra: 2016-ban legközelebb május 16-án hétfőn kapunk egy plusz napot, ezután pedig már csak október végén lesz egy négy napos hosszú hétvége mindenszentek alkalmából, és karácsonykor még egy extra nap.

Hogy érdemes kivenni a szabit?

A szabadságunkat úgy is beoszthatjuk, hogy sokszor keveset pihenünk, de arra is van lehetőség, hogy csak néhányszor veszünk ki hosszabb szabadságot. Érdemes tudunk, hogy a Munka Törvénykönyve szerint minden munkavállalónak jár 14 nap egybefüggő szabadság, ebbe azonban a hétvégék is beletartozhatnak. Ettől csak egyéni megállapodás esetén lehet elérni.

A hosszú szabadság után persze sokkal nehezebb visszarázódni a munkába, végigolvasni a sok beérkezett e-mailt, de a szakértők szerint egy hosszabb pihenést mindenképp érdemes beiktatni ahhoz, hogy igazán fel tudjunk töltődni.

A szabadságok hosszát mindenki a lehetőségei és az egyéni bioritmusa alapján állítja össze, vannak akiknek minimum két hét kell a feltöltődéshez, mások egy-egy nappal megtoldják a hétvégét és így rekreálódnak

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Szatmári Sándor HR szakértő, business coach.

Fontos, bárhogyan vesszük is ki a szabinkat, minden esetben érdemes a munkahelyi ügyeket magunk mögött hagyni. Ezt az időszakot a munkáltatónak vagy munkahelyi vezetőnek is tiszteletben kell tartania. Persze a vezetőknek is kijár a pihenés, főleg, hogy sok esetben kevesebbet vannak év közben a családjukkal, több stressz éri őket és nagyobb a felelősség is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A szabadságunkról mindig tájékoztassuk a munkatársainkat, ügyfeleinket, partnereinket is. Lehetőség szerint a levelezőrendszerben is állítsunk be automatikus válasz e-mailt, amiben azt is megjelöljük, hogy pontosan mettől meddig vagyunk szabadságon. Érdemes tudatosan tervezni, egyeztetni a kollégákkal a szabadságot. Figyelembe kell venni a feladatainkat és a cégre jellemző csúcsidőszakokat is.

Kinek, hány nap szabadság jár?

Érdemes tisztába lennünk vele, hogy az alapszabadság egységesen mindenkinek 20 nap, ami az éveink számával folyamatosan bővül, és ehhez jönnek hozzá különböző jogcímen igénybe vehető pótszabadságok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm