0 °C Budapest
Ez a legdurvább munkahelyi csapda: lehet, hogy ideje felmondanod

Ez a legdurvább munkahelyi csapda: lehet, hogy ideje felmondanod

2016. április 9. 07:00

Mindenkinek lehetnek rosszabb napjai a munkahelyen. Viszont ha azt vesszük észre, hogy minden reggel gyomorgörccsel megyünk be dolgozni, és rendszeresen vagyunk a sírás határán munka közben, valószínűleg komolyabb a helyzet. Összeszedtük, mik a legégetőbb jelei annak, hogy mihamarabb állást kell váltani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
A legtöbben hajlamosak több évig egy olyan munkahelyen maradni, ahol nem érzik jól magukat. Bár mindenkinek lehetnek nehezebb napjai a munkahelyen, vannak bizonyos jelek, amik egyértelműen mutatják, ha ennél már komolyabb a probléma. Ennek kapcsán mutatjuk, milyen helyzetekben érdemes elgondolkodni a munkahelyváltáson.

Szabadidőnkben is csak a munka jár az eszünkben

A munka és a magánélet közötti egyensúly fenntartása hihetetlenül fontos. A szabadidő éppen azért van, hogy legyen időnk kikapcsolódni, relaxálni, és azzal foglalkozni, amivel szeretnénk. Ennek ellenére sokan esnek abba a hibába, hogy a munkaidő leteltével sem tudnak kikapcsolni: ugyanúgy dolgoznak, vagy a munkán jár az eszük. A munkahelyi teendőket és a stresszt pedig nem lenne szabad hazavinni, ugyanis ez akár a magánélet rovására is mehet.

Állandóan a munkahelyről panaszkodunk

Szintén egyértelmű jel, ha a barátokkal, vagy családtagokkal való beszélgetések során állandóan arról beszélünk, hogy mennyire nem szeretjük a munkánkat. Bár az adott pillanatban jó érzés lehet kibeszélni magunkból a keserűséget, hosszabb távon növelheti a szorongásunkat, ha folyton ugyanazt ismételgetjük.

Kerüljük a társaságot, és a kollégákkal való közös programokat

Természetesen mindenkinek szüksége van némi egyedüllétre, de ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán ne járjunk társaságba. Ha nem vagyunk elégedettek a munkánkkal, gyakrabban lehetünk antiszociálisak, és többször előfordulhat, hogy a kollégákkal való közös programok helyett munka után inkább hazafelé vesszük az irányt.

A félig üres poharat látjuk a félig teli helyett

Ha nem szeretjük a munkánkat, sokkal negatívabban és kritikusabban állunk hozzá. Ilyenkor jöhetnek az olyan lehúzó gondolatok, mint például:

Én soha nem fogok feljebb lépni a ranglétrán

 vagy

Már megint elrontottam

Ez a belső monológ azonban semmiképp sem visz előre bennünket, csak még stresszesebbé tesz. Ráadásul ebben a helyzetben - mivel a negatívumokra koncentrálunk - egyáltalán nem vagyunk képesek meglátni a pozitívumokat, és észrevenni a személyes fejlődést.

Beteggé tesz a munka

Nem véletlenül mondják, hogy a stressz megbetegít. A folyamatosan stresszes életmód ugyanis gyengíti az immunrendszert, így hamarabb elkapjuk a náthát, vagy valamilyen fertőzést. Emellett gyakran jelentkezhet gyomorgörcs, fejfájás, vagy egyéb testi panaszok, amik szintén jelzik, hogy valami probléma van.

Nem akarunk kimászni az ágyból

Bár a legtöbben nehezen kászálódnak ki az ágyból reggelente, ha a munkahely miatt rettegéssel ébredünk, és egyértelműen nem akarunk munkába menni, ajánlott lehet más állás után nézni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Feszültek és ingerlékenyek vagyunk

Ha nem vagyunk elégedettek a munkahelyen, gyakrabban lehetünk feszültek és ingerlékenyek. Ez pedig akár a munkatársakkal való kapcsolatra, vagy a munka minőségére is negatív hatással lehet.

Beteget jelentünk, csak hogy otthon maradhassunk

Természetesen kell a pihenés. Viszont ha a munka helyett inkább beteget jelentünk csak azért, hogy otthon maradhassunk, és véletlenül se kelljen bemennünk dolgozni, komolyabb okok is lehetnek a háttérben.

Már nem érdekel bennünket, milyen teljesítményt nyújtunk

A szorgalom hiánya és a hanyag munka az érdeklődés hiányát mutatja. Ez azonban rosszul sülhet el, hiszen ha a munkánk nem ér el egy bizonyos szintet, annak könnyen kirúgás lehet a vége.

Hétfő-szindróma

A vasárnap normál esetben még a pihenésé kellene, hogy legyen. Éppen ezért rossz jel, ha ennek ellenére feszültek vagyunk, és már előre félünk a következő héttől.

Így könnyebb a munkahelyváltás

Számos oka lehet annak, hogy új munkahely után nézünk. A rossz munkakörnyezet, az alacsony szakmai vagy anyagi megbecsülés, az unalmas feladatok vagy az előrelépési lehetőségek hiánya is indokot adhat a váltásra. A váltás azonban mindig kockázatos döntés, hiszen a megfelelő állás megtalálása nem egyszerű feladat.

Éppen ezért érdemes néhány dolgot megfogadni, ha állásváltáson törjük a fejünket:

  • Gondoljuk át, hogy biztosan akarunk-e váltani
  • Fogalmazzuk meg, miért szeretnénk váltani, és milyen munkahelyen akarunk dolgozni
  • Tervezzük meg előre a váltás időszakát
  • Folyamatosan képezzük tovább magunkat
  • Hagyjunk időt a feltöltődésre a két állás között

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.12.07 02:29
A SZILÁRD TALAJ TÖRVÉNYE a vezetőbe vetett bizalom fontosságát emeli ki. Ehhez magas szintű szakmai...
hrdoktor  |  2021.12.06 05:29
Számos munkakör hordoz magában komoly balesetveszélyt, ezért fontosak a munkahelyi elsősegélynyújtás...
perfekt  |  2021.12.05 22:05
A cikksorozat előző részében említettük, hogy számviteli beszámoló összeállítása tehát egy „folyamat...
vezetoi-coaching  |  2021.12.03 09:05
Mi találtam… amire fókuszálsz, az jön szembe… ami lent, az fent, ami belül, kívül… A múltkor egy fra...
legacykft  |  2021.11.26 18:04
„Az az érzésem, Mónika, hogy kénytelen leszek szembenézni olyan hiedelmeimmel, berögződéseimmel, szo...
NAPTÁR
Tovább
2021. december 7. kedd
Ambrus
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 7. 07:20