22 °C Budapest
Milliókat is fizethet az államnak, akinek nincs diplomája

Milliókat is fizethet az államnak, akinek nincs diplomája

2015. július 15. 17:30

Akik 2012 őszén kezdték el államilag támogatott tanulmányaikat, augusztus végégig kaptak haladékot diplomájuk megszerzésére. Ellenkező esetben vissza kell fizetniük az állami ösztöndíjakat. Az illetékeseket folyamatosan értesítik levélben. Ha valaki nem fizetne, többféle megoldás van arra is.

Ha valaki 2012-ben kezdte az egyetemet, de még nem diplomázott le, vissza kell fizetnie az állami ösztöndíját, kivéve egyes engedményes esetekben - olvasható a hirado.hu-n. Akár milliós összeg is lehet, amit valakinek a nyelvvizsga, vagy a szakdolgozat hiányában be kell fizetnie az államnak. Az érintettekhez folyamatosan érkeznek az értesítő levelek.

De az Oktatási Hivatal szerint van más megoldás is a fizetésen kívül. Ha valaki a nyelvvizsga hiányában nem tud lediplomázni, felmentési kérelmet adhat le, melyben igazolja, hogy épp a nyelvvizsga megszerzésén dolgozik. Így legfeljebb két félév haladékot lehet kapni, a kérelem benyújtásának határideje ez év augusztus 31-e.

Ezen kívül azok is felmentést kaphatnak, akik tartós betegség, baleset, vagy szülés miatt nem tudtak diplomázni. Ezt is kérelmezni kell, a kérelem benyújtásának határideje a határozat (például a betegség kapcsán) kézhezvételétől számított 45 nap. Végül pedig annak sem kell fizetnie, aki vállalja, hogy a képzési időnek megfelelő időtartamot Magyarországon dolgozik.

Diplomamentő program

Pont a hasonló esetek elkerülése érdekében lehet jelentkezni a Diplomamentő programba is. A hazai felsőoktatásban végzett hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiányában nem kapja meg a záróvizsga után a diplomáját, sokan pedig később sem szerzik meg az oklevelet. Egyelőre ugyan nem sok sikerrel tanulnak a nyelvvizsgáért a fiatalok.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Majdnem 8300-an léptek be eddig a Diplomamentő programba, de csak körülbelül 400 embernek sikerült nyelvvizsgát tennie májusig. A képzés ingyenes, de ha valaki önhibájából nem fejezi be, vagy nem tudja megszerezni határidőre a nyelvvizsgát, fizetnie kell. További információ a programról itt érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?