3 °C Budapest
Jelentősen csökkenhet a közalkalmazottak száma

Jelentősen csökkenhet a közalkalmazottak száma

2016. január 5. 18:33

Csökkenteni kell az állami szférában dolgozók számát nyilatkozta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese az ATV Start című műsorában.

Csepreghy elmondta: 10 millió ember él Magyarországon, amiből 4 millió ember aktív, és közülük 1 millióan dolgoznak az állami szférában (a minisztériumoktól kezdve, az egészségügyön át az oktatási rendszerig).

A fennmaradó 3 millió ember tartja el lényegében a másik 7 milliót, akiből 1 millió az államot vagy lényegében az egész működő rendszert üzemelteti, a másik 6 millió pedig inaktív: tanul, nyugdíjas vagy adott esetben munkanélküli.

Optimális foglalkoztatási szerkezet esetén - a skandináv modelleket nézve - a teljes foglalkoztatotti kör 10 százaléka dolgozna az állami szférában, a maradék 90 százalék pedig a versenyszférában - mondta el Csepreghy. Magyarország esetében az optimális szerkezet így 4 millió foglalkoztatottat és 400 ezer közalkalmazottat jelentene most.

Csepreghy szerint, ha modernizációról beszélünk, akkor az együtt jár azzal, hogy a közszféra létszámát is csökkenteni kell.

100-200 ezer embert át lehet terelni még ebben a kormányzati ciklusban a versenyszférába, de hosszú távon - 5, 10, 15 éves időintervallumon - a 10 százalék elérése sem egy irreális cél

- mondta el a miniszterhelyettes.

Ez nem jelenti azt, hogy 600 ezer embert egyből kirúgnak, de a kormány ehhez az arányhoz akar közeledni.

Csepreghy úgy látja, hogy ha a magyar gazdaság az előző évekhez hasonlóan tud növekedni, akkor létrejönnek azok a piaci munkahelyek, ahol ezek az emberek el tudnak helyezkedni. Csak a szektorokat kell jól tudni azonosítani. A kormány úgy tud hatékony lenni, ha nagyon célzottan használja fel a fejlesztési forrásokat - tette hozzá.

Leszögezte: szabályozott és kiszámítható keretek között történhet csak az átmozgatás. A kormány számol azzal, hogy átképzésekre lesz szükség.

Lehet, hogy lesznek olyan emberek, akiknek a munkájára nem lesz szükség, mert azt a digitalizáció feleslegessé tette. Ám az ő átképzésük még mindig olcsóbb, mint egy teljesen inaktív ember képzése.

Az államtitkár azzal nyugtatott mindenkit, hogy nem küldenek el senkit, amíg nem tudják, hogy hova megy, senkit nem hagynak az út szélén. A kormánynak sem érdeke, hogy ezek az emberek az utcára kerüljenek.

Csepreghy a közfoglalkoztatási programokat is megvédte, mondván, hogy azokkal rengeteg embert sikerült kimozdítani a teljes inaktivitásból. Úgy véli, hogy ha befektetőkkel érdemben tudnak tárgyalni, és a vidék felzárkóztatása és az infrastruktúrafejlesztés sikeres, akkor megfelelő idővel ezeket az embereket át lehet terelni a klasszikus munka világába.

A műsorvezető információi szerint a minisztériumokban jelenleg 1200 fővel többen dolgoznak, mint 2010-ben.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2022.11.28 06:42
Kimerült, kedvetlen, feszült, olykor felkelni sincs kedve? Csökkenő lelkesedéssel, egyre gépiesebben...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. november 27. 16:06