Nem jött be a nagy családgyarapítási terv: itt vannak a számok

Pénzcentrum
2013. július 17. 12:04

Május végéig 5,5 százalékkal kevesebb gyermek született Magyarországon, mint az előző év hasonló időszakában - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A népességfogyás ellenben csökkent a halálozások csökkenő számának köszönhetően.

A születések száma az év mind az öt hónapjában alulmúlta az előző évit. A legnagyobb mértékű visszaesés áprilisban történt (8,8 százalékos), de a februári születésszám is jelentősen (7,9 százalékkal) volt kevesebb az egy évvel korábbinál. Összességében az év első öt hónapjában 34 451 gyermek született, ami 2007-tel, 5,5 százalékkal kevesebb, mint 2012 azonos időszakában. A szökőnaphatástól megtisztított születésszám-csökkenés ennél kisebb mértékű, 4,9 százalékos volt.

Kedvező fejlemény ugyanakkor, hogy a halálozások száma az év mind az öt hónapjában elmaradt az előző évitől. Februárban és márciusban számottevően - átlagosan 7,3 százalékkal - kevesebben vesztették életüket, mint egy évvel korábban. Különösen a májusi visszaesés volt jelentős, amikor 8,1 százalékkal kevesebb halálesetet regisztráltak. Összességében az év első öt hónapjában 5,3 százalékkal csökkent az elhunytak száma, ami az előző évihez képest 3013-mal kevesebb halálozásból adódott. A szökőnaphatást is figyelembe véve, a halálozások számának csökkenése 4,6 százalék volt.

A házasságkötések száma az elmúlt évi kismértékű emelkedést követően az idei év első öt hónapjában ismét csökkenést mutatott. Két hónapban több, három hónapban viszont kevesebb házasságkötést anyakönyveztek, mint egy évvel korábban. Jelentős visszaesés volt januárban és februárban, amikor közel 12 százalékkal csökkent a házasságkötések száma, ezt követte egy 7,5 százalékos emelkedés áprilisban. Összességében 2013. január-májusban 10 183 házasságot kötöttek, ami 156-tal, 1,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. 

Úgy tűnik, hogy a gyermekek utáni adókedvezmény nem hozta meg a gyermekvállalási kedv növekedését, az főként a már meglévő családoknak kedvezett, közülük is a legnagyobb mértékben a magas jövedelmű, sokgyermekeseknek. Nagy kérdés, milyen állami ösztönzőkkel lehet valóban támogatni a gyermekvállalást.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Nemzet információ szerint megosztott a kormánykoalíció abban a kérdésben, mely egyéni járulékterhekből érvényesíthessék az alacsony jövedelműek a ki nem használt családi adókedvezményt. A KDNP által készített szakértői anyag a 10 százalékos nyugdíjjárulék, a fideszes javaslat pedig a 7 százalékos egészségbiztosítási járulék terhére terhére terjesztené ki a családi adókedvezményt. A két javaslat forrásigénye közötti különbség szakértők szerint 12-20 milliárd forint.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?