16 °C Budapest

Jutalom a dolgozóknak: ennek mindenki örül!

Pénzcentrum
2013. október 31. 14:00

Ha egy munkahely vezetősége elégedett az ott dolgozókkal, kézenfekvő, hogy igyekszik jutalmazni a teljesítményüket. Természetesen a legjobb módszer a fizetésemelés lehet. Ám ennek nagy ára van, hiszen a munkabérnek komoly közterhei vannak, amit a munkaadónak ki kell gazdálkodnia. Korántsem egyszerű feladat ez még olyan gazdasági környezetben sem, amikor megy a szekér. Hát még válság idején! Mit tehet ilyenkor a munkaadó, hogy a dolgozói is jól járjanak, de ő se veszítsen a dolgon?

Persze megteheti, hogy adókímélő módon "feketén" zsebbe fizet, de ennek a módszernek komoly kockázatai vannak. A törvényes megoldás erre a problémára a cafetéria rendszer lehet. Ebben olyan juttatásokat (utazási bérlet, étkezési utalvány, iskolakezdési támogatás stb.) adhat a munkáltató dolgozóinak, amelyek közül ők szabadon válogathatnak. Ez a módszer ugyanakkor annak is megéri, aki adja. Mindezen juttatások fejében kedvezményesebben adózik, mintha béremeléssel jutalmazná dolgozóit.

A hazai cafeteria rendszer zászlóshajója egy plasztiklap, a Széchényi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya). A kártya kiváltása a dolgozók számára ingyenes. A kártyára idén összesen 450 ezer forintot utalhat a munkáltató, méghozzá három alszámlára. 225 ezer forint mehet a szálláshely alszámlára, 150 ezer forint a vendéglátás alszámlára és 75 ezer a szabadidő alszámlára.

A szálláshely alszámlát belföldi szálláshely, utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra fordíthatjuk. A vendéglátás alszámlát étkezésre, gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra, a szabadidő alszámlát többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használhatjuk fel.

A jelek szerint a SZÉP Kártyát megszerették az érintettek. A statisztikák szerint idén az első nyolc hónapban a teljes belföldi szállásdíj bevétel 26 százaléka, csaknem 11 milliárd forint származott a kártyabirtokosoktól. Szeptemberig 866 ezer kártyabirtokost regisztráltak a rendszerben és a kártyákat közel 50 ezer helyen lehet felhasználni. Bevezetése óta 121 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, ebből 93 milliárd forintot költöttek el a munkavállalók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiek alapján talán meglepőnek tűnik, de számtalan előnye ellenére sok munkaadó és munkavállaló nem használja a mindenki számára remek lehetőséget kínáló SZÉP Kártyát. A Pénzcentrum.hu ezért döntött úgy, hogy 2013. november 4. és 2013. november 8. között cikksorozatot közöl a SZÉP Kártyáról. Utánajárunk annak, kik és mire használják a plasztiklapot? megnézzük, miért éri meg cafeteriát adni a dolgozóknak? Milyen előnyei lehetnek az elektronikus cafeteriának?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?