Így keresnek többet, adóznak kevesebbet a szlovákok és a románok

2015. június 29. 05:50

Nem könnyű a magyar munkavállaló élete. Míg a bérünk alacsony, sokat adózunk, magas az áfa és társasági adó. Az összehasonlításokból rendre kiderül, hogy a magyar munkavállaló kerül a legtöbbe a munkáltatójának, és ő kapja majdnem legkevesebb pénzt az adott bruttó fizetéséből.

Bár sokan tartanak attól, hogy a bevándorlók elveszik a munkájukat, azért Magyarország korántsem olyan csábító munkakörnyezet, mint hinnénk. Itt kerül a legtöbbe egy munkavállaló egy munkáltatónak, itt a legmagasabb az áfa, és az egyéb adónemek is igen megnövelik a költségeinket. Magyarország a szomszéd államok, Görögország, Oroszország, Ukrajna, valamennyi volt jugoszláv utódállam, valamint a Baltikum államainak és Albániának összehasonlításában nem mutat könnyű megélhetési lehetőségeket.

Munkabér

Ha 500 eurós bruttó (azaz 156 ezer forint körüli) átlagfizetéssel számolnánk, a kelet-európai és balkáni országok közül majdnem mi vinnénk haza a legkevesebbet - derül ki a MAZARS Adótanácsadó cég adataiból. Egyedül Bosznia-Hercegovina Szerb Köztársaság munkavállalói kapnak kézhez még nálunk is kevesebbet, az ő zsebükben körülbelül 300 euró, azaz 94 ezer forint marad havonta. A magyarok az 500 euróból csak 327 eurót, 102 ezer forintot látnak havonta.

Minimálbér

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint míg az unió legmagasabb összegű minimálbére (Luxemburgban) majdnem bruttó 600 ezer forint, addig nálunk ez az összeg 105 ezer forint. Az adatokból kiderül az is, hogy az átlagminimálbér az EU-ban 250 ezer forint körül van. A huszonkét vizsgált ország közül Magyarország az utolsók közt kullog, csak Csehországban, Litvániában, Romániában és Bulgáriában alacsonyabb a minimálbér. A legjobban a Benelux Államok lakosai járnak, Luxemburgban 1923, Belgiumban és Hollandiában pedig 1502 euró a havi minimálbér összege. Ez azt jelenti, hogy 500 ezer forint körüli a legrosszabb fizetés, amit hazavihetnek.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) pedig az egyes országok minimálbérét a vásárlóerő paritáson (egyenértékűségen) keresztül vizsgálta, azaz úgy, hogy mennyi terméket és szolgáltatást lehet vásárolni egy valutában egy másik valutához mérve, hiszen a különböző országokban eltérőek az árak. Az adatok szerint Magyarországon vásárlóerő paritáson 2,58 dollár volt a nettó minimálbér óránként 2013-ban, ettől csak az észt, a chilei, a lett és a mexikói adat maradt el. Az utolsó helyen álló mexikói bérek mindössze egy dollárt értek el óránként. A több mint 720 forintos magyar minimális órabérrel 115 ezer forintos havi fizetés adódik heti 40 óra munkával és négy héttel számolva.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

ÁFA és társasági adó

Az áfakulcs régiós átlaga 21 százalék, Magyarország régiós viszonylatban és az EU-s országok között is a legmagasabb, 27 százalékos áfakulccsal továbbra is fölényesen vezeti a felmérésben szereplő országok mezőnyét. A legalacsonyabb adókulcsot a volt Jugoszlávia utódállamaiban találjuk (Bosznia-Hercegovina: 17 százalék).

A társasági adó kulcsa Görögországban a legmagasabb, 26 százalék, rögtön a nyomában van Ausztria 25 százalékkal. A legalacsonyabb társasági adó Montenegróban van, ott 9 százalékos. Magyarországon sávos a társasági adókulcs, 10 és 19 százalék közötti. A kisebb adókulcs egy társaság 500 millió forintot meg nem haladó adóalapjára érvényes.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?