Kínos meglepetés a gyógyszertárakban - sokakat érint

2015. január 14. 11:35

Sokan meglepődtek a gyógyszertárakban az elmúlt két hétben, amikor nem tudták használni egészségpénztári kártyájukat. A pénztártagok egy része ugyanis nem azonosította magát (személyesen) december 31-ig. De mi lesz most azokkal, akik nem mentek be az ügyfélszolgálatra?

Miért kell személyesen azonosítaniuk magukat a pénztártagoknak?

Az azonosítást törvény írja elő. A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény változása miatt kell most minden, pénztártagot (pontosabban a 2013. július 1. előtt belépetteket) kötelezően átvilágítani.

Az átvilágítás a tagok személyes beazonosítását, adataik ellenőrzését, rögzítését jelenti (tehát be kell menni biztosítónk ügyfélszolgálatra, és bemutatni személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat).

A folyamat mindenkit érint, aki 2013. július 1. előtt került kapcsolatba egy pénztárral, lett pénztártag (önkéntes egészségpénztár és nyugdíjpénztár).

A pénztárakat tömörítő Stabilitás pénztárszövetség arról tájékoztatott, nem gyűjtött adatokat, és becsléseik sincsenek arról, hányan azonosították magukat év végéig. Az azonosítás jelenleg is folyamatos, hiszen az erre előírt tavaly év végi határidő nem volt jogvesztő,

az azonosítás idén is elvégezhető.

Az aktívabbak az egészségpénztári tagok voltak, hiszen közülük sokan rendszeresen igénybe veszik az egészségpénztárból finanszírozható szolgáltatásokat, és ebben nem kívántak ideiglenes fennakadást sem.

A nem azonosított pénztártagok számlái a pénzmosás elleni törvény új szabályai miatt január elsejétől ugyanis ideiglenes zárolására kerültek, mert a pénztárak csak azokról a számlákról indíthatnak utalásokat, amelynek tulajdonosa személyesen azonosította magát a pénztárnál.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,56%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az egyéni számlája időleges zárolása alatt számára a pénztárba érkezhet pénz, és az ott levő összeg hozamot is termel.

Ha valaki például a gyógyszertárban döbben rá, hogy nem tud egészségkártyájával fizetni, a legjobb, amit tehet, hogy a vásárolt egészségügyi szolgáltatást, vagy gyógyszert készpénzzel vagy bankkártyával kifizeti, és áfás számlát kér róla a pénztára nevére, saját adatai (neve, pénztári azonosítója) feltüntetése mellett. Amikor eztán megkeresi a pénztárát az azonosítás végett, be tudja nyújtani ezt a számlát is.

A beérkezett papírok feldolgozása után a pénztártag ismét gond nélkül tudja használni egészségkártyáját, valamint a pénztár az azonosítás után a tag egyéni számlájáról akadálytalanul kifizetheti gyógyszertári, orvosi, stb. számlái ellenértékét.

Az önkéntes nyugdíjpénztári tagok számára az azonosítás elmaradása nem igazán okoz érzékelhető változást, hiszen befizetéseiket a pénztárak esetükben is gond nélkül jóváírják, a számlájukon lévő összeg hozamot termel, kifizetésre pedig ott csak 10 éves tagsági jogviszony után, és akkor is csak háromévente egyszer kerülhet sor, így számukra elegendő az első ilyen kifizetés kérésekor végrehajtani a beazonosítást.

Az azonosítás mindössze néhány percet vesz igénybe. Az eljáráshoz személyes megjelenés mellett az érvényes iratok (személyi igazolvány/jogosítvány/útlevél és lakcímkártya) bemutatására, azok másolatára vagy egy nyomtatvány kitöltésére van szükség.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.01.24 15:59
  Előfordul, hogy egy bizonyos életszakaszunkban nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, nem vagyunk...
coachco  |  2023.01.23 17:52
Most, hogy így közeledek a hatvanhoz, határozottan állítom, minden kornak megvan a maga öröme, érdek...
hrbonbon  |  2023.01.23 14:33
    Simonyi Judit ügyvezető igazgató Az elmúlt évek tapasztalatait cáfolva a 2023-as év váratlan...
hrdoktor  |  2023.01.23 04:31
Manapság az emberek többsége ülő életmódot folytat, vagyis a napja nagy részét ülve tölti, ami az eg...
vezetoi-coaching  |  2023.01.20 22:51
Két videóját hoztam ide Simon Sinek-nek, amelyek szervesen összetartoznak. Millenials – „That is...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?