13 °C Budapest
Előzd meg a kollégákat: ezt mihamarabb intézd el a munkahelyen

Előzd meg a kollégákat: ezt mihamarabb intézd el a munkahelyen

2016. május 5. 14:06

Vészesen közeleg a nyár, a legtöbben pedig ilyenkor veszik ki a szabadságukat, ezért a többieket megelőzve már akár ma érdemes lehet kivenni a legjobb napokat. De hány napot vegyünk ki? Több kisebb, vagy egy hosszabb szabadság a pihentetőbb? Hogy alakulnak a hosszú hétvégék? Mikor érdemes kivenni a szabit?


Idén nem vagyunk túlságosan elkényeztetve a hosszú hétvégék tekintetében. Már nincs is túl sok hátra: 2016-ban legközelebb május 16-án hétfőn kapunk egy plusz napot, ezután pedig már csak október végén lesz egy négy napos hosszú hétvége mindenszentek alkalmából, és karácsonykor még egy extra nap.

Hogy érdemes kivenni a szabit?

A szabadságunkat úgy is beoszthatjuk, hogy sokszor keveset pihenünk, de arra is van lehetőség, hogy csak néhányszor veszünk ki hosszabb szabadságot. Érdemes tudunk, hogy a Munka Törvénykönyve szerint minden munkavállalónak jár 14 nap egybefüggő szabadság, ebbe azonban a hétvégék is beletartozhatnak. Ettől csak egyéni megállapodás esetén lehet elérni.

A hosszú szabadság után persze sokkal nehezebb visszarázódni a munkába, végigolvasni a sok beérkezett e-mailt, de a szakértők szerint egy hosszabb pihenést mindenképp érdemes beiktatni ahhoz, hogy igazán fel tudjunk töltődni.

A szabadságok hosszát mindenki a lehetőségei és az egyéni bioritmusa alapján állítja össze, vannak akiknek minimum két hét kell a feltöltődéshez, mások egy-egy nappal megtoldják a hétvégét és így rekreálódnak

- válaszolta a Pénzcentrum megkeresésre Szatmári Sándor HR szakértő, business coach.

Fontos, bárhogyan vesszük is ki a szabinkat, minden esetben érdemes a munkahelyi ügyeket magunk mögött hagyni. Ezt az időszakot a munkáltatónak vagy munkahelyi vezetőnek is tiszteletben kell tartania. Persze a vezetőknek is kijár a pihenés, főleg, hogy sok esetben kevesebbet vannak év közben a családjukkal, több stressz éri őket és nagyobb a felelősség is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szabadságunkról mindig tájékoztassuk a munkatársainkat, ügyfeleinket, partnereinket is. Lehetőség szerint a levelezőrendszerben is állítsunk be automatikus válasz e-mailt, amiben azt is megjelöljük, hogy pontosan mettől meddig vagyunk szabadságon. Érdemes tudatosan tervezni, egyeztetni a kollégákkal a szabadságot. Figyelembe kell venni a feladatainkat és a cégre jellemző csúcsidőszakokat is.

Kinek, hány nap szabadság jár?

Érdemes tisztába lennünk vele, hogy az alapszabadság egységesen mindenkinek 20 nap, ami az éveink számával folyamatosan bővül, és ehhez jönnek hozzá különböző jogcímen igénybe vehető pótszabadságok.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18