Nem lát túl Varga a saját bankszámláján: ő tényleg nem fizeti meg az új adót

Pénzcentrum
2013. június 27. 13:30

Varga Mihály szerint lehet találni olyan bankot, aki nem hárította át a tranzakciós illetéket. Az ő keresetével ez igaz is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Érdekesen zajlott az adóemelő javaslatról szóló záróvita az Országgyűlésben. Az ellenzék oldaláról először a szocialista Lamperth Mónika szólalt fel. Módosító indítványában azt javasolta, hogy a dolgozók munkabére, valamint a nyugdíjkifizetés legyen mentes a tranzakciós illetékfizetés alól. Azt is sérelmezte, hogy az állampolgárok fizetik meg a tranzakciós illetéket, az ellenzéki képviselőasszony elmondása szerint rendszeresen kap arról sms-t, hogy a bank leemelte az adott tranzakciós illeték összegét.
Több felszólaló nem jelentkezett, ezért lezárták a záróvitát. Az elhangzottakra Varga Mihály reagál.

Fontosabb részletek

  • Döntött a Parlament az augusztus elsejétől életbe lépő adóemelésekről
  • Emelkedik a tranzakciós illeték, a vállalatok telefonadója, a bányajáradék, EHO-t kell fizetni a kamatjövedelmekre (persze vannak kivételek)
  • A kormány beszedi az elmaradt pénzügyi tranzakciós illetékbevételt, egy 75 milliárd forintos pótbefizetéssel
  • Varga Mihály a záróvitában erről nem szólt


A szocialista képviselőasszonynak Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt javasolta, hogy ha a bank átterhelte a tranzakciós illetéket, akkor váltson pénzintézetet, Magyarországon több mint 50 bank van.

Átlagkeresettel nem lehet megúszni az új adót

Varga Mihály tehát nem találkozott azzal, hogy az összes magyarországi nagybank áthárította a tranzakciós illetéket. Sőt, épp ma számoltunk be arról, hogy az MKB már az adóemelésnek megfelelő díjtétellel számol. Ez talán azért lehet, mert Varga Mihály fizetése és megtakarítása elegendő egy olyan prémium számla fenntartásához, amivel valóban ingyenesek ezek az utalások, de az átlagkeresetnek számító 225 600 forintos bruttóval ez szinte lehetetlen. Az ország lakosságának tehát túlnyomó része fizeti az új adót, és valószínűleg az emelés után a nagyobb összeget.

Miért hiheti azt a miniszter, hogy nem hárítja át a bankok többsége a tranzakciós illetéket?

A miniszterek fizetése havonta bruttó 1 101 900 forint. Többségük emellett országgyűlési képviselőként is tevékenykedik, ezért a munkáért további bruttó 231 900 forintot kapnak. Az illetmény összege a kormany.hu oldalon közzétett információk szerint a kormányváltás óta változatlan. Ez havonta összesen bruttó 1 333 800 (éves szinten több mint 16 millió) forint.

Varga konkrétan havi nettó 1 005 639 forintot keres, hiszen 4 gyereke miatt adókedvezményben is jócskán részesül. Ilyen fizetéssel már tényleg van ingyenes számlacsomag. A BankRáció.hu kalkulátorával megnéztük, hogy például a K&H kínál olyan prémium számlát, amivel még a havi 10 készpénzfelvét is ingyenes. De több bank is kínál az ilyen keresettel rendelkezőknek nagyon olcsó számlát. A Budapest Bank prémium számlája esetén is csak a készpénzfelvételért kell minimális díjat fizetni, hasonló a Raiffeisen prémium terméke is. 

KATTINTS! Így keresnek 7 milliót pluszmunka nélkül a kormány emberei

Ha az átlagkeresettel nézünk körül ugyanezen az oldalon máris más a helyzet, egy nagyobb bank sincs, aki ne hárította volna át a tranzakciós illetéket ebben a szegmensben, tehát a legtöbb magyar fizeti a tranzakciós illetéket a magas keresetű miniszterekkel ellentétben. Már sokkal kevesebb számú utalás és készpénzfelvét mellett is, közel kétszeresébe kerül a legolcsóbb számla a bankoknál, ha nincs több százezres jóváírásunk. Valószínűleg vargának nem ilyen csomagja van.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 23. vasárnap
Zelma, Rajmund
3. hét
Január 23.
Kaposvár napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?