20 ezer forintos pótlékot kaphatnak a stressz miatt

20 ezer forintos pótlékot kaphatnak a stressz miatt

MTI
2015. február 21. 11:32

Stresszpótlékért küzdenek a mentőszolgálat dolgozói - írja a Népszabadság szombati számában.

A lap írása szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) érdekvédői három évvel ezelőtt fordultak bírósághoz a mentők veszélyeztetettségének elismeréséért, ha nyernek, havi húszezer forinttal egészülhet ki az átlagosan bruttó 150 ezer forintos bér.

Eddig két elsőfokú ítélet született, az első tavaly január végén, ahol elvesztették a dolgozók a pert, a döntést megfellebbezték, a másik ítélet, a pécsi viszont február elején kimondta: a mentősöket érő stressz egészségkárosító mértéke akkora, hogy jár a pótlék. A pécsi, nem jogerős döntés szerint ezt az összeget 2009-től visszamenőleg kell kamatostul kifizetne, de csak azoknak, akik kérték a bíróságtól a jogorvoslatot - írja a Népszabadság.

A fővárosi munkaügyi bíróság mellett további 18 megyei bíróságon zajlanak az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ellen a pótlékért indított perek, ám a kockázati pótlékkal érintett mintegy 6500 mentősből csak körülbelül 500-an perelnek - olvasható a lapban.

Kusper Zsolt, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségének elnöke, aki társait a pécsi bíróság előtt képviselte a lapnak elmondta: még megvárnak néhány pozitív ítéletet, és aztán a Kúriához fordulnak jogegységi döntésért. Úgy véli, hogy ezt követően talán könnyebb lesz meggyőzni a kormányzatot arról, ezt a pótlékot oda kell adni a mentésirányításban dolgozóknak és a "kocsizó" mentőknek.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs igazgatója a lap megkeresésére írásban közölte: a segítő hivatás gyakorlása során a mentődolgozó egész személyiségét használja munkaeszközként, vagyis az életmentés nemcsak testi és szellemi, hanem lelki energiát is igényel, ezért fontos a segítő szakember mentálhigiénés egyensúlyának megőrzése. Bíznak abban, hogy a bevezetett pszichológiai támogatás, a munkakörülmények javítása pozitív eredményt hoz ezen a területen is.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?