Eddig nem túl sikeres a diplomamentő program

Eddig nem túl sikeres a diplomamentő program

Pénzcentrum
2015. május 26. 05:50

Majdnem 8300-an léptek be eddig a Diplomamentő programba, de eddig csak körülbelül 400 embernek sikerült nyelvvizsgát tennie annak érdekében, hogy a vizsga hiányában beragadt oklevelét megkaphassa. A képzés ingyenes, de ha valaki önhibájából nem fejezi be, vagy nem tudja megszerezni határidőre a nyelvvizsgát, fizetnie kell.

A hazai felsőoktatásban végzett hallgatók 20-22 százaléka a nyelvvizsga hiányában nem kapja meg a záróvizsga után a diplomáját, sokan pedig később sem szerzik meg az oklevelet. Így pedig sok esetben nehezebben helyezkednek el, mint okleveles társaik.

Tavaly indult a Diplomamentő Program, melynek kertében megfelelő nyelvtudással ingyenes nyelvtanfolyam segítségével szerezhető meg a nyelvvizsga. Egyelőre majdnem 400-an mentettek - mondta el a Pénzcentrum érdeklődésére Pákozdi Szabolcs, a Diplomamentő programért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója.

A tavalyi év tapasztalatai alapján idén már csak 240, illetve 360 órás tanfolyamra lehet jelentkezni. Tavaly kisebb óraszámmal is indultak tanfolyamok, de az előzetes nyelvtudásszintekhez nem volt elegendő a meghirdetett óraszám.

Eddig 734 képzés indult a programban, majdnem 8300 fő részvételével. Ebből eddig 383-an tettek sikeres vizsgát, és váltották ki a diplomájukat.

Idén márciustól több mint ezer diák kezdte meg nyelvi tanulmányait, és további 2300 főnek lesz lehetősége csatlakozni a programhoz. Főleg azoknak lenne érdemes jelentkeznie, akik idén államvizsgáznak - hívta fel rá a figyelmet Pákozdi Szabolcs.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A jelentkezés feltételei:

 • sikeres államvizsgát tettél valamelyik hazai felsőoktatási intézményben és nincs hallgatói jogviszonyod
 • a diplomádat államilag elismert nyelvvizsga hiányában nem szerezted meg
 • legalább alapfokú B1 szintű nyelvismeret kell hozzá

Mire van szükséged a jelentkezéshez?

 • személyi igazolvány vagy útlevél
 • lakcímkártya
 • igazolás a záróvizsgáról
 • ha nyilvántartott álláskereső vagy, az erről szóló hatósági igazolás másolatát is mellékelned kell
 • ha a választott nyelvből írásbeli vagy szóbeli B2 típusú nyelvvizsgád van, a bizonyítvány másolatát is mellékelni kell

Határidő

A forrás kimerüléséig lehet jelentkezni a képzésekre. Ahogy folyamatosan jelentkeznek a programba, úgy indulnak folyamatosan a képzések.

Költségek

A képzés teljes költségét az OFA állja. Ha regisztrált álláskereső vagy, akkor az első nyelvvizsgád díját is. Legkésőbb 2016. december 31-ig kell a nyelvvizsgát letenni, azoknak, akik a márciustól induló képzéseken vesznek részt. A regisztrált álláskereső a képzés helye és a lakhelye között 90 százalékos utazási kedvezményt vehet igénybe helyközi utazási támogatásként. Nem árt tudni, hogy aki nem fejezi be a képzést önhibájából, annak ki kell azt fizetnie az OFA-nak. Ha pedig végigcsinálja a tanfolyamot, de nem tudja letenni a nyelvvizsgát, annak a képzés díjának a felét kell visszafizetnie. Az eduline információi szerint ez akár 150 ezer forint is lehet.

Képzések

 • angol, német vagy francia nyelv
 • időtartam: 240 vagy 360 órás képzés
 • intenzitás: heti 6 órától heti 20 óráig

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?