2 °C Budapest

Luxustemetés Magyarországon: akár 8 millióba is kerülhet

2015. november 1. 07:00

A legtöbb családnak anyagilag is rendkívül megterhelő egy temetés, vannak azonban olyanok, akik könnyedén kifizet akár több millió forintot is a végtisztesség megadásakor. Vajon mennyibe kerülhet egy igazi luxus-temetés?

Kevesen tudják, hogy léteznek kifejezetten a temetés költségeit fedező előtakarékossági formák, így nem is általános jelenség az, hogy efféleképpen spóroljunk saját temetésünkre. Egy temetés költségei rengeteg tényezőtől függnek, a kellékek díja, illetve az elvégzett munkálatok, szolgáltatások (sírásás, ravatalozás, stb.) díjának összege teszi ki - tájékoztatta a Pénzcentrumot a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI).

Évente több alkalommal is vannak 2-3 millió forintnál drágább temetések,

 a Temetkezési Intézet szerint ezek igazán drágának számítanak. A Pénzcentrum számításai szerint - ha mindent összeadunk - akár 8 millió forintot is el lehet költeni egy temetésre és a luxus-sírhelyre.

A legdrágább sírhely

A kisebb magyar településeken egy hamvasztásos temetés már 200 ezer forintból kijön, míg egy koporsós szertartás 250 ezer forintból rendezhető el. A BTI tájékoztatása szerint a fővárosban a legegyszerűbb szolgáltatások igénylése esetén is 7-800 ezer forinttal kell számolni egy-egy temetés esetén. Általánosságban elmondható, hogy a temetőkön belüli övezetek esetén a bejárathoz és a ravatalozóhoz legközelebb eső parcellák árai magasabbak, főként a jó megközelíthetőség miatt. A temetők között jelentős különbségek nincsenek, a legdrágább a Fiumei úti Sírkert, és a Farkasréti temető.

Az egyik legdrágábbnak számít az a 9 személyes kripta sírhely, melynek díja 60 évre 3 millió 377 ezer forint, ehhez hozzájön még a sírbolthely alépítmény kiépítésének költsége 2 millió 800 ezer forint. Ez az az összeg amit az ügyfélnek ki kell fizetnie ahhoz, hogy egyáltalán a birtokukba kerülhessen a sírhely.

 

A felépítmény költségét - azaz a föld feletti, fogalmazzunk így: látható síremlék - kell még hozzászámolni. Ezt már nem a BTI-n keresztül intézik, mert sírköves munka, tehát kőfaragó, sírkőkészítő vállalkozóhoz fordulnak, de tapasztalataink szerint ez is milliós nagyságrend, kb. 2-2,5 millió forint

- mondta el a Pénzcentrum megkeresésére az intézet. Ez kizárólag a sírhely költsége, még nem beszéltünk az esetleges elhalálozás betemetési költségeiről. Természetesen egy ilyen sírbolt értékesítése nagyon ritka, évente legfeljebb egy-két esetben fordul elő.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A sírhely megvásárlásán túl számolni kell tehát további költségekkel. A sírkő, a drágább kellékek, például

  • az amerikai rendszerű, kétfelé nyíló koporsó ára 380 ezer forint,
  • de nagyon magas összeget tehetnek ki a koszorúk is, akár 100 ezer forintot.

Ezekhez még további költségként jön hozzá a gyászruha, a halotti tor, a gyászmise stb - ezek ára az egyéni igények függvényében változik.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?