26 °C Budapest

Családok tízezrei járnak rosszul: ki kaphat több pótlékot?

Pénzcentrum
2013. július 1. 05:26

Szakmai állásfoglalást dolgozott ki a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászat Tagozat arról, mely esetekben minősül súlyosnak a gyermekkori asztma. A gyógyszeres kezeléssel szinten tartható betegség esetén elesnek a szülők az emelt összegű családi pótléktól.

Nagy visszhangot váltott ki az elmúlt hónapokban, hogy az asztmás beteg gyermekek nagy többsége számára nem állítanak ki emelt összegű családi pótlékra jogosító igazolásokat az orvosok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) ennek ellenére állítja: nem vette el a beteg gyermekektől az emelt összegű családi pótlékot. A pótlékra - hasonlóan a korábbi szabályozáshoz - továbbra is a gyermekek mindennapi életében napi problémát okozó, a gyermek és a család számára komoly betegségterhet jelentő betegség és fogyatékosság biztosít jogot.

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság hangsúlyozza: a rendelet asztmával kapcsolatos pontosítása a gyermek tüdőgyógyász szakma kifejezett kérésére történt. A szakma álláspontja az, hogy az asztmás gyermekek többsége, amennyiben a gyermek az orvosi utasítást követve használja azokat a készítményeket, melyeket a szakorvos elrendel számára, akkor a rendszeres szakmai kontroll mellett teljes értékű, tünetmentes életet élhet. Minden egyéb esetben, amikor a betegség súlyossága nagyobb terhet ró a családra, a család jogosult az emelt családi pótlékra.

A magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló 5/2003. (II. 19.) ESZCSM rendelet szerint a gyermekkori asthma bronchiale J45.0-J45.9 BNO-kód alatti súlyos formái jogosítanak magasabb összegű családi pótlékra. Ugyanakkor a jogszabály nem határozza meg, mely esetekben van szó súlyos asztmáról.

Ennek megítéléséhez szakmai állásfoglalást dolgozott ki nemrégiben a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászat Tagozat. A dokumentumot mind az Egészségügyi Szakmai Kollégium Tüdőgyógyászat Tagozata, mind a felnőtt- és gyermek regionális tüdőgyógyász szakfelügyelő főorvosok jóváhagyták - hangsúlyozza az egészségügyi államtitkárság.

A szakmai grémium 6 éves kor felett azon gyermekek esetében javasolja az emelt összegű családi pótlék megállapítását, akik kombinációs kezelés mellett sem kontrollált betegek, vagy akiknek a vizsgálatot megelőző évben legalább 2 alkalommal intézeti elhelyezést és szisztémás szteroidot igénylő dokumentált asztmás fellángolásuk volt. A kombinációs kezelés a GINA IV. lépcsőnek megfelelően közepes vagy magas dózisú inhalációs kortikoszteroid (ICS) mellé adott második kontroller, azaz nyújtott hatású béta2 agonista (LABA) vagy leukotrién receptor antagonista (LTRA) vagy nyújtott hatású theophyllin származék (SRTH) alkalmazását jelenti.

A nem kontrollált állapot a vizsgálatot megelőző négy hetet figyelembe véve az alábbi paraméterek közül legalább három dokumentált megléte alapján mondható ki:

a. nappali tünetek hetente több mint kettő alkalommal jelentkeznek
b. bármilyen gátoltság a fizikai aktivitásban
c. bármilyen asztmás éjszakai tünet megléte, illetve felébredés asztma miatt
d. rohamoldó használat több, mint 2-szer/hét
e. légzésfunkcióban a FEV1 és/vagy a FEF25-75 konzekvens csökkenése (érték <80%).

Hat éves életkor alatt, amikor légzésfunkció rutinszerűen még nem végezhető, az a gyermek jogosult emelt összegű családi pótlékra, akinek kombinációs kezelés mellett havonta legalább 2 alkalommal dokumentáltan soron kívüli ellátást igénylő obstruktív tünete van, ezért a gyermeket a szülő nem tudja közösségbe adni. A visszatérő tünetek tényét a háziorvosnak kell hitelt érdemlően igazolnia.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ki jogosult közgyógyellátásra?

Az EMMI szerint a szociális rászorultság alapján igénybe vehető támogatásokat, kedvezményeket - az alapösszegű családi pótlékot, az utazási kedvezményt, a közgyógyellátást, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, a három vagy többgyermekesek számára biztosított további kedvezményeket - nem érinti a szabályozásváltozás.

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerint alanyi jogcímen jogosult közgyógyellátásra egyebek között az, aki, vagy aki után szülője vagy eltartója magasabb összegű családi pótlékban részesül.

Normatív jogcímen jogosult közgyógyellátásra az, akinek esetében a havi rendszeres gyógyító ellátásnak az egészségbiztosítási szerv által elismert térítési díja (a rendszeres gyógyító ellátás költsége) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 10 százalékát meghaladja, feltéve hogy a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedül élő esetén 150 százalékát.

Méltányossági jogcímen az a szociálisan rászorult személy is jogosult közgyógyellátásra, akinek esetében a települési önkormányzat rendeletében meghatározott feltételek fennállnak. Az önkormányzat rendeletében az egy főre számított havi családi jövedelemhatárt úgy kell szabályozni, hogy nem lehet jogosultsági feltételként előírni az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 százalékánál, egyedül élő esetén annak 200 százalékánál alacsonyabb jövedelmet, továbbá a havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértékeként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 százalékát meghaladó összeget. A szociális rászorultság további feltételeit az önkormányzat a helyi viszonyoknak megfelelően szabályozza.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. szeptember 29. 14:53
A Portik-interjú leállítása és folytatásának megakadályozása után a börtönparancsnokság most nem ado...
Holdblog  |  2023. szeptember 29. 13:42
A HOLD Alapkezelő Privát Vagyonkezelési üzletága új munkatárssal bővül. Leendő Privátbankárt keresün...
Bankmonitor  |  2023. szeptember 29. 12:56
Számos házaspár keresi fel a Bankmonitort azzal a kérdéssel, hogy mikorra érdemes időzíteniük a Baba...
MNB Intézet  |  2023. szeptember 29. 11:13
A racionális várakozásokon alapuló pénzügyi modellek nem képesek magyarázni a részvényárak előrejele...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 29. péntek
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Kutatók éjszakája
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM