Újabb magyar celeb nyit éttermet: a képernyőről is lekerült

Pénzcentrum
2013. július 20. 13:02

Valószínűleg rengetegen omlottak össze a nyáron, hogy nem mulattat már minket Házibuli Attila, de az éttermének beindítása miatt le kellett mondania a világot jelentő deszkákról. Az új vállalkozására eddig több tízmillió forintot költött, de még így sem ő a főbefektető, hiszen eddig több mint 200 millióba került a vállalkozás - mondta el a Borsnak Tilinger Attila.

Az étterem kedvéért lemondott a műsoráról Házibuli Attila, de szerencsére az új helyen is imád sürögni-forogni. Nem ő az első, aki inkább ételeivel akarja elkényeztetni vendégeit, mintsem zenei tudásával. Bangó Margit cigányos konyhája azonban nem látott meg sok telet. A hely pár hónapja csődbe ment, pedig kifejezetten alacsony áron kínálta az ételeit.

Egy kis bemelegítő azoknak, akik este nem enni készülnek:

Te is fejlesztenéd a vállalkozásod?

Látszólag egyszerű számítással elvégezhető a kis- és középvállalkozók (kkv) besorolása annak eldöntéséhez, hogy részt vehetnek-e a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjában, ám az érvényes jogi szabályozás számos buktatót rejt főként a kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszonyban álló társaságok számára - hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Az egyre közelgő augusztus végi hiteligénylési határidő miatt is fontos, hogy minden érintett pályázó tisztában legyen a sikeres hiteligénylést megalapozó megfelelő besorolás szabályairól. A kis és középvállalkozásokról szóló törvény szerinti önminősítésre korábban szinte kizárólag adózási, vagy pályázati okokból volt szükség, most azonban előtérbe kerülhet a hiteligénylés feltételeinek való megfelelés szempontja is. Emiatt számos olyan vállalkozás is végez önminősítést, amelynek ebben korábban semmilyen gyakorlata nem volt.

A BDO eddigi tapasztalatai szerint kevesen tudják, hogy adataikhoz a partnervállalkozásaik részarányos mutatóit is hozzá kell számítani. Ezek olyan vállalkozások, amelyekben legalább 25 és legfeljebb 50 százalékos mértékű részesedéssel rendelkeznek. 50 százalékos részesedés felett már kapcsolódó vállalkozói viszony állapítható meg. Kapcsolódó vállalkozási viszony esetében pedig a mutatókat nem részarányosan, hanem teljes egészében kell összeadni. Számos esetben figyelmen kívül hagyják azt is, hogy a mutatók számítása során mérlegfőösszegükhöz, árbevételükhöz és létszámadatukhoz nem csupán a belföldi, hanem a külföldi kapcsolódó vagy partnervállalkozásuk adatait is hozzá kell számítani.

KATTINTS! Nesze neked egyszerű állam! Mire várnak Vargáék?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annak eldöntése, hogy valamely társaság kapcsolódó vagy partnervállalkozásnak minősül-e, szintén igényel némi jártasságot. A számviteli törvénnyel szemben ugyanis a kkv-król szóló törvény alapján nem csupán közvetlenül jöhet létre kapcsolódó vagy partnervállalkozási viszony, hanem közvetetten, például egy már fennálló kapcsolódó vállalkozási viszonyon keresztül is. Emellett az azonos tulajdonosi kör is kapcsolódó vállalkozói viszonyhoz vezethet.

Az MNB termékfeltétele egyértelműen meghatározza, hogy a hitelt azok a KKV besorolású társaságok vehetik igénybe, amelyek nem minősülnek pénzügyi intézménynek, illetve pénzügyi intézmény, hitelintézet kapcsolt vállalkozásának. A törvényi szabályozás ugyanakkor azokat a cégeket is kizárja a pályázók közül, amelyekben az állam vagy valamely helyi önkormányzat birtokolja a részesedések legalább 25 százalékát: ezek ugyanis a definíció szerint nem számítanak KKV vállalkozásnak.

A megfelelő kapcsolódó és partnervállalkozási viszony megállapításán túl ugyancsak nehézséget okozhat a minősítés során az úgynevezett "kétéves szabály" alkalmazása. Eszerint valamely vállalkozás csak akkor szerzi meg a KKV szerinti besorolást, ha két egymást követő beszámolási időszak adatai alapján is mikro-, kis-, vagy középvállalkozásnak minősül.

Az MNB termékfeltételein kívül a vállalkozások arra is számíthatnak, hogy a sikeres hiteligényléshez a folyósító bank további bírálati feltételeinek is meg kell felelniük. A kereskedelmi bankoknak ugyanis a kiutalt összegeket akkor is vissza kell fizetniük a jegybank számára, ha az ügyfeleik elmaradnak a törlesztéssel - magyarázza Petrányi Gábor, a BDO Magyarország Adótanácsadó Kft. tanácsadója. Emiatt fokozottan fontos, hogy a besorolás ne veszélyeztesse a hiteligénylés sikerét.

Június elsejei indulása óta számos hazai pénzintézet kínálatában megjelent az MNB által elindított Növekedési Hitelprogram konstrukció, amelynek I. pillére kizárólag beruházásra, forgóeszköz-finanszírozásra, EU-s támogatás önrészéhez és előfinanszírozásához vehető igénybe. A II. pillér ugyanakkor belföldi hitelintézettől 2013. március 31-ig felvett deviza-, illetve deviza alapú kölcsön kiváltására fordítható.

A hitelprogram részleteiről, a finanszírozó bankokról ITT OLVASHATSZ bővebben: Napokon belül startol a magyar vállalkozók nagy reménysége

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem