12 °C Budapest

Így bukhatsz tízezreket a családi adókedvezményen

Pénzcentrum
2013. július 30. 05:26

Akár több tízezer forinttal is csökken a nettó fizetésük azoknak a háromgyermekes szülőknek, akiknek valamelyik gyermeke a nyár elején befejezte középiskolai tanulmányait. Ők ugyanis a júliusi jövedelmükből már csak legfeljebb azon eltartottjaik után vehetik igénybe a családi adókedvezményt, akik még közoktatási intézményben tanulnak. Ha elfelejtik jelezni a munkáltatójuknak a változást, jövő tavasszal kerülhetnek kellemetlen helyzetbe, amikor vissza kell fizetniük a nyári hónapokban érvényesített kedvezményt.

Módosítaniuk kell a júliusi hónapra vonatkozó adóelőleg-levonási nyilatkozataikat azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke júniusban befejezte a középiskolai tanulmányait. A jogszabály szerint a családi adókedvezményt azok után a gyermekek után lehet igénybe venni, akik részére a családok támogatásáról szóló törvény szerint családi pótlékot folyósítanak. A családi pótléknak két típusa van: a nevelési ellátás és az iskoláztatási támogatás. A nevelési ellátás a gyermek születésétől a tankötelezetté válása évének október 31. napjáig jár. A tankötelessé válás évének november 1-jétől már iskoláztatási támogatásnak nevezik ezt a juttatást.

KATTINTS! Családok tízezrei járnak rosszul: ki kaphat több pótlékot?

Az iskoláztatási támogatás a közoktatási intézményben folytatott tanulmányok idejére jár, legfeljebb azonban annak a tanévnek az utolsó napjáig, amelyikben a gyermek (személy) betölti a 20. életévét. A fogyatékossági támogatásra nem jogosult, de sajátos nevelési igényű kedvezményezett eltartottnál 23 év a korhatár. Azt, hogy a gyermek sajátos nevelési igényű, minden év augusztus 31-ig lehet igazolni az iskoláztatási támogatást folyósító szervnél.

Vagyis ha a középiskolás gyermek után a tanév végétől nem járt iskoláztatási támogatás, akkor a szülője július havi jövedelméből már nem vehette igénybe utána a családi kedvezményt. 

KATTINTS! Családi adókedvezmény: zavarosban halászik a kormány

Kit, milyen meglepetések érhetnek?

Induljunk ki egy háromgyermekes családból, ahol a legidősebb gyermek befejezi a középiskolát. A gyermekek utáni adókedvezmény szempontjából többféle státusza lehet.

1. Semmiben nem változik a helyzet, ha az említett gyermek érettségi után egy másik középfokú intézményben szakmát tanul. Akkor továbbra is kapja az iskoláztatási támogatást annak a tanévnek a végéig, amelyik során betölti a 20. életévét. A szeptemberben születettek után még a megkezdett tanév végéig jár a családi pótlék, így az adókedvezmény is. Ekkor havonta 33 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek utána és a testvérei után is a szülei.

2. A legbonyolultabb az a helyzet, amikor ugyanez a gyermek egyetemen tanul tovább. Ebben az esetben csak június végéig járt utána az iskoláztatási támogatás, a testvérei után pedig júliustól a kétgyermekesekre vonatkozó, alacsonyabb összegű családi pótlék jár. A szülők a júliusi jövedelmükből már nem érvényesíthetik a középiskolai tanulmányait befejező gyermekük után az adókedvezményt. Az érintetteknek júliusban nyilatkozniuk kell a munkáltatójuknak a változásról.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ebben az esetben július és augusztus hónapokra a két másik gyermekük után is csak 10-10 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetnek a jogszabályok szerint, szemben a korábbi 33-33 ezer forinttal. Vagyis az említett két hónapban összesen 92 ezer forinttal kevesebbet vonhatnak le jogszerűen az adójukból két gyermek után. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az egyetemista gyermek után korábban igénybe vehető kétszer 33 ezer forint kedvezményt, akkor július-augusztusban összességében akár 158 ezer forintot is bukhatnak az érintett szülők.

Ha a szülők nyilatkoznak a Magyar Államkincstárnak a felsőfokú intézményben tanuló gyermekük hallgatói jogviszonyáról, akkor a két másik gyermekre a nyári hónapokra visszamenőlegesen megkaphatják az emelt összegű pótlékot, mivel a család ismét háromgyermekesnek számít, csak a legidősebb után nem jár családi pótlék. Az ebben az esetben a két nyári hónapra visszamenőlegesen érvényesíthető adókedvezményt összegét a jövő tavasszal benyújtandó adóbevallásban lehet utólag érvényesíteni.

3. Az egyetemista gyermek önálló jövedelemmel rendelkezik. Ebben az esetben az említett család csak a kétgyermekeseknek járó havi 10-10 ezer forintos kedvezménnyel csökkentheti az adóját, mert ekkor már nem lehet eltartottként sem figyelembe venni az egyetemistát a családi adókedvezmény kiszámításakor. Vagyis havonta 46 ezer forinttal kevesebbet vonhatnak le az adójukból a szülők.

4. Utóbbi érvényes arra az esetre is, ha a középiskolát befejező gyermek egyáltalán nem tanul tovább, függetlenül attól, hogy van keresete vagy nincs. A testvérei után a szülei csak a kétgyermekeseknek járó, 10-10 ezer forint adókedvezményt érvényesíthetik.

Fontos tudni, hogy a munkavállalóknak kell módosítaniuk a nyilatkozatukat. Ha a dolgozó nem nyilatkozik arról, hogy kevesebb kedvezményt vegyenek figyelembe a nettó keresete kiszámításakor, akkor a munkáltatók nem tehetnek mást, mint levonják a magasabb összeget, nem okolhatók, ha nem figyelmeztetik a szükséges módosításra a dolgozójukat.

Pénzcentrum vélemény
Nagy hiányossága a családi adókedvezménynek, hogy nem veszi figyelembe "a kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond" alapigazságot, mivel a felsőfokú intézményben tanulók után már nem lehet csökkenteni az adót. Különösen nagy érvágás ez a szülőknek az idei évben, amikor drasztikusan lecsökkent azoknak a száma, akik felsőfokú intézményekben államilag támogatott képzésben tanulhatnak.

KATTINTS! Nem jött be a nagy családgyarapítási terv: itt vannak a számok

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2021.05.17 17:06
„...Példás rend, vagy jó kedély? Példás rend vagy az öröm? Van a kötelesség érzése. De mi az első kö...
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?