3 °C Budapest

Jelentősen csökkenhet a közalkalmazottak száma

2016. január 5. 18:33

Csökkenteni kell az állami szférában dolgozók számát nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV Start című műsorában.

Csepreghy elmondta: 10 millió ember él Magyarországon, amiből 4 millió ember aktív, és közülük 1 millióan dolgoznak az állami szférában (a minisztériumoktól kezdve, az egészségügyön át az oktatási rendszerig).

A fennmaradó 3 millió ember tartja el lényegében a másik 7 milliót, akiből 1 millió az államot vagy lényegében az egész működő rendszert üzemelteti, a másik 6 millió pedig inaktív: tanul, nyugdíjas vagy adott esetben munkanélküli.

Optimális foglalkoztatási szerkezet esetén - a skandináv modelleket nézve - a teljes foglalkoztatotti kör 10 százaléka dolgozna az állami szférában, a maradék 90 százalék pedig a versenyszférában - mondta el Csepreghy. Magyarország esetében az optimális szerkezet így 4 millió foglalkoztatottat és 400 ezer közalkalmazottat jelentene most.

Csepreghy szerint, ha modernizációról beszélünk, akkor az együtt jár azzal, hogy a közszféra létszámát is csökkenteni kell.

100-200 ezer embert át lehet terelni még ebben a kormányzati ciklusban a versenyszférába, de hosszú távon - 5, 10, 15 éves időintervallumon - a 10 százalék elérése sem egy irreális cél

- mondta el a miniszterhelyettes.

Ez nem jelenti azt, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, de a kormány ehhez az arányhoz akar közeledni.

Csepreghy úgy látja, hogy ha a magyar gazdaság az előző évekhez hasonlóan tud növekedni, akkor létrejönnek azok a piaci munkahelyek, ahol ezek az emberek el tudnak helyezkedni. Csak a szektorokat kell jól tudni azonosítani. A kormány úgy tud hatékony lenni, ha nagyon célzottan használja fel a fejlesztési forrásokat - tette hozzá.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Leszögezte: szabályozott és kiszámítható keretek között történhet csak az átmozgatás. A kormány számol azzal, hogy átképzésekre lesz szükség.

Lehet, hogy lesznek olyan emberek, akiknek a munkájára nem lesz szükség, mert azt a digitalizáció feleslegessé tette. Ám az ő átképzésük még mindig olcsóbb, mint egy teljesen inaktív ember képzése.

Az államtitkár azzal nyugtatott mindenkit, hogy nem küldenek el senkit, amíg nem tudják, hogy hova megy, senkit nem hagynak az út szélén. A kormánynak sem érdeke, hogy ezek az emberek az utcára kerüljenek.

Csepreghy a közfoglalkoztatási programokat is megvédte, mondván, hogy azokkal rengeteg embert sikerült kimozdítani a teljes inaktivitásból. Úgy véli, hogy ha befektetőkkel érdemben tudnak tárgyalni, és a vidék felzárkóztatása és az infrastruktúrafejlesztés sikeres, akkor megfelelő idővel ezeket az embereket át lehet terelni a klasszikus munka világába.

A műsorvezető információi szerint a minisztériumokban jelenleg 1200 fővel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2023.02.06 07:49
Kell-e tudás? És hogy szerezzük meg? És a gyerekeinknek hogyan adjuk át, ha bennünk megvan? Pláne, h...
hrdoktor  |  2023.02.06 06:28
A C-vitamin a legelső, legismertebb, legnépszerűbb táplálékkiegészítő, amely szinte minden család há...
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?