22 °C Budapest

Jutalom a dolgozóknak: ennek mindenki örül!

Pénzcentrum
2013. október 31. 14:00

Ha egy munkahely vezetősége elégedett az ott dolgozókkal, kézenfekvő, hogy igyekszik jutalmazni a teljesítményüket. Természetesen a legjobb módszer a fizetésemelés lehet. Ám ennek nagy ára van, hiszen a munkabérnek komoly közterhei vannak, amit a munkaadónak ki kell gazdálkodnia. Korántsem egyszerű feladat ez még olyan gazdasági környezetben sem, amikor megy a szekér. Hát még válság idején! Mit tehet ilyenkor a munkaadó, hogy a dolgozói is jól járjanak, de ő se veszítsen a dolgon?

Persze megteheti, hogy adókímélő módon "feketén" zsebbe fizet, de ennek a módszernek komoly kockázatai vannak. A törvényes megoldás erre a problémára a cafetéria rendszer lehet. Ebben olyan juttatásokat (utazási bérlet, étkezési utalvány, iskolakezdési támogatás stb.) adhat a munkáltató dolgozóinak, amelyek közül ők szabadon válogathatnak. Ez a módszer ugyanakkor annak is megéri, aki adja. Mindezen juttatások fejében kedvezményesebben adózik, mintha béremeléssel jutalmazná dolgozóit.

A hazai cafeteria rendszer zászlóshajója egy plasztiklap, a Széchényi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya). A kártya kiváltása a dolgozók számára ingyenes. A kártyára idén összesen 450 ezer forintot utalhat a munkáltató, méghozzá három alszámlára. 225 ezer forint mehet a szálláshely alszámlára, 150 ezer forint a vendéglátás alszámlára és 75 ezer a szabadidő alszámlára.

A szálláshely alszámlát belföldi szálláshely, utazásszervezési szolgáltatásra, gyógyfürdő- és strandbelépőre, illetve a szálláshely-szolgáltatással egyidejűleg a szálláshelyen igénybe vehető bármely szolgáltatásra fordíthatjuk. A vendéglátás alszámlát étkezésre, gyógyfürdő- és strandbelépőre, szálláshely-szolgáltatásra, a szabadidő alszámlát többek között egészségügyi szolgáltatásokra, kulturális programokra, állatkerti és vidámparki belépőre, sport, szabadidős és wellness szolgáltatásokra, sportrendezvények részvételi díjára fürdők és élményparkok igénybevételére, szabadidős és sporteszközök kölcsönzésére, belvízi sétahajózásra, idegenvezetésre és szálláshely-szolgáltatásra használhatjuk fel.

A jelek szerint a SZÉP Kártyát megszerették az érintettek. A statisztikák szerint idén az első nyolc hónapban a teljes belföldi szállásdíj bevétel 26 százaléka, csaknem 11 milliárd forint származott a kártyabirtokosoktól. Szeptemberig 866 ezer kártyabirtokost regisztráltak a rendszerben és a kártyákat közel 50 ezer helyen lehet felhasználni. Bevezetése óta 121 milliárd forintot töltöttek fel a munkáltatók, ebből 93 milliárd forintot költöttek el a munkavállalók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A fentiek alapján talán meglepőnek tűnik, de számtalan előnye ellenére sok munkaadó és munkavállaló nem használja a mindenki számára remek lehetőséget kínáló SZÉP Kártyát. A Pénzcentrum.hu ezért döntött úgy, hogy 2013. november 4. és 2013. november 8. között cikksorozatot közöl a SZÉP Kártyáról. Utánajárunk annak, kik és mire használják a plasztiklapot? megnézzük, miért éri meg cafeteriát adni a dolgozóknak? Milyen előnyei lehetnek az elektronikus cafeteriának?

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.05.24 08:22
Mi a jó párkapcsolat titka? Sokan szeretik azt hinni, hogy az lesz boldog kapcsolat évtizedeken át,...
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?