Jutalom a dolgozóknak: ennek mindenki örül!

Pénzcentrum
2013. október 31. 14:00

Ha egy munkahely vezetősége elégedett az ott dolgozókkal, kézenfekvő, hogy igyekszik jutalmazni a teljesítményüket. Természetesen a legjobb módszer a fizetésemelés lehet. Ám ennek nagy ára van, hiszen a munkabérnek komoly közterhei vannak, amit a munkaadónak ki kell gazdálkodnia. Korántsem egyszerű feladat ez még olyan gazdasági környezetben sem, amikor megy a szekér. Hát még válság idején! Mit tehet ilyenkor a munkaadó, hogy a dolgozói is jól járjanak, de ő se veszítsen a dolgon?

Persze megteheti, hogy adókímélő módon "feketén" zsebbe fizet, de ennek a módszernek komoly kockázatai vannak. A törvényes megoldás erre a problémára a cafetéria rendszer lehet. Ebben olyan juttatásokat (utazási bérlet, étkezési utalvány, iskolakezdési támogatás stb.) adhat a munkáltató dolgozóinak, amelyek közül ők szabadon válogathatnak. Ez a módszer ugyanakkor annak is megéri, aki adja. Mindezen juttatások fejében kedvezményesebben adózik, mintha béremeléssel jutalmazná dolgozóit.

A hazai cafeteria rendszer zászlóshajója egy plasztiklap, a Széchényi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya). A kártya kiváltása a dolgozók számára ingyenes. A kártyára idén összesen 450 ezer forintot utalhat a munkáltató, méghozzá három alszámlára. 225 ezer forint mehet a szálláshely alszámlára, 150 ezer forint a vendéglátás alszámlára és 75 ezer a szabadidő alszámlára.

A szálláshely alszámlát belföldi szálláshely, utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra fordíthatjuk. A vendéglátás alszámlát étkezésre, gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra, a szabadidő alszámlát többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használhatjuk fel.

A jelek szerint a SZÉP Kártyát megszerették az érintettek. A statisztikák szerint idén az első nyolc hónapban a teljes belföldi szállásdíj bevétel 26 százaléka, csaknem 11 milliárd forint származott a kártyabirtokosoktól. Szeptemberig 866 ezer kártyabirtokost regisztráltak a rendszerben és a kártyákat közel 50 ezer helyen lehet felhasználni. Bevezetése óta 121 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, ebből 93 milliárd forintot költöttek el a munkavállalók.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A fentiek alapján talán meglepőnek tűnik, de számtalan előnye ellenére sok munkaadó és munkavállaló nem használja a mindenki számára remek lehetőséget kínáló SZÉP Kártyát. A Pénzcentrum.hu ezért döntött úgy, hogy 2013. november 4. és 2013. november 8. között cikksorozatot közöl a SZÉP Kártyáról. Utánajárunk annak, kik és mire használják a plasztiklapot? megnézzük, miért éri meg cafeteriát adni a dolgozóknak? Milyen előnyei lehetnek az elektronikus cafeteriának?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.07 18:55
Mielőtt erre a kérdésre válaszolnék, elmesélem, hogyan is fogalmazódott meg bennem. Ahogy minden fol...
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18