5 °C Budapest

Mi lesz 2400 NAV-dolgozóval? Átszervezik a hivatalt

2015. szeptember 30. 12:30

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal túl nagy létszámmal dolgozik, ezért átcsoportosítások és leépítés is várható a szervezetnél - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Azt be kell látni, hogy a 23 ezer fő egy ekkora méretű gazdaságnak és országnak nagy. Még akkor is, ha egyébként - és ebben van igazság - a magyar adóhivatal többféle adóbevételt szed be, mint egy osztrák, egy német vagy egy holland. Akkor is azt gondolom, hogy ezeket hatékonyabban lehet megoldani, nincs szükség ekkora létszámra. Takarékosabb és áramvonalasabb NAV-ot szeretnék, amelyik kisebb létszámmal és hatékonyabban tud működni - fogalmazott Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter a leépítés mértékéről még nem tudott adatot mondani. Varga Mihály azt mondta: egy kormányzati előterjesztést követően a parlament október-novemberben szavazhat a szükséges jogszabály-módosításokról.

A 2000-es évek közepén végrehajtott regionális szervezeti rendszer kiépítése idejétmúlttá vált, nincs rá szükség, meg lehet szüntetni. Ez közel 2300-2400 embert érint a NAV állományában. A bűnügyi igazgatóság megtartására szükség van, mert ez ad hatékonyságot a NAV-nak. Arra is tett javaslatot, hogy a NAV-ot integrálják sokkal szorosabban a gazdasági tárcához - részletezte a nemzetgazdasági miniszter. Javaslata szerint a NAV vezérkara része lesz a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, a mostani alelnökök helyettes államtitkárokként dolgoznának a tárca állományában.

Azt gondolom, hogy az adóhivatal felfogásának változnia kell a következő hónapokban, következő években. Az nem megy, hogy úgy történnek vizsgálatok, hogy az a hozzáállás, hogy mindenki visszaél, mindenki bűnös. Meg kell teremtenünk annak a feltételét, hogy az adóhivatal is mérlegelni tudja, hogy egy adózó, aki az elmúlt években mindig tisztességesen befizette az adóját, és soha nem élt ezzel vissza, milyen pozitív elbírását kaphat a NAV részéről, ellentétben azzal, aki a jogszabályokat kikerülte, vagy éppen adócsalást követett el - fogalmazott.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: szeretné, ha a 4 és fél millió magánszemély adóbevallását a jövőben a NAV készítené el. A cél az, hogy a vállalkozások adóvizsgálata lerövidüljön.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt tűztem ki magam elé célul, hogy az adóhivatallal megértessem, hogy ha fél éven belül nincs lezárva egy vizsgálat, akkor azt már el kell engedni. Ha fél év, tehát 180 nap alatt nem sikerül egy vizsgálatot befejezni, akkor ott valami más gond van, és inkább magával a hivatallal van a gond.

Varga Mihály hangsúlyozta: szükség van arra, hogy a kormányhivatalokban is megjelenjen a NAV.

Lesz egy olyan megoldás, amikor valaki besétál egy adott település kormányhivatalába, és valamilyen adózási problémát akar felvetni, akkor egy ottani ügyintéző, egy ottani kolléga tudja majd segíteni, hogy ennek a megoldása megtörténjen. Erre szerintem szükség van, és a NAV-ban látok arra lehetőséget, hogy a létszám-átcsoportosítással ezt a kormányhivatali munkát is el tudjuk látni.

A nemzetgazdasági miniszter szerint ez egy ügyfélszolgálati kapocs lesz a kormányhivatalok és a NAV között.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2023.02.03 17:49
A cégalapítók egyik legnagyobb kihívása, mikor a vállalat életében elérkezik az ügyvezetői szék átad...
perfekt  |  2023.02.03 09:59
A cikksorozat első részében áttekintettük a társaságiadó-információkat tartalmazó jelentés összeállí...
laskainelli  |  2023.02.01 11:21
A rohanó világunkban könnyű szétcsúszni és túlvállalni magunkat, noha ennek az lesz az ára, hogy az...
hrdoktor  |  2023.01.30 04:30
Megfelelő kommunikációval nemcsak magunkon, hanem a vállalaton is segíthetünk. [...] Bővebben!
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?