25 °C Budapest

Nem jött be a nagy családgyarapítási terv: itt vannak a számok

Pénzcentrum
2013. július 17. 12:04

Május végéig 5,5 százalékkal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A népességfogyás ellenben csökkent a halálozások csökkenő számának köszönhetően.

A születések száma az év mind az öt hónapjában alulmúlta az előző évit. A legnagyobb mértékű visszaesés áprilisban történt (8,8 százalékos), de a februári születésszám is jelentősen (7,9 százalékkal) volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Összességében az év első öt hónapjában 34 451 gyermek született, ami 2007-tel, 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-csökkenés ennél kisebb mértékű, 4,9 százalékos volt.

Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a halálozások száma az év mind az öt hónapjában elmaradt az előző évitől. Februárban és márciusban számottevően - átlagosan 7,3 százalékkal - kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. Különösen a májusi visszaesés volt jelentős, amikor 8,1 százalékkal kevesebb halálesetet regisztráltak. Összességében az év első öt hónapjában 5,3 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ami az előző évihez képest 3013-mal kevesebb halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve, a halálozások számának csökkenése 4,6 százalék volt.

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően az idei év első öt hónapjában ismét csökkenést mutatott. Két hónapban több, három hónapban viszont kevesebb házasságkötést anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Jelentős visszaesés volt januárban és februárban, amikor közel 12 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, ezt követte egy 7,5 százalékos emelkedés áprilisban. Összességében 2013. január-májusban 10 183 házasságot kötöttek, ami 156-tal, 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 

Úgy tűnik, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény nem hozta meg a gyermekvállalási kedv növekedését, az főként a már meglévő családoknak kedvezett, közülük is a legnagyobb mértékben a magas jövedelmű, sokgyermekeseknek. Nagy kérdés, milyen állami ösztönzőkkel lehet valóban támogatni a gyermekvállalást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Magyar Nemzet információ szerint megosztott a kormánykoalíció abban a kérdésben, mely egyéni járulékterhekből érvényesíthessék az alacsony jövedelműek a ki nem használt családi adókedvezményt. A KDNP által készített szakértői anyag a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a fideszes javaslat pedig a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék terhére terhére terjesztené ki a családi adókedvezményt. A két javaslat forrásigénye közötti különbség szakértők szerint 12-20 milliárd forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm